x

Πολιτική

Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες απομακρύνονται από τον Τραμπ, προκαλώντας την οργή του

22 Νοεμβρίου 2021

ΦΟΙΝΙΞ, ΑΡΙΖΟΝΑ («WSJ») – Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στην πρωτεύουσα του έθνους στοιχίζονται στην ουρά πίσω από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ κυρίως στην προσπάθειά του να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος, στις πρωτεύουσες των πολιτειών αποστασιοποιούνται από τα διαδικτυακά του μιμίδια και τις απαιτήσεις που προέρχονται από το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο.

Οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανεξαρτησίας που βασίζονται κυρίως σε πολιτικούς υπολογισμούς ότι είναι προτιμότερο να δίνουν προτεραιότητα σε τοπικά ζητήματα και συνταγματικές υποχρεώσεις.

Ως αποτέλεσμα, περίπου οι μισοί από τους 16 Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες που θα επανεκλεγούν το επόμενο έτος αντιμετωπίζουν επίσης κύριες προκλήσεις από αντιπάλους που υποστηρίζονται από τον πρώην πρόεδρο ή εμπνέονται με άλλο τρόπο από αυτόν.

Οι συγκρούσεις έχουν επισημάνει τις διαιρέσεις στο κόμμα – και μεταξύ των πρώην στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της Ιντιάνα πριν συμμετάσχει στην εκστρατεία του Τραμπ, είπε στην Ενωση Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών αυτή την εβδομάδα ότι έχουν τη στήριξή του.

«Θέλω να είμαι σαφής», είπε ο κ. Πενς κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής ομιλίας στην ομάδα. «Θα στηρίξω τους εν ενεργεία Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες».

Ο Τέιλορ Μπούντοβιτς (Taylor Budowich) εκπρόσωπος του κ. Τραμπ, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει «ενεργός και καθοριστική φωνή στις εκστρατείες υποψηφίων κυβερνητών» για να αμφισβητήσει τους «ριζοσπάστες Δημοκρατικούς» και τους «αδύναμους Ρεπουμπλικανούς».

«Οπως και στους προηγούμενους γύρους, οι επιτυχημένοι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι πρέπει να κερδίσουν την υποστήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ», είπε ο κ. Μπούντοβιτς.

Οι αντιθέσεις μεταξύ των κυβερνητών και πολλών άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων του κόμματος παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες χορού του «Arizona Biltmore», όπου η Ενωση Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών (Republican Governors Association –  RGA» πραγματοποίησε την ετήσια συνεδρίασή της — και γιόρτασε την άφιξη του νεότερου μέλους, του εκλεγμένου κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκιν (Glen Youngkin).

Η πρόσφατη νίκη του κ. Γιάνγκιν θα αυξήσει σε 28 τον αριθμό των κυβερνητικών γραφείων που ελέγχονται από το κόμμα του και θα προστεθούν στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών που διατήρησαν την απόστασή τους από τον κ. Τραμπ, είτε με επιλογή τους, είτε από επιλογή του πρώην προέδρου.

Η νίκη του κ. Γιάνγκιν σε μια κατάσταση που ο κ. Τραμπ έχασε κατά 10 μονάδες υποβοηθήθηκε από την προθυμία του πρώην προέδρου να παραμείνει τουλάχιστον εν μέρει εκτός σκιάς – μια ευγένεια που δεν έχει επεκταθεί σε όλους τους νέους συναδέλφους του κ. Γιάνγκιν. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έχουν σε μεγάλο βαθμό στενούς δεσμούς με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Αρκετοί είπαν σε συνεντεύξεις ότι η ομάδα έχει πλησιάσει περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η RGA, η οποία ξόδεψε 14 εκατομμύρια δολάρια για τον κ. Γιάνγκιν στις γενικές εκλογές, σχεδιάζει να δαπανήσει μερικά από τα 47 και πλέον εκατομμύρια δολάρια που έχει στην τράπεζα για να υπερασπιστεί τους κατεστημένους φορείς που αντιμετωπίζουν πρωταρχικές προκλήσεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Ντέιβιντ Τέρνερ (David Turner) ο διευθυντής επικοινωνίας της Ενωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών, είπε ότι ο διχασμός μεταξύ του πρώην προέδρου και των κυβερνητών του κόμματός του θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους Ρεπουμπλικανούς να υπερασπιστούν τις δικές τους έδρες ή να επιλέξουν άλλους Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν νικήσει έναν νυν Δημοκρατικό κυβερνήτη από το 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Αφού είδε μία ανησυχητική έξαρση βίας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων της θητείας του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς ανακοίνωσε ότι η πόλη θα εντείνει τις προσπάθειες για την κατάσχεση παράνομων όπλων και την καθιέρωση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.