Τούρκοι χάκερ πίσω από κυβερνοεπιθέσεις κατά Ελλάδας-Κύπρου, γράφει το «Reuters»

(AP Photo/Damian Dovarganes, File)

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις κατά κυβερνήσεων και άλλων οργανισμών στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή θεωρείται πως είναι έργο χάκερ που δρουν υπέρ των συμφερόντων της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρει κατ’ αποκλειστικότητά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Δύσης.

Στο άρθρο, μάλιστα, αναφέρεται πως ανάμεσα στα θύματα αυτών των επιθέσεων είναι οι κυβερνητικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Ελλάδας και Κύπρου, όπως και υπηρεσίες ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ.

Οι χάκερ έχουν επιτεθεί σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων κυβερνητικά υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και εταιρείες και άλλες ομάδες, σύμφωνα με την έρευνα του «Reuters». Μεταξύ των οργανισμών αυτών και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ.

Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν παρεμπόδιση της διαδικτυακής ροής των ιστοσελίδων των θυμάτων, επιτρέποντας ενδεχομένως στους χάκερ να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα δίκτυα των κρατικών φορέων και άλλων οργανισμών, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με δύο Βρετανούς και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, η δραστηριότητα φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας κρατικά υποστηριζόμενης κατασκοπείας που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων.

Το συμπέρασμα βασίζεται σε τρία στοιχεία: την ταυτότητα και τις τοποθεσίες των θυμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία, ομοιότητες με άλλες κυβερνοεπιθέσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν καταχωρημένες στην Τουρκία, και πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε εμπιστευτικές εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα άτομα ή οργανισμοί είναι υπεύθυνοι, αλλά πιστεύουν ότι τα κύματα των επιθέσεων συνδέονται μεταξύ τους, επειδή σε όλες χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι servers ή άλλη υποδομή.

Η κυπριακή κυβέρνηση με ανακοίνωσή της ανέφερε πως «αρμόδιες υπηρεσίες ήταν άμεσα ενήμερες για τις επιθέσεις και κινήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπισή τους», αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Αξιωματούχοι στην Αθήνα δήλωσαν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως επλήγη το κυβερνητικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αναφέρει το «Reuters».

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις αλλά αρκέστηκε να πει ότι η Τουρκία έχει υπάρξει συχνά θύμα κυβερνοεπιθέσεων. Οι επιθέσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ιράκ που εντοπίστηκαν από το «Reuters» συνέβησαν στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία Διαδικτύου. Ωστόσο, υπάρχουν επιθέσεις που είναι και σήμερα σε εξέλιξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available