x
 

Επιστήμη

Ρινόκερος έμεινε έγκυος από εμβρυομεταφορά, σε μια επιτυχία που μπορεί να βοηθήσει τα υπό εξαφάνιση είδη

25 Ιανουαρίου 2024

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. ΚΕΝΥΑ. Ενας ρινόκερος έμεινε έγκυος μέσω εμβρυομεταφοράς στην πρώτη επιτυχημένη χρήση μιας μεθόδου που οι οικολόγοι είπαν ότι θα μπορούσε αργότερα να καταστήσει δυνατή τη διάσωση του σχεδόν εξαφανισμένου υποείδους του βόρειου λευκού ρινόκερου.

Σε δοκιμή με ένα άλλο υποείδος, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου σε ένα εργαστήριο από ένα ωάριο και σπέρμα που είχαν προηγουμένως συλλεχθεί από άλλους ρινόκερους και το μετέφεραν σε μια παρένθετη μητέρα του νότιου λευκού ρινόκερου στο Ol-Pejeta Conservancy στην Κένυα.

«Η επιτυχημένη εμβρυομεταφορά και η εγκυμοσύνη είναι μια απόδειξη της ιδέας και επιτρέπουν (τους ερευνητές) να προχωρήσουν τώρα με ασφάλεια στη μεταφορά εμβρύων βόρειου λευκού ρινόκερου – ακρογωνιαίος λίθος στην αποστολή να σωθεί ο βόρειος λευκός ρινόκερος από την εξαφάνιση», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση την Τετάρτη.

Ωστόσο, η ομάδα έμαθε για την εγκυμοσύνη μόνο αφού η παρένθετη μητέρα πέθανε από βακτηριακή λοίμωξη τον Νοέμβριο του 2023.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες είναι πολύ αισιόδοξοι για τα ευρήματά τους.

Ο φύλακας Zachariah Mutai φροντίζει τον Fatu, έναν από τους δύο μόνο βόρειους λευκούς ρινόκερους που έχουν απομείνει στον κόσμο, στο Ol Pejeta Conservancy στην κομητεία Laikipia στην Κένυα. (AP Photo/Sunday Alamba, αρχείο)

«Τώρα έχουμε τα σαφή στοιχεία ότι ένα έμβρυο που έχει παγώσει, αποψυχθεί, παράγεται σε δοκιμαστικό σωλήνα μπορεί να παράγει νέα ζωή και αυτό είναι που θέλουμε για τον βόρειο λευκό ρινόκερο», είπε ο καθηγητής Thomas Hildebrandt, επικεφαλής ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος. Αναπαραγωγής στο BioRescue.

Περίπου 20.000 λευκοί ρινόκεροι του Νότου παραμένουν στην Αφρική.

Ωστόσο, το υποείδος του βόρειου λευκού ρινόκερου έχει μόνο δύο γνωστά μέλη στον κόσμο.

Η Najin, μια 34χρονη, και ο 23χρονος απόγονός της, ο Fatu, είναι και οι δύο ανίκανοι για φυσική αναπαραγωγή, σύμφωνα με το Ol-Pejeta Conservancy όπου ζουν.

Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος ήταν 45 ετών όταν υπεβλήθη σε ευθανασία το 2018 λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την ηλικία. Ηταν ο αδελφός του Najin.

Οι επιστήμονες αποθήκευσαν το σπέρμα του και τεσσάρων άλλων νεκρών ρινόκερων, ελπίζοντας να το χρησιμοποιήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια που συλλέγονται από θηλυκούς λευκούς ρινόκερους για να παράγουν έμβρυα που τελικά θα μεταφερθούν από παρένθετες μητέρες λευκού ρινόκερου του νότου.

Ορισμένες ομάδες διατήρησης υποστήριξαν ότι είναι μάλλον πολύ αργά για να σωθεί ο βόρειος λευκός ρινόκερος με εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς ο φυσικός βιότοπος του είδους στο Τσαντ, το Σουδάν, την Ουγκάντα, το Κονγκό και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει καταστραφεί από ανθρώπινες συγκρούσεις. Οι σκεπτικιστές λένε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση με καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ