x

Οικονομία

Ρωσικό «εμβόλιο» στον κυπριακό τουρισμό

22 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τρεις στους δέκα τουρίστες που ήρθαν στην Κύπρο τον Ιούλιο περιέρχονται από τη Ρωσία με τη ροή αφίξεων για τον τουρισμό από τη ρωσική αγορά να αποδεικνύεται για φέτος η σημαντικότερη για τον κυπριακό τουρισμό. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις του υφυπουργού Τουρισμού αλλά και των ξενοδόχων.

Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία οι αφίξεις από τη Ρωσία υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού τον Ιούλιο, αφού αποτέλεσαν το 28,2% (83.926) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 9,8% (29.149), οι αφίξεις από την Πολωνία το 7,6% (22.460), οι αφίξεις από το Ισραήλ το 5,4% (16.171), οι αφίξεις από την Ουκρανία το 5,0% (14.731) και οι αφίξεις από την Ελλάδα το 4,7% (13.957).

Το σύνολο των αφίξεων τουριστών τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν σε 297.308, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 358% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 αλλά καταγράφουν μείωση 46,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019. Το πρώτο επτάμηνο οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 638.292 σε σύγκριση μ 320.589 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 99,1% και μείωση 70,7% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 (2.181.994 αφίξεις).

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, ολόκληρη τη χρονιά, οι αφίξεις ανήλθαν μόλις σε 631.609 συγκριτικά με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια το 2019, καταγράφοντας μείωση 84,1%.

Το 2019 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών ανήλθαν σε 781.856, με τη Ρωσία να αποτελεί τη δεύτερη σε σημασία αγορά για τον κυπριακό τουρισμό.

Πάντως, το γεγονός ότι η ρωσική αγορά ανακουφίζει μερικώς την τουριστική βιομηχανία τη φετινή χρονιά παρά τις προκλήσεις που συνεχίζονται εξαιτίας της πανδημίας αναγνώρισε και ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος χαρακτηρίζοντας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τις αφίξεις από τη Ρωσία στυλοβάτη του τουρισμού.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για την ροή τουριστών ο κ. Περδίος ανέφερε πως για πρώτη φορά η ρωσική αγορά ξεπερνά τις αφίξεις από τη Βρετανία αν και εκτίμησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι Βρετανοί τουρίστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μερική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καταγράφει η έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.