x
 

Πολιτική

Ρώσοι, Ουκρανοί, Ιρανοί οι μεγαλύτεροι σφετεριστές γης στα κατεχόμενα

21 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Περισσότερα από 10.000 διαμερίσματα έχει χτίσει και πουλήσει στα κατεχόμενα ο εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος στο Πέργαμος της Τουρκίας, Σιμόν Αϊκούτ, ιδιοκτήτης της οικογενειακής εταιρείας Afik Group που δραστηριοποιείται από το 2004 στο ψευδοκράτος στον τομέα της ανάπτυξης γης και πωλήσεις ακινήτων.

Σε συνέντευξή του στον αρθρογράφο – δημοσιογράφο της «Γενί Ντουζέν», Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο κ. Αϊκούτ ρωτήθηκε για την αγορά περιουσιών από ξένους στα κατεχόμενα. «Τώρα κάποιοι μιλούν για ισραηλινό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι Εβραίοι αγοράζουν τα λιγότερα ακίνητα. Την πρώτη περίοδο, τη δεκαετία του 2004, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς. Εκείνη την περίοδο, Τουρκοκύπριοι και Βρετανοί αγόραζαν ακίνητα. Στη συνέχεια, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους Ρώσους. Και επίσης πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας… Κυρίως οι άνθρωποι της ελίτ της Τουρκίας… Σήμερα, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Ιρανοί αγοράζουν περισσότερο. Τον τελευταίο χρόνο, το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών αυξήθηκε και πάλι».

Στην ερώτηση «είπατε 10 χιλιάδες διαμερίσματα, έχετε στατιστικά στοιχεία;», ο Αϊκούτ απάντησε ότι δεν διαθέτουν, αλλά ότι «όλα τα συμβόλαιά μας εγκρίνονται από την εφορία, το κράτος μπορεί να το διευκρινίσει αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες για κατασκοπεία που του προσάπτουν τουρκικές εφημερίδες, ο κ. Αϊκούτ είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πιο βλαβερή κατηγορία από αυτή», λέγοντας ότι είναι λυπημένος και προσβεβλημένος. Η τουρκική «Σαμπάχ» κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο «Σιωνιστική καταστολή στην Κύπρο» κι αναφερόταν στις δραστηριότητες της εταιρείας του στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Απάντησε επίσης στις κατηγορίες ότι απώλεσε την τουρκική του υπηκοότητα και του δόθηκε υπηκοότητα του ψευδοκράτους βγάζοντας την τουρκική του ταυτότητα από την τσέπη και λέγοντας: «Υπήρχε ένας ενιαίος όρος ιθαγένειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για μια περίοδο, έτσι μου αφαιρέθηκε η υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ημουν Ισραηλινός πολίτης. Αργότερα, έκανα εκ νέου αίτηση και έλαβα την τουρκική μου ταυτότητα».

Στο μεταξύ, η τουρκική «Μιλιέτ» επανέρχεται στο θέμα και γράφει ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι οι πωλήσεις αυτές έχουν φτάσει στο επίπεδο της «κατοχής» στο ψευδοκράτος.

Ο Γκαφέρ Γκιούρτζαφερ, πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών, ανέφερε στη «Μιλιέτ» ότι ο νέος «νόμος» δεν θα απαγορεύσει ούτε θα περιορίσει την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς, αλλά θα υπάρξει διάκριση μεταξύ αυτών που αγοράζουν σπίτια για λόγους διακοπών και αυτών που αγοράζουν σπίτια για λόγους εγκατάστασης. Τα νέα συμβόλαια, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπογράφονται παρουσία δικηγόρων, που θα ελέγχουν το συμβόλαιο πριν καταχωρηθεί στο «κτηματολόγιο».

«Οσοι δεν εγγράψουν το συμβόλαιο στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο εσωτερικών για άδεια. Εάν ο δικηγόρος δεν συμμορφώνεται με τον όρο αυτό, θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως 3 έτη και πρόστιμο 10% του ποσού του υπογεγραμμένου συμβολαίου πώλησης». Σημείωσε επίσης ότι ο κύριος σκοπός της «νομικής ρύθμισης» είναι η προστασία της γης, ιδίως της γεωργικής.

«Ξέπλυμα» χρήματος

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα» έγραψε ότι o πρόεδρος του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάι, σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε εκπομπή του «Ada TV» δήλωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας σε κάθε επιχείρηση για «ξέπλυμα» χρήματος, ναρκωτικά ή οργανωμένου εγκλήματος πάντα υπάρχει και ένα σκέλος στο κατοχικό καθεστώς.

«Μετά από κάθε επιχείρηση αποκαλύπτεται ένα πρόσωπο, οργανισμός ή γεγονός που σχετίζεται με την κυβέρνηση», είπε ο Οζερσάι και λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση πρόσθεσε ότι τους τελευταίους 5-6 μήνες αποκαλύφθηκε ότι βρίσκονταν στις κατεχόμενες περιοχές άτομα που καταζητούνται από την Ιντερπόλ ή άλλες χώρες.

«Πάνω απ’ όλα, ένας πλούτος χωρίς αντίκρισμα προκαλεί μεγάλη διαφθορά, παρακμή και υποβάθμιση στην κοινωνία» ανέφερε ο Οζερσάι και, λέγοντας ότι φέρνει μαζί του μια ανατροπή, μια έπαρση, μια αδιαφορία για τους κανόνες και τους νόμους.

Προωθείται νομοσχέδιο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για το θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, είπε ότι «επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο το οποίο βλέπουμε με τη Νομική Υπηρεσία, από το Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται και με τον νέο χρόνο θα προωθηθεί. Ναι, είναι κάτι που μας προβληματίζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ