xΚοινωνία

SafePass και για παιδιά 6 και άνω, κόκκινο στους ανεμβολίαστους

24 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, προχώρησε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση με την πανδημία, προτού αυτή εκτροχιαστεί, σε διαφορετική περίπτωση, όπως ήδη ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα μη αποκλειόμενου και ενός νέου lockdown.

Τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό τα κρούσματα (άνω τα 400 ημερησίως) αλλά και οι νοσηλείες.

Kύριο χαρακτηριστικό των νέων μέτρων η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους σε ανεμβολίαστους, αλλά και η ανάγκη κατοχής safepass από τα παιδιά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο «κλείδωσε» τα μέτρα σε συνεδρία του το πρωί της Τετάρτης και τα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Αυτά είναι:

 • Από 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους του χώρους, όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας
 • Από 29 Νοεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 6 – 11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προϋποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών. (Σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα)
 • Από τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.
 • Από τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλοναι όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.
 • Από τις 29 Νοεμβρίου, ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.
 • Από τις 29 Νοεμβρίου σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με Rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.
 • Από 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση Pcr με ισχύ 72 ωρών ή Rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς safe pass.
 • Από 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για τη προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή Pcr για σκοπούς Safe Pass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση Pcr.
 • Aπό τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το Safe Pass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
 • Από 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
 • κλειστά και υπαίθρια γήπεδα
 • θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων
 • νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.
 • Την παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όλα τα πιο πάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπουργός Υγείας: Να σώσουμε τα Χριστούγεννα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι η 4η χώρα με χαμηλά ποσοστά θανάτων στην Ε.Ε. Αυτό επιτεύχθηκε, γιατί είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα στο παρελθόν, αποτρέποντας το συνωστισμό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ δεν επιτρέψαμε να φθάσουμε στο σημείο να αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», είπε.

Τόνισε ότι μόνο με συνεργασία και ατομική ευθύνη «θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απειλή του ιού και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων».

«Ως Υπουργείο Υγείας» ανέφερε «τονίζουμε για άλλη μία φορά, πως, ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είμαστε σίγουροι πως οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν. Αυτό συμπεραίνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής 84,690 άτομα έλαβαν την 3η δόση και κανείς από αυτούς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Συνεπώς, κρίνεται πλέον, ως καθοριστική η ενισχυτική δόση του εμβολίου».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα «φως στο τούνελ, ευελπιστούμε πως θα δώσει η νέα θεραπεία, των αντιϊκών φαρμάκων, η οποία αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και σε συνάρτηση με τα εμβόλια, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Έξω φρενών με τα μέτρα οι ιδιοκτήτες εστίασης

Έξω φρενών με την Κυβέρνηση είναι οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και κέντρων αναψυχής, αφού όπως λένε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο κάποιες επιχειρήσεις.

«Δεν χρειάστηκε και πάρα πολύς χρόνος για να κρίνουμε ως απαράδεκτες τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας», ανέφερε στον ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ Φάνος Λεβέντης. Όπως είπε, «επιχειρείται ξανά μέσω της βιομηχανίας των κέντρων αναψυχής να φτάσει η Κυβέρνηση σε ένα στόχο, χωρίς ταυτόχρονα να εξαγγέλλονται αντισταθμιστικά μέτρα».

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι θα κινδυνεύσουν επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που φιλοξενούν οικογένειες και παιδιά. «Πέραν της ήδη μειωμένης δυνατότητας φιλοξενίας πελατών που είναι στο 50%, τώρα μπήκε ηλικιακό όριο των 12 ετών, που επιβάλλεται να είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Αντιλαμβάνεται με ευκολία κάποιος ότι οι χώροι που φιλοξενούν οικογένειες – γνωρίζοντας το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο – πόση θα είναι η ζημιά την οποία που θα υποστούν. Αυτοί οι χώροι είναι καταδικασμένοι τώρα».

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, είχαν ζητήσει εφόσον διενεργούνται ψηφιακοί έλεγχοι, να αρθούν και οι περιορισμοί στη λειτουργία τους. «Τώρα αυτή η θέση είναι ακόμη εντονότερη και πρέπει να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση όσων υποστούν ζημιά αποδεδειγμένα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ, ανέφερε πως θα συνέλθει το ΔΣ προκειμένου να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στα μέτρα της Κυβέρνησης. «Εμείς είχαμε πληροφορίες ότι δεν θα μας αφορούσαν τα μέτρα. Είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο τρόπος που αντιδρούμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη η διαδικασία προσωποκράτησης του 32χρονου Σύρου, ο οποίος ομολόγησε την δολοφονία των δύο γυναικών από τη Ρωσία της Alraeesi Khaiat, 43 ετών και της Mariia Gazibagandova, 33 ετών και υπέδειξε το χώρο ταφής τους, στην εξοχική κατοικία στα Κάρδαμα, κοντά στον Κάτω Αμίαντο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα πιο ιστορικά ελληνοαμερικανικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης κατεβάζει ρολά, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με επιστολή την οποία έστειλε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες του, ευχαριστεί για τη συνεργασία και συμπαράστασή τους κατά τα 51 έτη της διακονίας του στην Εκκλησία και συνάμα τους πληροφορεί πως απέρχεται από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

ΒΙΝΤΕΟ

Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του Κόσμου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη (Βίντεο & Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλήθη κόσμου επέστρεψαν στο κέντρο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, αργά χθες για την 89η ετήσια εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Rockfeller Center, ανοίγοντας επίσημα την εορταστική περίοδο.