x

Κοινωνία

SafePass και για παιδιά 6 και άνω, κόκκινο στους ανεμβολίαστους

24 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, προχώρησε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση με την πανδημία, προτού αυτή εκτροχιαστεί, σε διαφορετική περίπτωση, όπως ήδη ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα μη αποκλειόμενου και ενός νέου lockdown.

Τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό τα κρούσματα (άνω τα 400 ημερησίως) αλλά και οι νοσηλείες.

Kύριο χαρακτηριστικό των νέων μέτρων η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους σε ανεμβολίαστους, αλλά και η ανάγκη κατοχής safepass από τα παιδιά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο «κλείδωσε» τα μέτρα σε συνεδρία του το πρωί της Τετάρτης και τα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Αυτά είναι:

 • Από 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους του χώρους, όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας
 • Από 29 Νοεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 6 – 11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προϋποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών. (Σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα)
 • Από τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.
 • Από τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλοναι όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.
 • Από τις 29 Νοεμβρίου, ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.
 • Από τις 29 Νοεμβρίου σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με Rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.
 • Από 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση Pcr με ισχύ 72 ωρών ή Rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς safe pass.
 • Από 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για τη προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή Pcr για σκοπούς Safe Pass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση Pcr.
 • Aπό τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το Safe Pass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
 • Από 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
 • κλειστά και υπαίθρια γήπεδα
 • θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων
 • νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.
 • Την παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όλα τα πιο πάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπουργός Υγείας: Να σώσουμε τα Χριστούγεννα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι η 4η χώρα με χαμηλά ποσοστά θανάτων στην Ε.Ε. Αυτό επιτεύχθηκε, γιατί είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα στο παρελθόν, αποτρέποντας το συνωστισμό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ δεν επιτρέψαμε να φθάσουμε στο σημείο να αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», είπε.

Τόνισε ότι μόνο με συνεργασία και ατομική ευθύνη «θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απειλή του ιού και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων».

«Ως Υπουργείο Υγείας» ανέφερε «τονίζουμε για άλλη μία φορά, πως, ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είμαστε σίγουροι πως οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν. Αυτό συμπεραίνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής 84,690 άτομα έλαβαν την 3η δόση και κανείς από αυτούς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Συνεπώς, κρίνεται πλέον, ως καθοριστική η ενισχυτική δόση του εμβολίου».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα «φως στο τούνελ, ευελπιστούμε πως θα δώσει η νέα θεραπεία, των αντιϊκών φαρμάκων, η οποία αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και σε συνάρτηση με τα εμβόλια, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Έξω φρενών με τα μέτρα οι ιδιοκτήτες εστίασης

Έξω φρενών με την Κυβέρνηση είναι οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και κέντρων αναψυχής, αφού όπως λένε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο κάποιες επιχειρήσεις.

«Δεν χρειάστηκε και πάρα πολύς χρόνος για να κρίνουμε ως απαράδεκτες τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας», ανέφερε στον ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ Φάνος Λεβέντης. Όπως είπε, «επιχειρείται ξανά μέσω της βιομηχανίας των κέντρων αναψυχής να φτάσει η Κυβέρνηση σε ένα στόχο, χωρίς ταυτόχρονα να εξαγγέλλονται αντισταθμιστικά μέτρα».

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι θα κινδυνεύσουν επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που φιλοξενούν οικογένειες και παιδιά. «Πέραν της ήδη μειωμένης δυνατότητας φιλοξενίας πελατών που είναι στο 50%, τώρα μπήκε ηλικιακό όριο των 12 ετών, που επιβάλλεται να είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Αντιλαμβάνεται με ευκολία κάποιος ότι οι χώροι που φιλοξενούν οικογένειες – γνωρίζοντας το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο – πόση θα είναι η ζημιά την οποία που θα υποστούν. Αυτοί οι χώροι είναι καταδικασμένοι τώρα».

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, είχαν ζητήσει εφόσον διενεργούνται ψηφιακοί έλεγχοι, να αρθούν και οι περιορισμοί στη λειτουργία τους. «Τώρα αυτή η θέση είναι ακόμη εντονότερη και πρέπει να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση όσων υποστούν ζημιά αποδεδειγμένα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ, ανέφερε πως θα συνέλθει το ΔΣ προκειμένου να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στα μέτρα της Κυβέρνησης. «Εμείς είχαμε πληροφορίες ότι δεν θα μας αφορούσαν τα μέτρα. Είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο τρόπος που αντιδρούμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος τίμησε το Σάββατο την 62η επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο τελευταίος των Liberty ταυτοποιήθηκε στον βυθό του Αιγαίου: Ποιος ήταν ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (Φωτο + Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Φως σε ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια που «φιλοξενούνται» στον βυθό του Αιγαίου έριξε η έρευνα, καθώς ταυτοποιήθηκε ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (AFRICAN MARQUIS), ένα εξαιρετικά σπάνιο «καναδέζικο liberty», που κείτεται στα νερά της βραχονησίδας Πλάτη, στα νοτιοδυτικά Δωδεκάνησα, από το 1958.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας