x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Σαφή μηνύματα του ΥΠΕΞ από τη Νέα Υόρκη, ενώπιον εκπροσώπων ελληνοαμερικανικών οργανισμών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, κάτι περισσότερο από 24 ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε, κατά την ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων ελληνοαμερικανικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στη νέα τροχιά στην οποία έχουν μπει οι σχέσεις των δυο χωρών από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και τον πολυεπίπεδο διμερή διάλογο που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, ξεκαθάρισε πως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας δεν μπαίνει σε συζήτηση, δίνοντας το στίγμα απέναντι στις ακραίες φωνές του αναθεωρητισμού.

«Ενας εποικοδομητικός διάλογος μπορεί μόνο να βασιστεί στον πλήρη σεβασμό στη διεθνή νομοθεσία, περιλαμβάνοντας το νόμο της θάλασσας, την κυριαρχία και την ακεραιότητα των δύο χωρών», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας «είναι ο μόνος τρόπος για να λυθούν οι όποιες διαφορές».

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την ομιλία του στο Μανχάτταν (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ειδικότερα της ΑΟΖ. Παρόλα αυτά, θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν θα μπουν σε διάλογο. Είναι στη χώρα και θα παραμείνουν στη χώρα για πάντα», ήταν το περιεχόμενο της αναφοράς του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διεξαχθεί σε τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος, υπό την ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο δεύτερος η θετική ατζέντα, υπό τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και ο τρίτος τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία επίσης θα αναλάβουν έμπειροι διπλωμάτες.

«Θα έχουμε συναντήσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Εως το τέλος του χρόνου περιμένουμε να έχουμε ένα υψηλού επιπέδου συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη και να υπογραφούν, έως τότε, μια σειρά συμφωνιών», διευκρίνισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι στόχος είναι να συμφωνηθεί πώς οι δυο χώρες θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι παραμένει «πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία», ενώ σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε την πάγια θέση πως θα πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι της Ε.Ε., στηλιτεύοντας ωστόσο τη στάση της Αλβανίας με την παρατεταμένη προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Διακρίνονται ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Δρ. Αντώνιος Γασπαρής, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Σταύρος Ευθυμίου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Είστε η καρδιά της Ελλάδας»

Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έπλεξε το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αναφέροντας, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, πως «είστε η καρδιά της Ελλάδας», επαναλαμβάνοντας, σε όλους τους τόνους, πως η Ομογένεια έχει συνδράμει ποικιλοτρόπως στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και γενικότερα τη Δημόσια Διπλωματία.

«Οι ελληνοαμερικανικές κοινότητες είναι ένας ισχυρός πόλος στη διεθνή πολιτική σκηνή, η Διασπορά μας μπορεί να είναι πολύ υποστηρικτική στη δημόσια διπλωματία. Είστε το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι της λεγόμενης ελληνικής ‘ήπιας δύναμης’ (soft power). Κάθε ένας από εσάς είναι ένας πρεσβευτής της Ελλάδας. Η επιτυχία σας είναι επιτυχία της Ελλάδας και είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά σας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μέσω των οποίων η κυβέρνηση εισηγήθηκε και πέρασε, με την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία, την άρση των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου από το εξωτερικό.

Από την ομιλία του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μανχάτταν (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Πλέον είναι μια πολύ απλή διαδικασία για κάθε Ελληνα να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, αξιοποιείστε το νέο νόμο», παρότρυνε τους ομογενείς ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας, επίσης, πως πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών είναι να ενισχύσει τις προξενικές Αρχές με προσωπικό και πόρους για καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κοινού.

Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της Λιβύης

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος καλωσόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας πως «είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη», εκφράζοντας, παράλληλα, τις ευχαριστίες για την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε πως η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής στέκεται αλληλέγγυα στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα, εκφράζοντας τη λύπη για τις ζωές που χάθηκαν και τη στήριξη για όσους είχαν απώλειες από τις φυσικές καταστροφές.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του προγράμματος, Μάικ Μανάτος, σημείωσε πως για την οργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν 17 ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί, υπενθυμίζοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» ένεκα της αλλαγής του προγράμματός του, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τους παρευρισκόμενους, την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους πέντε Ελληνες στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό που έχασαν την ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στην Λιβύη.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η ΥΦΥΠΕΞ και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευάγγελος Σάββας, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC, Εντυ Ζεμενίδης, ο πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαριγκάκης, ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλής Διαματάρης, η εκδότρια της αγγλόφωνης έκδοσης, Βανέσσα Διαματάρη, η ανώτερη σύμβουλος της ALMA Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου και η εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλεξάνδρα Μητσάκη.

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Νάνσυ Παπαϊωάννου και Δρ. Γεώργιος Ντάγγας στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Μανχάτταν (E.K./Χ. Αθανασάτος)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εξελέγη και συστάθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Greek American Chamber of Commerce - GACC), με έδρα τη Νέα Ιερσέη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ