x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σαν φοίνικας μέσα από τις στάχτες του

20 Ιουλίου 2024
Μάριος Τανούσης, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του οργανισμού Invest Cyprus

Η αναγέννηση της Κύπρου 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή – Ο καίριος ρόλος του Invest Cyprus

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 αποτελεί μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία του νησιού, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της όχι μόνο στη γεωγραφία αλλά και την ιστορία, την οικονομία, την κοινωνία και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της.

Με το παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε όσο πιο συνοπτικά αλλά περιεκτικά τις ολέθριες επιπτώσεις της εισβολής αλλά και την εξέλιξη της Κύπρου έκτοτε, τις προσπάθειες για επούλωση των πληγών και οικονομική ανάπτυξη, τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και σε δεύτερο βαθμό, τον ρόλο και τις δράσεις του Invest Cyprus στη διαρκή προσπάθεια για αναγέννηση και ανάπτυξη της χώρας.

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία με πρόσχημα το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εισέβαλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές που διέπουν τη συμπεριφορά μεταξύ των εθνών. Το αποτέλεσμα ήταν η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή περίπου του 36,2% του νησιού (το βόρειο μέρος, που αντιπροσώπευε το 70% του οικονομικού δυναμικού) και η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι -το ένα τρίτο του πληθυσμού- εκτοπίστηκαν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν στο κατεχόμενο μέρος του νησιού, σε συμμόρφωση με την πολιτική εθνοτικής διαίρεσης της Τουρκίας. Επιπλέον, περίπου 1.400 άτομα αγνοούνται ακόμη, χωρίς να έχει καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί η τύχη τους, καθώς η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να συνεργαστεί σε αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα.

Η τουρκική εισβολή του 1974 είχε καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο. Εκτός από την ανθρώπινη τραγωδία, η οικονομία της Κύπρου υπέστη σοβαρό πλήγμα, με την απώλεια σημαντικών εδαφών και την εκδίωξη μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Παρά τις δυσκολίες, η Κύπρος κατάφερε να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, κυρίως χάρη στην αλληλεγγύη και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας αλλά και της δραστήριας κυπριακής διασποράς. Μετά την εισβολή, πολλοί Κύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί, μεταναστεύοντας σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η κυπριακή διασπορά, η οποία αριθμεί πάνω από 600.000 άτομα παγκοσμίως, αποτελεί έναν σημαντικό πόρο για τη χώρα, παρέχοντας στήριξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στο πρόσφατο Gala Dinner του Invest Cyprus για την απονομή των διεθνών βραβείων επενδύσεων. (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Ο ρόλος της κυπριακής και ελληνικής διασποράς

Οι Κύπριοι και Ελληνες της Διασποράς διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα τους και συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στο εξωτερικό. Μέσω της δράσης τους, προωθούν επενδύσεις, ενισχύουν το εμπόριο και συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, η Διασπορά παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα και την τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου από το 1974. Εκτός από την οικονομική στήριξη, η Διασπορά παρέχει επίσης εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία, βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων στην Κύπρο. Οι επενδύσεις που προσελκύονται από τη Διασπορά συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Συνολικά, η κυπριακή διασπορά αποτελεί έναν ανεκτίμητο πόρο για την Κύπρο, προσφέροντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και συμβάλλοντας στην προώθηση της χώρας ως έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και τουρισμό.

Το οικονομικό θαύμα

Η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρασε από σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή μέχρι και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004. Παρά τις τεράστιες προκλήσεις ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία κατόρθωσε να ανακάμψει. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την ανακούφιση των προσφύγων και την ανοικοδόμηση της οικονομίας. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νότιου μέρους της νήσου, η Κύπρος ανέπτυξε έναν ευέλικτο οικονομικό σχεδιασμό. Η επανεκκίνηση της οικονομίας στηρίχθηκε στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία.

Στη δεκαετία του ’80, η Κύπρος συνέχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση επένδυσε σε υποδομές και εκπαίδευση, ενώ υιοθέτησε πολιτικές που ενίσχυσαν το εξαγωγικό εμπόριο. Ο τομέας των υπηρεσιών, ιδιαίτερα οι χρηματοπιστωτικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες, άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Η δεκαετία του ’90 ήταν μια περίοδος ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής επέκτασης για την Κύπρο. Η χώρα υιοθέτησε φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που ενίσχυσαν τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ανταγωνισμό. Η Κύπρος έγινε κέντρο διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και καθιερώνοντας τον εαυτό της ως κόμβο για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στη Μεσόγειο.

Την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος έγινε επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ένταξη στην ΕΕ αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία, παρέχοντας πρόσβαση σε μια ευρύτερη αγορά και ενισχύοντας την πολιτική και οικονομική της θέση στην Ευρώπη. Η ένταξη συνοδεύτηκε από την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας στις απαιτήσεις της ΕΕ, την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξη.

Η ίδρυση και αποστολή του Invest Cyprus

Στην ευρύτερη προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται η ίδρυση το 2007 του Invest Cyprus (ή Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων) με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με κύριο σκοπό την προσέλκυση και διευκόλυνση άμεσων ξένων επενδύσεων, προβάλλοντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και παρέχοντας ολοκληρωμένη υποστήριξη στους επενδυτές.

Η αποστολή του Invest Cyprus εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου και σήμερα εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς:

  1. Προώθηση της Κύπρου ως Διεθνές Επιχειρηματικό και Χρηματοοικονομικό Κέντρο.
  2. Δημιουργία ενός υψηλής τεχνολογίας οικοσυστήματος, εστιάζοντας σε τομείς όπως αγροτεχνολογία, e-health, πράσινες τεχνολογίες, fintech και ανάπτυξη λογισμικού.
  3. Προσέλκυση επενδύσεων σε βιώσιμα έργα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ελαφριάς βιομηχανίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της φιλοξενίας και της γεωργίας.

Ο Invest Cyprus παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού προσφέροντας ποικίλα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως φορολογικά οφέλη, υποστήριξη για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο νησί. Μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης, οργανώνει και συμμετέχει σε επενδυτικές εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες επενδύσεων και υποστηρίζοντας τους επενδυτές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επένδυσης. Επίσης, προσφέρει προγράμματα υποστήριξης και φροντίδας για τους υφιστάμενους επενδυτές, διασφαλίζοντας την παραμονή και την ανάπτυξή τους στην Κύπρο. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν πάρα πολλά success stories που καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των κινήτρων, με πολλές πολυεθνικές εταιρείες να επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των δραστηριοτήτων τους.

Από την αποφράδα εκείνη ημέρα του 1974 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η Κύπρος λαβωμένη, στριμωγμένη, ημικατεχόμενη και στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σηκώθηκε, δούλεψε σκληρά, όρθωσε ανάστημα και κατάφερε στην πάροδο των χρόνων να πετύχει αυτό που για πολλούς στη διεθνή κοινότητα θεωρούνταν αδιανόητο: Να γίνει μια ισχυρή οικονομία, πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και -το πιο σημαντικό- παράγοντας σταθερότητας και δημοκρατίας στην ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Το 2023, η Κύπρος συνέχισε την πορεία της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%, αντικατοπτρίζοντας την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της κυπριακής οικονομίας. Αυτή η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο έπεσε στο 6,1%, υποδεικνύοντας βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και οικονομικές ευκαιρίες για τους πολίτες.

Προοπτικές για το μέλλον

Κοιτάζοντας μπροστά, η Κύπρος είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πολλές στρατηγικές τάσεις και ευκαιρίες. Αναμένεται αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε βασικούς τομείς, οι οποίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Οι υφιστάμενοι επενδυτές της χώρας λειτουργούν ως πρεσβευτές και συνεργάτες στην πραγματοποίηση του οράματος της Κύπρου για το 2035. Το Vision 2035 είναι η μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική της χώρας που στοχεύει να μεταμορφώσει την Κύπρο σε έναν από τους καλύτερους τόπους στον κόσμο για κάποιον να ζει, να εργάζεται και να διεξάγει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η μνήμη της τουρκικής εισβολής υπενθυμίζει την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού. Παρά τις αντιξοότητες, η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε έναν δυναμικό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με τον Invest Cyprus να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Η συνεχής στήριξη της Διασποράς και η στρατηγική προώθησης των επενδύσεων αποτελούν θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο εξώφυλλο του περιοδικού «Foreign Affairs», της έκδοσης Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου, δημοσιεύεται ο χάρτης της Αμερικής με τίτλο «America Adrift», η («Αμερική παραπαίουσα»).

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ