x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σάββατο του Λαζάρου στο Κάμπελ Οχάιο

28 Απριλίου 2024

ΚΑΜΠΕΛ ΟΧΑΪΟ. Τα παραδοσιακά λαζαράκια, βάγια για τον στολισμό της εκκλησίας και σταυρουδάκια έφτιαξαν μικροί και μεγάλοι το Σάββατο του Λαζάρου, στην κοινοτική αίθουσα της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κάμπελ Οχάιο.

«Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα», όπως ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα», η πρόεδρος Ειρήνη Καλουρή, «κάθε Πάσχα φτιάχνει τσουρέκια, παξιμάδια, κουλουράκια ή ψωμάκια προς τιμήν του νεκρού. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα έθιμα που μάθαμε από τους γονείς μας και εμείς με την σειρά μας να τα μεταφέρουμε στα δικά μας παιδιά και εγγόνια.

Οι περισσότερες παραδόσεις είναι από το νησί μας την Κάλυμνο, αλλά και από άλλα νησιά».

Μέλη της ενορίας φτιάχνουν τα βάγια για τον στολισμό της εκκλησίας.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Ενα από τα παλαιότερα μέλη, η Ελένη Καρδούλια, μίλησε στην εφημερίδα για την παραδοσιακή καλύμνικη συνταγή που φτιάχνονται τα λαζαράκια.

«Στις πιο πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται, ζύμη ψωμιού, ταχίνι, σταφίδες, καρυδόψιχα, σταφίδες, καρυδόψιχα, γαρυφαλλόκαρφα και τα ψήνουμε στο φούρνο», είπε.

Η πρεσβυτέρα, Ζωή Ντίνα, τόνισε ότι η ενορία έχει πάνω από 600 οικογένειες, πολύ δραστήρια νεολαία, γιαγιάδες και παππούδες που κρατούν ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και μεταλαμπαδεύουν την φλόγα τους στις νέες γενιές.

Η υπεύθυνη των προγραμμάτων νεολαίας, Μαρία Φράγκου, ανέφερε ότι πάνω από 100 παιδιά, από 3 μέχρι 18 χρόνων μαθαίνουν τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις σε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές.

«Συγκεντρωνόμαστε μια φορά τον μήνα, κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως σήμερα με τα βάγια και τα λαζαράκια, μαζεύουμε λεφτά για την εκκλησία και πολλά άλλα», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ