x

Οικονομία

Σχέδιο Δράσης για προώθηση σε διεθνείς αγορές του χαλουμιού

03 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του χαλλουμιού ως αυθεντικού κυπριακού προϊόντος αλλά και την αύξηση των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για προώθηση του χαλλουμιού στις διεθνείς αγορές.

Το «Σχέδιο Δράσης 2022-2024 για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της κυπριακής βιομηχανίας χαλλουμιού», παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία προσκεκλημένοι ήταν o Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στελέχη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, καθώς επίσης εκπρόσωποι του κλάδου. Εγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας halloumi.cy, η οποία αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με στόχο να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία ενημέρωσης εισαγωγέων και καταναλωτών στο εξωτερικό για το χαλλούμι.

Οπως εξήγησε η Υπουργός, η διαδικασία για την κατάρτιση υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο μελέτης του Υπουργείου για την προώθηση των κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου.

Ο Κύπριος αγρότης Βασίλης Κυπριανού ψήνει χαλούμι. (AP Photo/Petros Karadjias)
Το κυπριακό χαλούμι. (AP Photo/Petros Karadjias)

«Οι εισηγήσεις που λάβαμε για ενίσχυση του brand του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, κυρίως με τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης καμπάνιας με στόχο την επανατοποθέτησή του ως premium προϊόντος και για εδραίωσή του στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας, μάς οδήγησε αρχές του έτους στον καταρτισμό της επικοινωνιακής μας στρατηγικής. Ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε», είπε.

Οπως επισήμανε η κ. Πηλείδου, η ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης δημιουργεί πλέον τις προϋποθέσεις για έναρξη των διαδικασιών για υλοποίησή του, μέσα από ποικίλους τρόπους επικοινωνίας και προβολής, όπως για παράδειγμα ενημερωτικές καμπάνιες μέσω των εμπορικών κέντρων του Υπουργείο που εδρεύουν σε 14 χώρες και καλύπτουν συνολικά 42 αγορές.

Επιπλέον θα καταχωρούνται διαφημίσεις σε εξειδικευμένα έντυπα και εκπομπές, θα γίνονται αναρτήσεις στα social media, θα διασυνδέεται το προϊόν με διεθνείς προσωπικότητες της γαστρονομίας κ.ά.

Ο Πρόεδρος των Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, μιλώντας στη διάσκεψη εξέφρασε ανησυχία για τον εγχώριο ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει από τους Τουρκοκύπριους, αφού όπως είπε θα εισάγουν τις ζωοτροφές τους από την Τουρκία κάτι το οποίο απαγορεύεται στην ΕΕ, θα παράγουν γάλα με χαμηλό κόστος, τα τυροκομία θα αγοράζουν γάλα με χαμηλό κόστος και θα ανταγωνίζονται τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους και τυροκόμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Κύπρο, σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες το 2019, 5 το 2020 και 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 20 γυναικοκτονίες σε λιγότερο από μια 4ετία επισημαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) σημειώνοντας ότι «η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας