x

Πολιτική

Σχεδόν 600 τουρκικές παραβιάσεις σε οκτώ μήνες, καταγγέλλει η Κύπρος στον ΟΗΕ

04 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, καταγγέλλοντας τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν κατά τους μήνες Ιανουάριο-Αύγουστο 2022.
Η επιστολή (με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου) κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σύμφωνα με αυτή, τους πρώτες οκτώ μήνες του 2022 παρατηρήθηκαν συνολικά 560 αεροπορικές και 33 ναυτικές παραβιάσεις ενώ δύο περιστατικά τουρκικής επιθετικότητας σημειώθηκαν στις αρχές του 2022 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρέσβης Χατζηχρυσάνθου, η επίμονα επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύεται από τις συνεχείς παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο στο νησί και τη σχεδόν καθημερινή παρείσφρηση στη νεκρή ζώνη, σε συνδυασμό με τη συνεχή αναβάθμιση της στρατιωτικής της υποδομής, στις ήδη πυκνά στρατιωτικοποιημένες κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Οι περιορισμοί στη διακίνηση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έχουν κλιμακωθεί με ανοιχτές απειλές για απομάκρυνση της παρουσίας της ειρηνευτικής επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών από τις κατεχόμενες περιοχές, προσθέτει.
Τέτοιες ανοιχτές εξαγγελίες προθέσεων για παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας δια της παρέμβασης στο καθεστώς και στην ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο θα πρέπει να παρεμποδιστούν αναλόγως, λέει.
Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι δεν μπορούν να εκφοβιστούν, ειδικά όταν αυτές προέρχονται από παράνομες δυνάμεις κατοχής ή διακινδυνεύουν την ίδια την ακεραιότητά τους στη διαδικασία, συμπληρώνει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου έκανε αναφορά στις παράνομες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια οι οποίες όπως τονίζει, συνεχίζονται αμείωτες, παρά τη σαφή έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει και να αντιστρέψει τις παραβιάσεις του στάτους κβο στην περιφραγμένη περιοχή.
«Η Τουρκία και η υποτελής τοπική της διοίκηση έχουν δηλώσει δημοσίως τις προθέσεις τους να εκμεταλλευτούν την περιοχή για δικό τους όφελος, αδιαφορώντας πλήρως για το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητά την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του και τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών» σημειώνει.
Λέει ακόμη ότι η πολεμική ρητορική της Τουρκίας ενισχύει περαιτέρω τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες επί του εδάφους στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή του Χάρτη.
Προσθέτει ακόμα ότι παρά τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη σε μια διευθέτηση όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια λύση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ