x

Πολιτισμός

Σχολείο Αγίου Θωμά – Cherry Hill, NJ

Cherry Hill, NJ .Το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Θωμά του Cherry Hill, NJ ιδρύθηκε το 1929. Φέτος  άρχισε τη σχολική χρονιά στις 9 Σεπτεμβρίου με τον καθιερωμένο αγιασμό. Στο σχολείο φοιτούν 103 μαθητές. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα, ιστορία, μυθολογία και γεωγραφία της Ελλάδας. Επίσης μαθαίνουν και παραδοσιακούς χορούς. Στόχος του σχολείου είναι να διδάξει τα ήθη και τα έθιμα της μητέρας Ελλάδας και να χτίσει ένα ελληνορθόδοξο μέλλον για τους μαθήτες του. 

Κυρία Δελημάρη ποιες είναι οι ελπίδες και οι στόχοι σας για το προσεχές σχολικό έτος; Ποιές σημαντικές αλλαγές έχετε κάνει στο νέο σχολικό σας πρόγραμμα;

  Ευελπιστούμε να παραμείνει το σχολείο ανοιχτό για να μπορούμε να έχουμε τα μαθήματα δια ζώσης, ούτως ώστε να αναπληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη διδακτέα ύλη.  Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, να χτίσουμε ένα ελληνορθόδοξο μέλλον για τα παιδιά μας. Προσπαθήσαμε, με την έναρξη του σχολικού έτους, να τηρήσουμε όλες τις υγειονομικές υποδείξεις της πολιτείας αλλά παράλληλα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι αλλαγές που κάναμε ήταν κυρίως υγειονομικές. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από αυτές:  μειώσαμε την ώρα του μαθἠματος απὀ 5-20 λεπτά, ανάλογα την τάξη , για να αποφύγουμε συνοστισμό των μαθητών κατά την έξοδο, πριν την είσοδό τους, τους θερμομετρούμε και κατόπιν απολυμάνουν τα χέρια τους στους σταθμούς απολύμανσης. Επίσης τοποθετήσαμε  μονάδες καθαρισμού αέρα σε κάθε τάξη.

 Πως είναι τα παιδιά τώρα που επέστρεψαν στο σχολείο απο την  υγειονομική κρίσης που επηρεάζει τις ζωές μας;

 Τα παιδιά πάντα προσαρμόζονται σε οποιδήποτε συνθήκες. Ακολουθούν όλους τους κανονισμούς χωρίς να παραπονιούνται. Τους έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής οι κανονισμοί που ακολουθούν για την ασφάλεια τους.

Υπάρχει τρόπος  να βοηθήσετε  τους μαθητές να ξεπεράσουν την πανδημία;

   Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος να σβήσουμε από τη μνήμη των παιδιών την πανδημία . Κατά τη γνώμη μου το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να φερόμαστε όσο πιο φυσιολογικά μπορούμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε και πριν την πανδημία. 

Πόση διστακτικότητα βλέπετε  από τους γονείς να στείλουν  τα παιδιά τους στο σχολείο  φέτος;

Με μεγάλη μου έκπληξη οι γονείς δεν δίστασαν καθόλουν να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο μας. Αυτό το αποδεικνύει ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών.  Πιστεύω ότι ἠταν έτοιμοι μετά από τόσες δυσκολίες που αντιμετώπισαν.   

 Είδατε διαφορές στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα μεταξύ παιδιών που έκαναν διαδικτυακά  μαθήματα  και παιδιών που ήταν στις σχολικές αίθουσες;

 Σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Με τα διαδικτιακά μαθήματα δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας όσο αναφορά τη διδακτέα ύλη. Το μάθημα είχε λιγότερη διάρκεια και η προσοχή των μαθητών την ώρα του μαθήματος δεν ήταν η ίδια. Το διδακτικό προσωπικό κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τον ενδιαφέρον των παιδιών. Παρόλα αυτά με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  «Ελληνόπουλα» και την αγάπη των δασκάλων προς τους μαθητές τους, καταφέραμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. 

 Τι πιστεύετε ότι  αφήνει πίσω της η πανδημία; 

 Εμείς όλοι που ζήσαμε και ζούμε ακόμα την πανδημία, πιστεύω  ότι θα ξεχάσουμε σύντομα. Εύχομαι μόνο να μας δίδαξε κάτι. Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι τι θα αφήσει στα παιδιά. Δεν έχουμε ζήσει μια πανδημία στα παιδικά μας χρόνια γι αυτό δεν γνωρίζουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας. Θέλω να πιστευω όμως ότι δεν θα τους αφήσει φόβο στην τρυφερή ψυχούλα τους. 

Αρχιμήδειος Ακαδημία – Μαϊάμι

Η Αρχιμήδειος Ακαδημία στο Μαϊάμι είναι ένα δημόσιο σχολείο το οποίο στόχο έχει να ενθαρρύνει τα νέα παιδιά στην τέχνη της σκέψης μέσα από τη διδασκαλία των Μαθηματικών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Φιλοσοφίας. Φιλοξενώντας περισσότερα από 1.140 παιδιά από διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες, η Αρχιμήδειος Σχολή φιγουράρει συστηματικά ανάμεσα στις πρώτες θέσεις επίδοσης ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της πολιτείας της Φλόριντα, αλλά και των Η.Π.Α. εν γένει. H Washington Post τοποθέτησε το σχολείο στην 30η θέση ανάμεσα σε 22.000 άλλα διεθνώς, ενώ έχει λάβει αμέτρητες διακρίσεις σε ακαδημαϊκούς αλλά και αθλητικούς διαγωνισμούς ενώ το 97% των αποφοίτων γίνεται δεκτό σε αμερικανικά Πανεπιστήμια. Το σχολείο  έχει μαθητές από όλο τον κόσμο  ενώ μόνο το 5% αυτών έχουν κάποια ελληνική ρίζα. Οι υπόλοιποι είναι Λατίνοι, Ασιάτες και Αφρικανοί. Πέρα από τις αρχές αυτό-πειθαρχίας, η Αρχιμήδειος επιβάλει στα παιδιά να παρακολουθούν τουλάχιστον 2 ½ ώρες ημερησίως μαθήματα στα ελληνικά, ενώ τα Σάββατα τα παιδιά μαζεύονται στο σχολείο για άλλα, πιο ελεύθερα projects.Η σχολή ιδρύθηκε από μια επιτροπή Ελλήνων που μετοίκησαν στο Μαϊάμι το 2002. Το 2005 άνοιξε το Δημοτικό, με 60 συνολικά παιδιά, και τρία χρόνια μετά το Γυμνάσιο, με άλλα 60 παιδιά. Το δε προσωπικό είναι υπερήφανο για το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του σχολείου και για τον ρόλο που παίζει στο να διατηρεί ζωντανή την ελληνική κληρονομιά.  Σχολεία όπως αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλη την Αμερική. Αν δεν υπάρχουν  θα είναι μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τους Ελληνοαμερικανούς, και την ελληνική διασπορά, αλλά και για την Ελλάδα εν γένει. (305) 279-6572

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το «That Time I Got Cancer: A Love Story» («Η Εποχή που Είχα Καρκίνο: Μια ιστορία Αγάπης») του Τζιμ Ζερβάνου (Jim Zervanos) μαγνητίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας