x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχόλιο στο άρθρο του Θεόδωρου Καλμούκου

Κύριε Διευθυντά,

Με συγκίνηση διάβασα το άρθρο του Θ. Καλμούκου, αναφορικά με την πλήρη απαξίωση της ελληνικής γλώσσας, στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης.

Για μένα προσωπικά, αποτελεί ύβρη στη μνήμη όλων όσων ενίσχυσαν παντοιοτρόπως τη διαιώνιση της Σχολής, με την ελπίδα ότι οι απόφοιτοι θα αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους, της συνέχειας διατήρησης γλώσσας και πίστεως των Ελλήνων μεταναστών στη χώρα αυτή.

Τραγικό να περιφρονείται η γλώσσα του Ευαγγελίου, των Γραμμάτων και η πληρότητα αυτής να αντικαθίσταται με αυτήν της Αγγλικής. Πώς είναι δυνατόν οι αποφοιτήσαντες να διορίζονται προϊστάμενοι ελληνορθόδοξων ναών, χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας; Πώς περιμένουμε αυτούς να ηγηθούν των ελληνικών σχολείων όταν δεν γνωρίζουν τη γλώσσα; Πώς θα κρατήσουν την παράδοση όταν οι ίδιοι είναι ξένοι με αυτήν;

Πώς θα διαβάσουν τον Θείο Λόγο όταν δεν γνωρίζουν στοιχειωδώς τη γλώσσα;

Να γιατί οι μισούντες τη γλώσσα και την παράδοσή μας, λένε πάντα ότι… «και ποιος καταλαβαίνει;».

Φυσικά κανείς δεν θα καταλαβαίνει όταν η γλώσσα και η παράδοση είναι απούσα από τη ζωή των πιστών.

Είναι επιμελημένο σχέδιο η απάλειψη της ελληνικής γλώσσας. Είναι επεξεργασμένο σχέδιο οι διορισμοί ανθελλήνων ιερέων σε καίριους ναούς, που ακόμη σιγοκαίει η ελληνική υπερηφάνεια και πίστη. Είναι οικουμενιστικό σχέδιο η δυτικοποίηση των ναών μας, με ανίερες χορωδίες που παντελώς αποκλίνουν από τη μυσταγωγική τάση που οι άγιοι πατέρες εθέσπισαν.

Να γιατί η Θεολογική μας Σχολή έπρεπε να παραμείνει φύλακας των αξιών αυτών και όχι τροχοπέδη των εχθρών της ορθοδοξίας.

Λυπούμαι που Αρχιερείς και επιφανείς άνθρωποι των γραμμάτων δεν αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και αντί να αφυπνιστούν δυστυχώς στέκονται βουβοί και άπραγοι στη διολίσθηση ενός θεσμού που παρέκλινε του σκοπού του.

Με εκτίμηση

Γιάννης Κρητικός

Βοστώνη, MA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που διανύει καταπληκτικές μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, θερμοκρασία ιδανική, χωρίς υγρασία και έντονη ζέστη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ