Ενας ακόμη κύκλος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, έκλεισε χωρίς να βγει άσπρος καπνός. Απεναντίας, το σκηνικό «μαύρισε» περισσότερο, από τις τουρκικές εμμονές και ακραίες θέσεις που κατατέθηκαν μάλιστα και από το πιο επίσημο βήμα, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Εκεί όπου ακούσαμε και φέτος τον αρχηγό της κατοχικής Τουρκίας να ζητά και τα ρέστα για την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου: Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα διχοτομικά τετελεσμένα και το κατοχικό ψευδοκράτος, που η Τουρκία ονόμασε «κράτος» στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να τολμά ο θύτης να ζητάει δικαίωση και «νομιμοποίηση» από τον ίδιο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που έχει καταδικάσει με πολλαπλά ψηφίσματα τα εγκλήματά του στην πολύπαθη Κύπρο. Και τέτοιο θράσος έδειξε να διαθέτει άφθονο ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ντράπηκε και η ντροπή, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιχείρησε να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να παρουσιάσει τους Τουρκοκύπριους ως τα θύματα των Ελληνοκυπρίων. Μίλησε ακόμη και για σφετερισμό του κυπριακού κράτους από πλευράς των Ελληνοκυπρίων και για δήθεν ειλικρινή βούληση των Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού που δεν βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση. Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί και σε ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ και γι’ αυτό -υπέδειξε με πάσα προκλητικότητα- θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο κράτη που θα μοιράζονται την Κύπρο.
Εμμένοντας σταθερά σε αλλαγή της βάσης λύσης και του συμφωνηθέντος διαπραγματευτικού πλαισίου, η τουρκική πλευρά εξοστράκισε σκοπίμως μια ακόμη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναβιώσει τη διαδικασία των συνομιλιών ώστε να συντηρείται το στάτους κβο του άλυτου Κυπριακού.
Σε αδιέξοδο βρίσκεται και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν μπορεί να υλοποιήσει κανένα σχεδιασμό, ούτε καν να συγκαλέσει μια τριμερή με τα εμπλεκόμενα μέρη. Δηλαδή να γίνει μια κοινή συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ με τον ίδιο, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες για επανέναρξη των συνομιλιών βάσει ενός πλάνου για σταδιακή εξέταση των εκκρεμοτήτων που έμειναν από το Κραν Μοντανά. Η τουρκική πλευρά, όπως ανέφερε στον ΓΓ ο εγκάθετος της Αγκυρας Ερσίν Τατάρ, λέει ναι μόνο σε συνάντηση χωρίς ουσιώδη θέματα στο τραπέζι, ή σε μια πενταμερή (με Ελλάδα, Τουρκία, Ε/κ και Τ/κ πλευρά), υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η «κυριαρχική ισότητα» του ψευδοκράτους και θα αφαιρεθεί από την ατζέντα η προοπτική της ομοσπονδιακής λύσης.
Με αυτά τα δεδομένα, κλείνει ένα ακόμη υποτιθέμενο «παράθυρο ευκαιρίας» για διάρρηξη του επικίνδυνου αδιεξόδου που κρατά πάνω από 50 χρόνια και βολεύει μόνο την κατοχική πλευρά η οποία, ροκανίζοντας το χρόνο, εδραιώνει «κεκτημένα» της εισβολής και τετελεσμένα της κατοχής…