x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κύριο Άρθρο

Σε εγρήγορση

Τον Ιούνιο του 2023 στην Τουρκία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Οι εκλογές αυτές για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (που βρίσκεται στην εξουσία περίπου δύο δεκαετίες) σημαίνουν κάτι πολύ περισσότερο από πιθανή απώλεια της εξουσίας του. Σημαίνουν, σε περίπτωση ήττας του, ότι μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για μια σειρά από ζητήματα, νομικής φύσεως, που έχουν να κάνουν με τον αυταρχικό τρόπο που κυβερνά όλα αυτά τα χρόνια την Τουρκία, τα σκάνδαλα διαφθοράς που κατά καιρούς έχουν συγκλονίσει την εξουσία του κ.τ.λ.

Ξέρει λοιπόν ο ίδιος ότι σε περίπτωση που βρεθεί εκτός του προεδρικού θώκου είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος (και ο ίδιος αλλά και μέλη της οικογένειάς του) με μια σειρά από προβλήματα, που μπορεί να τον οδηγήσουν ακόμα και στη φυλακή (ως γνωστόν αυτό είναι στην κουλτούρα των Τούρκων). Αλλωστε και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν ότι επιθυμούν να γίνει έρευνα σε μια σειρά από σκοτεινές υποθέσεις της περιόδου διακυβέρνησης του Ερντογάν με πρωταγωνιστή τον ίδιο, στενούς του συνεργάτες ακόμα και άτομα της οικογένειάς του.

Αρα, είναι δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Μεταξύ αυτών των «πάντων» είναι και το εθνικιστικό χαρτί, μεγάλο μέρος του οποίου καταλαμβάνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει κυριολεκτικά το οτιδήποτε από τον Ερντογάν, μέσα σε αυτό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές: από γεωτρύπανα που θα περιφέρονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τις συνηθισμένες πλέον υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, έως τη χρήση των προσφύγων στα θαλάσσια και ηπειρωτικά σύνορα ως υβριδικό όπλο έναντι της Ελλάδας.

Οι μήνες που ακολουθούν μέχρι και τις τουρκικές προεδρικές εκλογές θα είναι δύσκολοι. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή καθώς η Αγκυρα θα στήνει παγίδες για εσωτερική (κυρίως) κατανάλωση (και όχι μόνο). Προσδεθείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προηγουμένως η Φιόνα και τώρα ο Ιαν, ως τυφώνες, υπήρξαν καταστροφικοί και θανατηφόροι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας