xΑΠΟΨΕΙΣ

Σε επιφυλακή

Η οικονομική κρίση που σοβούσε στην Τουρκία εδώ και καιρό (και την οποία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθούσε να υποβαθμίσει κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί) έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες τεράστιες διαστάσεις.

Η ελεύθερη πτώση της λίρας συνεχίζεται καθημερινά, ο λαός στενάζει κάτω από τα κύματα της ακρίβειας και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν έχουν βρει ένα πάτημα να του επιτίθενται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να παρουσιάσει με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση στη χώρα του υπό την ηγεσία του Ερντογάν έφτασε να την συγκρίνει με την Ελλάδα: «Μέχρι εχθές έλεγαν από την κυβέρνηση του Ερντογάν ‘Στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε’. Ομως, ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω από την Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιος ζει στην εξαθλίωση;».

Εκ πρώτης όψεως τα προβλήματα αφορούν τον ίδιο τον Ερντογάν, τον λαό του, και βέβαια τους πιστωτές της χώρας. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Αυταρχικά καθεστώτα όπως του Ερντογάν (διότι είναι πανθομολογούμενο ότι πρόκειται περί αυτού, δεν είναι η ελληνική άποψη αυτή) συνηθίζουν να «εξάγουν» τα προβλήματά τους με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης τους.

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι αν όχι η πρώτη σίγουρα μεταξύ των πρώτων στο σχετικό κατάλογο των πιθανών «στόχων» της Αγκυρας σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να περιορίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και παράλληλα τα δημοσκοπικά του ποσοστά που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα φθίνουσα πορεία.

Το αν θα γίνει τελικά κάτι τέτοιο, το πότε θα γίνει και με ποια ακριβώς μορφή δεν το γνωρίζει κανείς – ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση αν όχι σε επιφυλακή. Ο Ερντογάν δεν είναι από αυτούς που θα εγκαταλείψουν εύκολα την εξουσία και είναι βέβαιο ότι θα μετέλθει κάθε είδους αθέμιτων τρόπων για να γαντζωθεί σε αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οταν το Σάββατο το βράδυ ο Πήτερ Πούλος, ο εξαιρετικός εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Hellenic Initiative, ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στις εκατοντάδες των προσκεκλημένων που είχαν κατακλύσει τον χώρο της εκδήλωσής τους, στη Νέα Υόρκη, χρειάστηκε να πει μόνο μια λέξη για να αποσπάσει τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του ακροατηρίου του: Ομικρον.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα πιο ιστορικά ελληνοαμερικανικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης κατεβάζει ρολά, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με επιστολή την οποία έστειλε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες του, ευχαριστεί για τη συνεργασία και συμπαράστασή τους κατά τα 51 έτη της διακονίας του στην Εκκλησία και συνάμα τους πληροφορεί πως απέρχεται από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

ΒΙΝΤΕΟ

Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του Κόσμου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη (Βίντεο & Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλήθη κόσμου επέστρεψαν στο κέντρο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, αργά χθες για την 89η ετήσια εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Rockfeller Center, ανοίγοντας επίσημα την εορταστική περίοδο.