x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε επιφυλακή

Η οικονομική κρίση που σοβούσε στην Τουρκία εδώ και καιρό (και την οποία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθούσε να υποβαθμίσει κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί) έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες τεράστιες διαστάσεις.

Η ελεύθερη πτώση της λίρας συνεχίζεται καθημερινά, ο λαός στενάζει κάτω από τα κύματα της ακρίβειας και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν έχουν βρει ένα πάτημα να του επιτίθενται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να παρουσιάσει με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση στη χώρα του υπό την ηγεσία του Ερντογάν έφτασε να την συγκρίνει με την Ελλάδα: «Μέχρι εχθές έλεγαν από την κυβέρνηση του Ερντογάν ‘Στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε’. Ομως, ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω από την Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιος ζει στην εξαθλίωση;».

Εκ πρώτης όψεως τα προβλήματα αφορούν τον ίδιο τον Ερντογάν, τον λαό του, και βέβαια τους πιστωτές της χώρας. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Αυταρχικά καθεστώτα όπως του Ερντογάν (διότι είναι πανθομολογούμενο ότι πρόκειται περί αυτού, δεν είναι η ελληνική άποψη αυτή) συνηθίζουν να «εξάγουν» τα προβλήματά τους με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης τους.

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι αν όχι η πρώτη σίγουρα μεταξύ των πρώτων στο σχετικό κατάλογο των πιθανών «στόχων» της Αγκυρας σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να περιορίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και παράλληλα τα δημοσκοπικά του ποσοστά που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα φθίνουσα πορεία.

Το αν θα γίνει τελικά κάτι τέτοιο, το πότε θα γίνει και με ποια ακριβώς μορφή δεν το γνωρίζει κανείς – ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση αν όχι σε επιφυλακή. Ο Ερντογάν δεν είναι από αυτούς που θα εγκαταλείψουν εύκολα την εξουσία και είναι βέβαιο ότι θα μετέλθει κάθε είδους αθέμιτων τρόπων για να γαντζωθεί σε αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, περίπου το 25%, αλλά επιλέγουν να το αφήσουν απ' έξω, να το περιφρονήσουν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας