x
 

Κοινωνία

Σε ισχύ από τις 5 το πρωί ο υποχρεωτικός «εγκλεισμός» στην Κύπρο

26 Απριλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε ισχύ βρίσκεται από 05:00 της Δευτέρας το νέο καθολικό απαγορευτικό (lockdown), σε μια προσπάθεια ανακοπής της διασποράς του ιού στην κοινότητα και αναχαίτισης των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Το νέο απαγορευτικό είναι το τρίτο στο όποιο εισέρχεται η Κύπρος και θα ισχύσει μέχρι τις 9 Μαΐου.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία  θα ισχύει από τις εννέα το βράδυ, καθώς και μετακινήσεις μόνο με sms και έως ένα την ημέρα ανά άτομο.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Στο μεταξύ, εξαιρέσεις έχουν δοθεί για την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, την Κυριακή του Πάσχα, καθώς και για τις λειτουργίες στους Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα, 26 Απριλίου έως 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο θα επιτρέπεται για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1η Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Επιπλέον, στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων. Επιπλέον, μόνο για εκείνη την ημέρα, θα επιτρέπεται σε κάθε πολίτη, η αποστολή δύο sms στο 8998.

Στο πλαίσιο του νέου «απαγορευτικού» αναστέλλεται και η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away.

Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκο διανομή.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αίρονται από την 10η Μαίου του 2021, όποτε επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι την Κυριακή.

Ωστόσο, με την άρση των νέων μέτρων, θα είναι σε ισχύ η προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (εστίαση, χώροι συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Στο μεταξύ, για το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 773 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε 56,862 τεστ ανίχνευσης, ενώ 301 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 74 σε σοβαρή κατάσταση. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 298.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συνολικά 147 παράτυποι μετανάστες έφθασαν το Σάββατο με δύο πλοιάρια, στην Κύπρο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ