x
 

Κοινωνία

Σε ιστορικά επίπεδα η έλλειψη σημαντικών φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χιλιάδες ασθενείς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη λήψη θεραπειών για τον καρκίνο και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, με τις ελλείψεις φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες να προσεγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

Εκατοντάδες φάρμακα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι αξιωματούχοι είναι αντιμέτωποι με μια αδιαφανή και ενίοτε διακοπτόμενη αλυσίδα εφοδιασμού, όπως και ποιοτικά και οικονομικά ζητήματα που οδηγούν σε διακοπή της παραγωγής.

Οι ελλείψεις είναι τόσο οξείες που έχουν κεντρίσει την προσοχή του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, τα οποία εξετάζουν τα βαθύτερα αίτια της παραπαίουσας αγοράς γενόσημων φαρμάκων, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 90 τοις εκατό των εγχώριων συνταγών.

Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «New York Times», τα νοσοκομεία ψάχνουν στα ράφια για προμήθειες φαρμάκου που αντιστρέφει τη δηλητηρίαση από μόλυβδο και για το αποστειρωμένο υγρό που απαιτείται για την καρδιά σε χειρουργική επέμβαση bypass. Ορισμένα αντιβιοτικά εξακολουθούν να λείπουν μετά τη χειμερινή περίοδο γρίπης, όταν γιατροί και ασθενείς κατανάλωναν μανιωδώς φάρμακα για ασθένειες όπως η φαρυγγίτιδα. Ακόμη και το παιδικό Tylenol είναι δύσκολο να βρεθεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συγκροτήσει μια ομάδα για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τη στήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από φάρμακα και συστατικά φαρμάκων από την Ινδία και την Κίνα. Και τις τελευταίες εβδομάδες, κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων, εμπειρογνώμονες της αλυσίδας εφοδιασμού και συνήγοροι των ασθενών εμφανίστηκαν ενώπιον των νομοθετών για να συζητήσουν τα προβλήματα.

Η έλλειψη γενόσημων μορφών χημειοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών έχει εντείνει τις ανησυχίες.

«Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Δρ Αμάντα Φέιντερ (Amanda Fader), καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins και εκλεγμένη πρόεδρος της Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, «λόγω του εύρους των ατόμων που επηρεάζει και του αριθμού των χημειοθεραπευτικών παραγόντων που βρίσκονται σε έλλειψη αυτή τη στιγμή».

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι καθυστερήσεις που προκαλούνται από τις ελλείψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

«Εάν αυτά τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα, οι άνθρωποι θα λάβουν κατώτερου επιπέδου φροντίδα’, δήλωσε ο Δρ Ουίλιαμ Νταχούτ (William Dahut), επικεφαλής ιατρός της εταιρείας. «Αυτή είναι η ουσία. Δεν πρόκειται για φάρμακα τρίτης ή τέταρτης γραμμής, όπου υπάρχουν πολλαπλοί άλλοι παράγοντες. Αυτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τους ανθρώπους που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε».

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ