x
 

Πολιτική

Σε κατακόρυφη πτώση η δημοτικότητα Χριστοδουλίδη

23 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παγιοποιείται η εικόνα απογοήτευσης για τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, πριν καλά – καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας.

Νέα δημοσκόπηση, της τηλεόρασης του «Σίγμα» αυτή τη φορά, παρουσιάζει την αρνητική εικόνα των πολιτών, σε σειρά ζητημάτων, με το 63% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, το 25% ούτε προς τη σωστή ούτε προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 12% θεωρεί ότι η Κύπρος κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Σε κατακόρυφη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Προέδρου, που συγκεντρώνει αρνητικό ποσοστό της τάξης του 49%. Το 32% απαντά ότι δεν έχει άποψη ενώ το 19% απάντησε θετικά.

Ενδεικτική είναι η απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τους πρώτους 12 μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη». Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, ήτοι 21%, δηλώνει «απογοήτευση», το 15% εντοπίζει «στασιμότητα», ένα 12% απαντά «αποτυχία», το 8% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για «απάθεια» ενώ ένα 6% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος «προσπαθεί».

Χαρακτηριστική είναι και η διαπίστωση, με βάση τη δημοσκόπηση, ότι από όσους ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη το 28% έχει πλέον αρνητική άποψη για τη διακυβέρνηση, το 37% ούτε θετική ούτε αρνητική, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% διατηρεί θετική άποψη για τη διακυβέρνηση.

Ενδεικτικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει 49% αρνητική δημοτικότητα και 39% θετική ενώ την αντίστοιχη περίοδο επί Αναστασιάδη, ο τέως Πρόεδρος απολάμβανε 40% θετική δημοτικότητα και 19 αρνητική.

Δυσαρέσκεια, όμως, εκφράζουν οι πολίτες και για το επίπεδο της αντιπολίτευσης, που ασκούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ενα ποσοστό της τάξης του 54% εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ ενώ το 42% εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ.

Ούτε οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κυπριακό φαίνεται να πείθουν τους πολίτες, αφού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 60% θεωρεί ότι οι κινήσεις του προέδρου στο κυπριακό γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις.

Εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, την πρωτιά θα κέρδιζε ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 22,7%, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 21,6%, το ΕΛΑΜ «κλειδώνει» την τρίτη θέση με 11,3%. Τέταρτο κόμμα το ΔΗΚΟ με 9% και ακολουθούν η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ με 3,4%, οι Οικολόγοι με 2,3%, το ΒΟΛΤ και το Κόμμα για τα Ζώα εξασφαλίζει ποσοστό 1,1%. Ποσοστό της τάξεως του 17% απάντησε ότι δεν αποφάσισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ