x
 

Οικονομία

Σε κίνδυνο η Οικονομία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

28 Ιουλίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η Οικονομία των ΗΠΑ βαδίζει σε σωστό δρόμο, καθώς λίγες ενδείξεις υπάρχουν πως οι Αμερικανοί υποχωρούν αναφορικά με την οικονομική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένει κανείς την επανάληψη της οικονομικής αναταραχής του 2020, η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο την γρήγορη ανάκαμψη της Οικονομίας. Τη στιγμή που μεγάλοι τομείς της Οικονομίας της χώρας προσπαθούσαν να δουν πώς θα επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία, η μετάλλαξη Δ ίσως αναχαιτίσει τα σχέδιά τους.

Οπως αναφέρει σκωπτικά η «New York Times», τα καλά νέα αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη του ιού είναι πως η Οικονομία τίθεται σε κίνδυνο με μόλις δύο τρόπους. Απλά τυγχάνει αυτοί να είναι η προσφορά και η ζήτηση. Και αυτά είναι τα άσχημα νέα.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης έχει ήδη προκαλέσει αρκετές ταραγμένες ημέρες στην Γουόλ Στριτ. Και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ, αναμενόταν να δεχτεί ερωτήματα την Τετάρτη κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις οικονομικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η Δέλτα και τις απαντήσεις της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Fed.

Στον Λευκό Οίκο, οι αξιωματούχοι επιθεωρούν την μετάλλαξη στενά, αλλά δεν βλέπουν σημάδια πως θα πληγεί η ανάκαμψη άμεσα ή πως θα χρειαστεί η κυβέρνηση να δώσει σύντομα κάποιο πακέτο στήριξης από τον προϋπολογισμό της.

«Συνολικά φαίνεται πως οι κίνδυνοι είναι σχετικά μικροί σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης», δήλωσε η Κάθι Μπόστιανσιτς, κορυφαία οικονομολόγος στο Oxford Economics. «Αλλά, θεωρώ ότι θα πρέπει να ανησυχούμε αναφορικά με τους μακροοικονομικούς κινδύνους και αυτό το έχει δείξει η εμπειρία μας τους τελευταίους 18 μήνες».

Καθώς οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί προσπαθούν να διευκρινίσουν τη φύση αυτών των κινδύνων, αυτό που είναι πιο πιθανό δεν είναι ένα μεγάλο κλείσιμο της Οικονομίας. Αντ’ αυτού, οι ανησυχίες αφορούν τον περιορισμό της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, καθώς και η προσφορά και η ζήτηση για πολλές υπηρεσίες.

Από την πλευρά της προσφοράς, υπάρχουν ήδη σοβαρές διαταραχές σε πολλές αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά σε αυτές που βασίζονται σε προϊόντα που εισάγονται από την Ασία. Αυτά δημιουργούν φαινόμενα ντόμινο, όπως έλλειψη τσιπ υπολογιστών που με τη σειρά τους εμποδίζουν την παραγωγή αυτοκινήτων και συμβάλλουν στον υψηλό πληθωρισμό.

Πολλές χώρες της Ασίας -ειδικά αυτές που βρίσκονται πίσω στον εμβολιασμό των πολιτών τους- έχουν επιβάλει λοκντάουν για να σταματήσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή να χειροτερέψει η κατάσταση αναφορικά με τις ελλείψεις και τις τιμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Οι μέτοχοι της Tesla ψήφισαν την Πέμπτη για να επαναφέρουν το πακέτο αποδοχών ρεκόρ του CEO Ελον Μασκ, ύψους 44,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο απορρίφθηκε από δικαστή του Ντέλαγουερ νωρίτερα φέτος, στέλνοντας μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ