ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ζούμε σε ένα κοκτέιλ ιών και καύσωνα. Το θερμόμετρο παραμένει κολλημένο στους συν 40 βαθμούς (104 βαθμοί Φαρενάιτ) και οι γιατροί καταγράφουν καθημερινά, πέραν από τις περιπτώσεις θερμικής εξάντλησης, δεκάδες περιστατικά κορωνοϊού, γαστρεντερίτιδας, κοξάκι και στρεπτόκοκκου για τα παιδιά, βρογχίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού για όλες τις ηλικίες. Αυτό, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Φιλελεύθερος», έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο τομέας της Υγείας να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να εξυπηρετήσουν το οποιοδήποτε περιστατικό παρουσιαστεί.
«Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι παρουσιάζει σημαντική έξαρση στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα», ανέφεραν στον «Φ» παιδίατροι αλλά και προσωπικοί γιατροί ενηλίκων, επισημαίνοντας όμως ότι δεν καταγράφονται μόνο αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά, αυτό το καλοκαίρι, παρατηρείται έξαρση και σε άλλες λοιμώξεις τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
«Βλέπουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών που αφορούν βρογχίτιδα, ιογενή γαστρεντερίτιδα και σίγουρα κορωνοϊό», ανέφερε στον «Φ» η προσωπική γιατρός ενηλίκων, Μαίρη Αβρααμίδου, ενώ ο επίσης προσωπικός γιατρός ενηλίκων, Μιχάλης Σαββίδης, επεσήμανε το γεγονός ότι «ο αυξημένος αριθμός περιστατικών βρογχίτιδας και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο συναντάμε συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Και οι δύο έκαναν αναφορά στα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού με τον Μιχάλη Σαββίδη να τονίζει ότι «οι συχνές μετακινήσεις των πολιτών, οι συναθροίσεις αλλά και οι πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους με κλιματιστικά, με άλλα άτομα σίγουρα ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού, όπως και άλλων ιών που κυκλοφορούν». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «παρατηρούμε πως αρκετοί πολίτες, αναπτύσσουν συμπτώματα κορωνοϊού και στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, μετά από ταξίδι τους στο εξωτερικό».
Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι επιτίθεται γενικά στον πληθυσμό και σίγουρα δεν εξαιρούνται τα παιδιά. «Έχουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών κορωνοϊού σε παιδιά», ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε επίσης αυξημένα περιστατικά κοξάκι, γαστρεντερίτιδας και στρεπτόκοκκου στα παιδιά».
«Φαίνεται ότι τα παιδιά ακόμα φοιτούν στα θερινά σχολεία και έτσι δεν έχουμε δει να διακόπτεται η μετάδοση κάποιων ιών αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε η παιδίατρος Λαμπρινή Μαρκάκη, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «παρατηρούμε και αυξημένο αριθμό περιστατικών που αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες για αυτή την εποχή. Η ιδιαιτερότητα φέτος», επεσήμανε, «είναι ότι έχουμε και αυξημένο αριθμό παιδιών που νοσούν αλλά και ποικιλία λοιμώξεων και τώρα με την παραλία και την πισίνα αρχίσαμε και βλέπουμε όλο και πιο συχνά και περιστατικά σταφυλόκοκκου». Ευτυχώς, είπε η κ. Μαρκάκη, «ο αριθμός των πολύ σοβαρών περιστατικών είναι περιορισμένος και είναι στα πλαίσια του αναμενόμενου, αλλά βεβαίως, σε κάθε περίπτωση μια λοίμωξη προκαλεί ταλαιπωρία για αυτόν που την περνά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μικρό παιδί».
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, τα τελευταία επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αν και δεν αντικατοπτρίζουν σε πραγματικούς αριθμούς τη σωστή εικόνα για την κοινότητα, με δεδομένο το γεγονός πως ελάχιστοι είναι πλέον οι πολίτες που δηλώνουν την περίπτωση τους όταν μετά από αυτοεξέταση (self-test) έχουν θετικό αποτέλεσμα, δίνουν σαφή ένδειξη για την κατάσταση.
Την εβδομάδα 8-14 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας είχε φθάσει το 22,8%, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, με τη μεγαλύτερη αύξηση (από εβδομάδα σε εβδομάδα), να παρατηρείται στις μικρές και πολύ μικρές ηλικίες και συγκεκριμένα στα παιδιά 0-3 ετών και 12 -18 ετών. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφηκαν από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουλίου αφορούσαν τις ηλικίες 35-39 ετών και 55-59 ετών και εντοπίστηκαν κυρίως στη Λευκωσία.
Σε σχετικά υψηλά, αλλά διαχειρίσιμα, επίπεδα βρίσκεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό. Μέχρι χθες το απόγευμα, ο αριθμός τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, «βρίσκονταν γύρω στους 50». Εξήγησε, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται καθημερινά, «λόγω νέων εισαγωγών και εξιτηρίων».
Αυτήν την εβδομάδα, πρόσθεσε, «μέχρι τώρα δεν είχαμε ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω του κορωνοϊού» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετοί ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας και όταν υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις περιόδους κατά τις οποίες έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα».