x
 

Πρακτορικά

Σε λάθος κατεύθυνση οι πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη

28 Φεβρουαρίου 2024

Το δυστύχημα στα Τέμπη εκτός όλων των άλλων ανέδειξε τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο, στο οποίο οι ευθύνες για το οτιδήποτε συμβαίνει επιμερίζονται και τελικά καταλήγουμε στο ότι δεν φταίει ποτέ κανείς, εκτός βέβαια από τη γενική και αόριστη έννοια της πολιτικής αρχής. Από μαρτυρίες και από διάφορα άλλα στοιχεία προκύπτει ότι το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στο σταθμαρχείο της Λάρισας γινόταν κάτι σαν «πάρτι» με σουβλάκια, αλκοόλ κ.τ.λ., κάτι που μάλλον αποτελούσε κανόνα για τις βραδινές τουλάχιστον βάρδιες. Τα δύο τρένα κινούνταν για αρκετά λεπτά αντίθετα το ένα προς το άλλο και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα και ο υπεύθυνος για την πορεία τους το διαπίστωσε αφού η σύγκρουση συνέβη.

Παραδόξως ο βασικός υπαίτιος του δυστυχήματος, αυτός που έπρεπε να έχει το νου του σε ποια ράγα κινούνταν τα τρένα (για αυτό πληρωνόταν, όχι για να κάνει πάρτι και μετά βέβαια να παριστάνει τον ανήξερο), έχει βγει έξω από το κάδρο των υπευθύνων και αυτές αναζητούνται γενικά και αόριστα σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων. Ούτε αναζητούνται ευθύνες σε αυτούς που είναι πάνω από τον σταθμάρχη, ιεραρχικά.

Αν ήταν ιδιωτική εταιρεία θα λειτουργούσε κατ΄ αυτό τον τρόπο; Θα επέτρεπε η εταιρεία στον σταθμάρχη της να χρησιμοποιεί τους υπηρεσιακούς ασυρμάτους για να κάνει από γελοία έως χυδαία σχόλια εν ώρα υπηρεσίας; Δεν θα ζητούσε το λόγο από τους προϊσταμένους του; Προφανώς και ναι. Υστερα γίνεται λόγος για την περιβόητη «τηλε-διοίκηση». Μα και το πιο προηγμένο σύστημα να είχε εγκατασταθεί πάλι κάποιος υπάλληλος θα έπρεπε να το επιβλέπει. Αν πάλι και εκείνος δεν έκανε τη δουλειά του, θα καταλήγαμε στο ίδιο αποτέλεσμα.

Με όλα αυτά δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην τραγωδία. Υπάρχουν. Απλά αναζητούνται σε λάθος κατεύθυνση. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν επειδή ακόμα και σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι χωρίς έλεγχο και αξιολόγηση. Το δυστύχημα των Τεμπών ήταν μέσα στην τραγικότητά του μια ευκαιρία να εξυγιανθεί ένα σάπιο κομμάτι του δημοσίου για να μην ξαναζήσουμε τέτοια συμβάντα. Δυστυχώς δεν βλέπω καμία τέτοια πρόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε άλλες χώρες ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο είναι γιορτή κατά κυριολεξία: τον αγώνα τον περιμένουν πώς και πώς όχι μόνο οι φίλαθλοι των ομάδων που διεκδικούν το τρόπαιο αλλά όλη η φίλαθλη κοινότητα, τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα, ενώ η «σύγκρουση» προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων για το αγωνιστικό κυρίως κομμάτι (και όχι μόνο), τόσο πριν από αυτή, όσο και μετά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ