x
 

Κοινωνία

Σε μια «χούφτα ψήφους» θα κριθεί η τύχη της γαλλικής κυβέρνησης

20 Μαρτίου 2023

ΠΑΡΙΣΙ. («ΑΡ»). Η κυβέρνηση της Γαλλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο κρίσιμες προτάσεις δυσπιστίας, σήμερα Δευτέρα, από βουλευτές εξοργισμένους με την προσπάθεια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιβάλει άνευ ψηφοφορίας ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης αναμένετο να ψηφίσουν το απόγευμα για δύο προτάσεις δυσπιστίας, τη μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και την άλλη, πιο επικίνδυνη, από ένα μικρό κεντρώο σχήμα που έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη όλης της Αριστεράς.

Οι προτάσεις δυσπιστίας χρειάζονταν η καθεμία την υποστήριξη 287 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή, για να περάσουν.

Παρόλο που οι προτάσεις φαινόταν απίθανο να επιτύχουν, το κλίμα διαμαρτυρίας που έχουν προκαλέσει οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μακρόν στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους έδειχναν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση δεν ήταν εγγυημένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία τέτοια πρόταση δεν έχει επιτύχει από το 1962.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Μια μειοψηφία βουλευτών από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να παρεκκλίνει από τη γραμμή του κόμματος, αλλά έμενε να δούμε αν ήταν πρόθυμοι να ρίξουν την κυβέρνηση Μακρόν.

Οι εντάσεις στην πολιτική αρένα αντηχούν στους δρόμους, που σημαδεύονται από διαδοχικές διαμαρτυρίες και απεργίες σε διάφορους τομείς, από τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Τα σκουπίδια στο Παρίσι συσσωρεύονται όλο και πιο πολύ και βρωμάνε ενόσω οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εξακολουθούν να απεργούν. Οι τρεις κύριοι αποτεφρωτήρες που εξυπηρετούν τη γαλλική πρωτεύουσα έχουν ως επί το πλείστον μπλοκαριστεί, όπως και ένα κέντρο διαλογής σκουπιδιών βορειοδυτικά του Παρισιού.

«Ο στόχος είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους που απεργούν στο Παρίσι … να ασκήσουμε πίεση σε αυτή την κυβέρνηση που θέλει να περάσει αυτόν τον άδικο, βάναυσο και άχρηστο και αναποτελεσματικό νόμο», δήλωσε ο Καμέλ Μπραχμί (Kamel Brahmi), του αριστερού συνδικάτου CGT, μιλώντας στους εργαζόμενους με ένα μεγάφωνο στο κέντρο διαλογής Romainville.

Ορισμένα διυλιστήρια που τροφοδοτούν πρατήρια καυσίμων είναι επίσης τουλάχιστον εν μέρει αποκλεισμένα και ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον (Clement Beaune) δήλωσε στο ραδιόφωνο «France-Info» ότι θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι τα καύσιμα εξακολουθούν να διατίθενται.

Τα συνδικάτα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει απλώς το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση, έχουν καλέσει σε νέες πανεθνικές διαδηλώσεις την Πέμπτη, 23 Μαρτίου.

Σε περίπτωση αποτυχίας των προτάσεων δυσπιστίας, το νομοσχέδιο θεωρείται εγκριθέν. Στη συνέχεια, αναμένεται να κατευθυνθεί στο Συνταγματικό Συμβούλιο πριν γίνει νόμος, εφόσον επικυρωθεί από το Σώμα.

Από την άλλη, εάν η πλειοψηφία συμφωνούσε, αυτό θα σήμαινε το τέλος του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Θυροκολλήθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής της ΙΘ' Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ