x
 

Πολιτική

Στη «NYT» η υπόθεση της Εύας Καϊλή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα των «New York Times» έγινε το σκάνδαλο με το μαύρο χρήμα από το Κατάρ που σείει το Ευρωκοινοβούλιο, με πρωταγωνίστρια την εκ των αντιπροέδρων Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή.

«Οι εισαγγελείς λένε ότι η λαμπερή ζωή μιας Ευρωπαίας βουλευτού υπέκρυπτε ένα σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ. Εξέθεσε το πόσο ευάλωτες είναι οι Βρυξέλλες στην ξένη επιρροή», αναφέρει η σχετική εισαγωγή του εκτενούς άρθρου, το οποίο «φωτογραφίζει» την Εύα Καϊλή.

«Πρίγκιπες και πρόεδροι διέσχισαν τα λευκά μαρμάρινα πατώματα της υπερεπιλεκτικής V.V.I.P. σουίτας με θέα το γήπεδο, για τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά μεταξύ των θρύλων του ποδοσφαίρου και των βασιλιάδων του Κόλπου ήταν και μια φιγούρα που θα αναγνώριζαν λίγοι, εκτός ευρωπαϊκής πολιτικής: η Εύα Καϊλή. Η κ. Καϊλή, μια Ελληνίδα πολιτικός, ήταν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός εκτεταμένου Σώματος με περιορισμένη δύναμη – και 14 αντιπροέδρους. Δεν είχε καμία επίσημη αρμοδιότητα στο Κατάρ. Το ταξίδι της ήταν ιδιωτικό, όπως είπαν άνθρωποι που την είδαν στη σουίτα V.V.I.P. Τότε, μόλις μια μέρα αργότερα, ήταν πίσω στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας μια παθιασμένη ομιλία υποστήριξης του Κατάρ εναντίον της κριτικής για την εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών που έχτισαν τα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τις γνωστές δηλώσεις της Εύας Καϊλή, που προκάλεσαν δυσαρέσκεια και αντιδράσεις, ακόμη και στους κόλπους συναδέλφων της στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι η απόδειξη, βασικά, στο πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιφέρει μια ιστορική μεταστροφή μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που εμπνέουν τον Αραβικό Κόσμο», είχε πει η κ. Καϊλή, που είχε στηλιτεύσει τους επικριτές του Κατάρ.

Μια από τις συναδέλφους της που διαφώνησε με την παραπάνω δήλωση ήταν η καθ’ ύλην αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Αραβική χερσόνησο και, συγκεκριμένα, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χάνα Νιούμαν (Hannah Neumann), η οποία προεδρεύει της αρμόδιας Επιτροπής. Η ίδια, σχεδίαζε το υπηρεσιακό ταξίδι στην Ντόχα επί ένα χρόνο, προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο του Κατάρ πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομως, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι του Κατάρ την ειδοποίησαν να ακυρώσει το ταξίδι, με την πρόφαση ότι το κτίριο στο οποίο επρόκειτο να γίνει η συνάντηση παρέμενε υπό κατασκευή.

Σε δηλώσεις της στους «Times», η ίδια η κ. Νιούμαν εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις της Εύας Καϊλή, τονίζοντας ότι υπερέβαιναν τη γραμμή του Ευρωκοινοβουλίου, παρότι η ίδια υποστήριζε ότι εκπροσωπεί το Σώμα.

«Εκανε δηλώσεις οι οποίες ήταν κατά πολύ περισσότερο υπέρ του Κατάρ από την επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ προσποιούνταν ότι μιλάει εκ μέρους του», ανέφερε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

«Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά, η Εύα Καϊλή βρέθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενη ότι αντάλλαξε πολιτικές αποφάσεις με μετρητά. Οι Βελγικές Αρχές την κατηγόρησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με τον σύντροφο της ζωής της, Φρανσέσκο Τζόρτζι και άλλους δυο, σε μια έρευνα σχετικά με την επιλογή του Κατάρ. Οι έρευνες της Αστυνομίας αποκάλυψαν 1,5 εκατομμύριο σε μετρητά. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα βρέθηκαν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που είχε κλείσει ο πατέρας της Εύας Καϊλή. Αλλα 150 χιλιάρικα βρέθηκαν στο διαμέρισμα της κ. Καϊλή, μαζί με τον σύζυγό της, ανέφεραν οι εισαγγελείς», τονίζουν οι «New York Times».

Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην πολυτελή ζωή της κ. Καϊλή, τις φωτογραφίες της στα κοινωνικά δίκτυα από τις κρουαζιέρες της στο Αιγαίο με τον σύντροφό της, αλλά και στο γεγονός πως το Ευρωκοινοβούλιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτο σε ανάλογες υποθέσεις διαφθοράς, όπως αυτή της κ. Καϊλή, που οι βελγικές Αρχές τονίζουν ότι τη διερευνούσαν για περισσότερο από ένα χρόνο, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Θυροκολλήθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής της ΙΘ' Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ