x
 

Κοινωνία

Σε πλειστηριασμό η διαχείριση τουρκοκυπριακών υποστατικών μετά τη λεηλασία

26 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ύστερα από λεηλασία δεκαετιών των τουρκοκυπριακών περιουσιών, το υπουργείο Εσωτερικών ανακατεύει την τράπουλα ειδικά για την ανακατανομή των λεγόμενων φιλέτων, κυρίως επαγγελματικών στεγών και ανοικτών χώρων σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», η πιο σημαντική αλλαγή που προωθείται είναι η παραχώρηση των πιο πάνω περιουσιών με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «συγκεκριμένες περιοχές με ειδικά πολεοδομικά, οικονομικά, εμπορικά ή/και άλλα χαρακτηριστικά».

Οι εν λόγω περιοχές θα χαρακτηρίζονται ως «ειδικές», μετά από εισήγηση του Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως προς τον Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών (δηλαδή τον υπουργό Εσωτερικών), στη βάση των ειδικών πολεοδομικών, οικονομικών εμπορικών ή/και άλλων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.

Αλλαγές δρομολογούνται και για την αξιοποίηση γεωργικών κλήρων, θέμα το οποίο απασχόλησε πρόσφατα και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ύστερα από τις ενυπόγραφες δηλώσεις υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, από τις οποίες προέκυψε, ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται μεγάλες εκτάσεις. Μόνο ένας υπάλληλος στον οποίον παραχωρήθηκαν 884.622 τ.μ. εισπράττει επιπλέον περίπου €25.000 ετησίως από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Άλλοι δικαιούχοι εισπράττουν χορηγίες πέραν των €10.000.

Οι τουρκοκυπριακοί γεωργικοί κλήροι στις ελεύθερες περιοχές ανέρχονται σε 52.745 εκτάρια. Από αυτά, συνολικά 30.238 εκτάρια τυγχάνουν εκμετάλλευσης στο πλαίσιο 8.894 συμβάσεων με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 3,4 εκτάρια όπως προκύπτει από τη μελέτη του τέως διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών, κ. Μάκη Οικονομίδη.

Η συνολική έκταση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται σε περίπου 61.000 εκτάρια ή 609.110.086 τετραγωνικά μέτρα και αντιπροσωπεύει ποσοστό 10,14% της έκτασης των ελευθέρων περιοχών. Η συνολική έκταση των περιουσιών τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας ανέρχεται παγκυπρίως στα 114.000.000 εκτάρια ή 1.135.602.232 τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν με ποσοστό 12,3% της κυπριακής γης.

Στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές υπάρχουν 4.851 μόνιμες τουρκοκυπριακές κατοικίες, 1.652 εξοχικές, 292 ανεγερθείσες κατοικίες, 1.826 επαγγελματικές στέγες, 52.382 γεωργικοί κλήροι, 414 χώροι δημόσιας ωφελείας, 36 σχολεία, 226 τεμένη και κοιμητήρια ενώ στο ΕΦΚΑΦ ανήκουν 1.567 περιουσίες.

Εκτοπισθέντες χρησιμοποιούν 4.245 κατοικίες και μη εκτοπισθένες 492. Σε εκτοπισθέντες παραχωρήθηκαν 2.205 υποστατικά σε σχέση με 626 που παραχωρήθηκαν σε μη εκτοπισθέντες. Σε εκτοπισθέντες παραχωρήθηκαν επίσης 8.695 γεωργικοί κλήροι και σε μη εκτοπισθέντες 199. Υπό την ένδειξη «άλλοι χώροι» (μεμονωμένοι χώροι ανέγερσης οικιών, χώροι επαγγελματικής στέγης, κτηνοτροφικά οικόπεδα, λατομεία, χώροι δημόσιας ωφελείας, γήπεδα, αλσύλλια, χώροι στάθμευσης κ.λπ.) 1.932 ακίνητα παραχωρήθηκαν σε εκτοπισθέντες και 885 σε μη εκτοπισθέντες.

Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες δόθηκαν προς εκμετάλλευση μέσω 20.621 συμβάσεων μίσθωσης. Στα πρώτα στάδια αρκετοί ουσιαστικά κατέλαβαν τις περιουσίες και στην πορεία άρχισε η νομιμοποίηση της κατοχής τους.

Εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούν 759 εκτοπισθένες και 583 μη εκτοπισθέντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, ως ανεξάρτητου κράτους είναι «το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ