x
 

Πολιτισμός

Σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο Κύπρου

14 Απριλίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε σημαντικές ανακοινώσεις προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Χαρακτηρίζοντας τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως πυρήνα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, είπε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει την Κύπρο ως περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών, δίδοντας το δικαίωμα στους νέους να σπουδάζουν στον τόπο τους σε εφάμιλλα με το εξωτερικό Πανεπιστήμια.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη η κατασκευή νέων υποδομών, όπως η ανέγερση, της Πολυτεχνικής Σχολής, το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου και το Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής». Την ίδια στιγμή προωθείται η υλοποίηση του δεύτερου Φωτοβολταϊκού Πάρκου και του νέου Ενεργειακού Κέντρου Πανεπιστημιούπολης με διεθνείς πάντοτε διαγωνισμούς. «Η υλοποίηση των πιο πάνω έργων, ακόμη και εν μέσω περιόδων οικονομικών κρίσεων, είναι αποτέλεσμα βεβαίως των γενναιόδωρων προσφορών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και των δανειακών συμβάσεων ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συνάψει το Κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επιπλέον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση για αύξηση του ποσού του υφιστάμενου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, για χρηματοδότηση συμπληρωματικών έργων υποδομής, όπως η δημιουργία πράσινου πάρκου στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης. «Πέραν τούτων, σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς μελετάται η συνομολόγηση πρόσθετων δανειακών συμβάσεων, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση της δεύτερης φάσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου, που θα περιλαμβάνει πέραν των 700 κλινών» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ, ως επίσης το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για το Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζας και Βιοϊατρικής Έρευνας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου περιλήφθηκε στους σχεδιασμούς του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο», με πόσο ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ για την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο σχολείο της Φανερωμένης και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η στήριξη της πολιτείας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου βασίστηκε στη δυναμική και τις προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του. Αυτό καταδεικνύεται, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το γεγονός πως το ίδρυμα κατέχει υψηλές θέσεις σε συστήματα κατάταξης Πανεπιστήμιων έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, διεκδικώντας επάξια πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανταγωνιστικό διεθνή χώρο της έρευνας και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην ανθρωπότητα ο Χένρι Κίσιντζερ δεν παραγράφονται.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ