x

Πολιτική

Σε προεκλογικό πυρετό για τις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου η Κύπρος

27 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται η Κύπρος, οκτώ μόλις μέρες πριν το στήσιμο των καλπών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε πλήρη οργανωτική διάταξη βρίσκονται τα επιτελεία των τριών βασικών υποψηφίων Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, με στόχο να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους ενόψει της 5ης Φεβρουαρίου.

Δεδομένου ότι μετρούμε πλέον αντίστροφα για το ραντεβού με την κάλπη, κάθε ψήφος που κερδίζεται σε αυτό το χρονικό σημείο έχει διπλή αξία, καθώς μπορεί να κάνει τη διαφορά, αναλόγως των στόχων του καθενός. Με την μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων να έχει ήδη ξεκάθαρη πρόθεση ψήφου, η προσπάθεια επικεντρώνεται σε τρεις κατηγορίες: Τους αναποφάσιστους, αυτούς που δεν είναι σίγουροι για την απόφασή τους και αυτούς που προτίθενται να τηρήσουν αποχή.

Την ίδια στιγμή, τα επιτελεία συνεχίζουν να μελετούν προσεκτικά τους αριθμούς που έρχονται από δημόσιες και εσωτερικές δημοσκοπήσεις, ελέγχοντας και μ’ αυτό τον τρόπο το πού κινούνται. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως το γεγονός πως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη και προμηνύεται αμφίρροπη η μάχη για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο, μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, λειτουργεί θετικά για την αύξηση των ψηφοφόρων και των δύο υποψηφίων, καθώς ενεργοποιούνται κάποια ένστικτα πόλωσης και παραδοσιακές συνθήκες διαμάχης μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, οι οποίες εκδηλώνονται και σε επίπεδο δημόσιας επικοινωνίας.

Αν και αυτό θα έπρεπε να ανησυχεί το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη, οι ίδιοι θεωρούν πως έχουν ακόμη να παίρνουν, καθώς εκτιμούν πως με τον τρόπο που κινούνται ο υποψήφιος που στηρίζεται από τρία κόμματα του κέντρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ), θα λάβει την μερίδα του λέοντος από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και ότι υπάρχει κρυφή ψήφος υπέρ του ανάμεσα στους ψηφοφόρους κομμάτων που δεν τον υποστηρίζουν, η οποία θα φανεί στην κάλπη.

Σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού OMEGA, o Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα και παρά τη μικρή μείωση των ποσοστών του φαίνεται να αντέχει στη μεγάλη πίεση των ανθυποψηφίων του Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να συσπειρώσουν τα μεγάλα κόμματα του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Δημοσκόπηση OMEGA

Η δεύτερη δημοσκόπησή της εταιρείας METRON ANALYSIS που μετέδωσε το OMEGA επιβεβαιώνει στην ουσία την τάση των τελευταίων μετρήσεων, οι οποίες αναδεικνύουν ορισμένα νέα δεδομένα που αφορούν την πρόθεση ψήφου, ενώ διαπιστώνεται ακόμη το ρευστό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται το προεκλογικό σκηνικό. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 10-21 Ιανουαρίου με δείγμα 800 ατόμων.

Με βάση τη νέα μέτρηση του OMEGA, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 27% έναντι 32% στη δημοσκόπηση της εταιρείας τον Νοέμβριο, ενώ ακολουθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 22% έναντι 19%, και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 21% έναντι 18%, επίσης τον Νοέμβριο. Στον κατάλογο των υποψηφίων ακολουθεί ο Αχιλλέας Δημητριάδης με 4% (5%), ο Χρήστος Χρήστου με 4% (4%), ο Γιώργος Κολοκασίδης με 4% (3% ), ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 2% (1%) και Αλέξιος Σαββίδης με 1%.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση επιχειρεί να εντοπίσει και το πώς συμπεριφέρονται οι ψηφοφόροι ανά πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές. Πώς, δηλαδή, θα ψηφίσουν όσοι έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν σίγουρα στην ψηφοφορία. Από αυτό το ερώτημα προκύπτει ότι οι διαφορές των τριών πρώτων υποψηφίων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Συγκεκριμένα, το 27% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Χριστοδουλίδη, το 25% Αβέρωφ Νεοφύτου και το 23% Ανδρέα Μαυρογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις ημέρες μετά από την ήττα από την ΑΕΚ (την τρίτη σερί στη Basket League), ο Παναθηναϊκός ήταν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ