ΣΑΟΥΘΟΛΝΤ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια νέα και ακόμη πιο συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να οργανωθούν και να αποκτήσουν μια ουσιαστική και παρεμβατική οντότητα στα κοινά, η οποία και θα αντικατοπτρίζει την δυναμική τους, έχουν ξεκινήσει μετά την παρέλευση της πανδημίας οι Ελληνες του Σάουθολντ στο Λονγκ Αϊλαντ.
Πρόκειται για τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Φορολογουμένων (Hellenic American Taxpayers and Civic Association – HATCA-ST), ο οποίος ιδρύθηκε την δεκαετία του 1970, με σκοπό να φέρει κοντά τους Ελληνες ομογενείς που επένδυαν σε ακίνητα στην περιοχή του Σάουθολντ, είτε αφορούσαν μόνιμη κατοικία, είτε ως εξοχική, προκειμένου σταδιακά να αποκτήσουν μια πιο ισχυρή φωνή στην τοπική κοινωνία.
«Πριν από την πανδημία ήμασταν οργανωμένοι. Είχαμε μπει στη διαδικασία να απομονώσουμε τα ελληνικά ονόματα ιδιοκτητών ακινήτων και να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να τους εγγράψουμε και να τους πείσουμε να μεταφέρουν στο Σάουθολντ τα εκλογικά τους δικαιώματα. Δεν μας ενδιαφέρει εάν είναι καταχωρημένοι ως Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, ούτε εστιάσαμε ποτέ σε αυτό», ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Παλαιός.
Σύμφωνα με τον κ. Παλαιό, ένα από τα επιχειρήματα των διοικούντων του Συλλόγου είναι πως, με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς στην πόλη της Νέας Υόρκης όπου υπάγονται πολιτικά οι περισσότεροι από τους Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σάουθολντ, η ψήφος δεν έχει την ίδια δυναμική, με δεδομένο ότι υπάρχουν παγιωμένες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες ετών. Αντίθετα, όπως αναφέρει, στην περιοχή αυτή του Σάφολκ, ακόμη και μερικές δεκάδες ψήφοι μπορούν να κάνουν την διαφορά.
«Στην πόλη της Νέας Υόρκης, έτσι όπως είναι τα πράγματα, η ψήφος δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα. Στο Σάουθολντ όμως, οι υποψήφιοι αιρετοί μπορεί να κερδίσουν ή να χάσουν με διψήφια διαφορά. Στόχος μας πλέον είναι να φτάσουμε από τα 300 έως 500 μέλη. Αυτήν την στιγμή είμαστε κάπου 150 – 200. Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς να καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον τους και να τους βοηθήσουμε. Θέλουμε να μονιάσουμε τον Ελληνισμό εκεί έξω, διότι είμαστε μια κοινότητα που έχει ρίζες για πολλά χρόνια», επεσήμανε ο κ. Παλαιός.
Μάλιστα, μια από τις επιδιώξεις του Συλλόγου -την οποία στελέχη όπως ο Νίκος Παλαιός και ο Κώστας Βαγγελάτος θεωρούν ότι είναι εφικτή- είναι να αποκτηθεί η δυναμική από πλευράς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας προκειμένου να συνεισφέρει αποφασιστικά στην εκλογή ενός αιρετού, είτε αυτός είναι Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικανός.
«Θέλουμε να μας υπολογίσουν. Είμαστε μια πολιτική δύναμη που πρέπει να μας υπολογίσουν. Ακόμη κι αν μια οικογένεια δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να μεταφερθεί σύσσωμη πολιτικά στο Σάουθολντ, ας το κάνει ένα μέλος ή δυο. Θα είναι πολύ σημαντικό», καταλήγει ο κ. Παλαιός.