x
 

Οικονομία

Σε υψηλό 40 ετών εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

10 Φεβρουαρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο έτος εκτοξεύτηκε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, πλήττοντας τους Αμερικανούς καταναλωτές, διαγράφοντας κατ’ ουσία τις αυξήσεις στους μισθούς και ενισχύοντας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμούς ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν 7,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα, την πιο απότομη ετήσια αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1982. Η επιτάχυνση των τιμών κυμάνθηκε σε όλη την Οικονομία, από τρόφιμα και Ενέργεια μέχρι ενοίκια διαμερισμάτων και ηλεκτρική ενέργεια.

Οταν μετρήθηκε από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός ήταν 0,6% – ο ίδιος με τον προηγούμενο μήνα και περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Οι τιμές είχαν αυξηθεί 0,7% από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο και 0,9% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Ελλείψεις προμηθειών και εργαζομένων, μεγάλες δόσεις ομοσπονδιακής βοήθειας, εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες συνδυάστηκαν για να εκτινάξουν τον πληθωρισμό σε άλμα το περασμένο έτος. Και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι θα επιβραδυνθεί σημαντικά σύντομα.

Οι μισθοί αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών. Τα λιμάνια και οι αποθήκες έχουν κατακλυστεί, με εκατοντάδες εργάτες αρρώστους τον περασμένο μήνα στα λιμάνια του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς, το πιο πολυσύχναστο της χώρας. Ως αποτέλεσμα, πολλά προϊόντα και ανταλλακτικά παραμένουν σε έλλειψη.

Ακόμη και όταν μετρώνται από μήνα σε μήνα, οι τιμές για ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών επιταχύνθηκαν από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο – και όχι μόνο για είδη που επηρεάζονται άμεσα από την πανδημία. Το κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων 20 ετών. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,2% μόνο τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 15 ετών και αυξήθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τον περασμένο μήνα, τα έπιπλα και οι προμήθειες οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 1,6%, τη μεγαλύτερη αύξηση ενός μήνα σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1967.

Το κόστος των τροφίμων, λόγω των πιο ακριβών αυγών, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων, αυξήθηκε κατά 0,9% τον Ιανουάριο. Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων, που έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω έλλειψης τσιπ υπολογιστών, παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο μήνα, αλλά αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η αύξηση των τιμών των καινούργιων αυτοκινήτων, με τη σειρά της, επιτάχυνε τις τιμές των μεταχειρισμένων, καθώς σημείωσαν άνοδο 1,5% τον Ιανουάριο και ιλιγγιώδη άνοδο 41% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η σταθερή άνοδος των τιμών έχει αφήσει πολλούς Αμερικανούς λιγότερο ικανούς να αντέξουν οικονομικά τρόφιμα, φυσικό αέριο, ενοίκιο, παιδική φροντίδα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Γενικότερα, ο πληθωρισμός έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την Οικονομία και ως σοβαρή απειλή για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν αργότερα αυτό το έτος.

Η Fed δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος για ένα ευρύ φάσμα δανεισμού, από στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έως δάνεια αυτοκινήτων και εταιρική πίστωση. Για τη Fed, ο κίνδυνος είναι ότι η σταθερή σύσφιξη της πίστωσης για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί στη θωράκιση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά δεν περιλαμβάνει πυραύλους ATACMS που ζητούσε επίμονα το Κίεβο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ