x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεμινάρια στο ελληνικό σχολείο της κοινότητας Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ Βοστώνης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ελληνικό απογευματινό σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ Βοστώνης διοργάνωσε δυο διαδικτυακά σεμινάρια με ομιλήτρια την διακεκριμένη καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Ζωή Γαβριηλίδου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στη διδασκαλία της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς και απόκτησης χρήσιμων εργαλείων και στρατηγικές για την αποτελεσματική διδασκαλία ή την υποστήριξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 7 μέχρι τις 9 μ.μ., με θέμα: Προκλήσεις στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τι είναι οι Γλώσσες Πολιτισμικής Κληρονομιάς
  • Το Νέο Curriculum για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής κληρονομιάς: Αρχές και χαρακτηριστικά
  • Φτιάχνοντας διδακτικά σενάρια για το νέο Curriculum
  • Συνδυάζοντας υπάρχοντα υλικά με το νέο Αναλυτικό

Το δεύτερο Σεμινάριο, που απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες παιδιών που μαθαίνουν Ελληνικά, θα γίνει την Πέμπτη 7 Μαρτίου, 7-8 μ.μ., με θέμα «Πώς να διατηρήσετε την Κληρονομιά Ελληνική» ( How to Maintain Heritage Greek).

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στρατηγικές για την ενίσχυση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας στο σπίτι
  • Δημιουργία ενός γλωσσικά πλούσιου περιβάλλοντος για τα παιδιά
  • Επιλογή κατάλληλων εκπαιδευτικών υλικών
  • Συνεργασία με το σχολείο για την υποστήριξη της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών

Η διευθύντρια του σχολείου του Αγίου Νεκταρίου Μαρία Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα στο σημείωμά της προς τους γονείς, ανάμεσα στα άλλα, έγραψε: «Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά σε αυτά τα πολύτιμα σεμινάρια, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας. Ελπίζουμε στην ενεργή συμμετοχή σας».

Λίγα λόγια για την Δρα Ζωή Γαβριηλίδου

Η Ζωή Γαβριηλίδου είναι καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, όπου διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Παράλληλα είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΣυνΜορΦωΣη, και δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών ένα εκ των οποίων στην Ειδική Αγωγή. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη συγγραφή Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ το 2022, έπειτα από ανάθεση από το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνέγραψε το Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς. Εχει συγγράψει το σχολικό εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της Γλώσσας στη Β’ Δημοτικού στα ελληνικά σχολεία, καθώς και πλήθος δημοσιεύσεων ενώ έχει συντονίσει μεγάλα ερευνητικά έργα όπως το έργο Ποικιλίες της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από όπου μάζευε υλικό από τον λόγο ομιλητών της Ελληνικής από το Σικάγο, τη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολα έτοιμα ήταν το μεσημέρι της Κυριακής για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο με την οποία ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης θα τιμήσει την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ