x
 

Πολιτισμός

Σέρρα, ο εμβληματικός ποντιακός πυρρίχιος που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

18 Φεβρουαρίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο πιο εμβληματικός χορός του Πόντου, ο ποντιακός πυρρίχιος, που είναι γνωστός με την ονομασία σέρρα, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στην Σταυρούπολη. Ο χορός σέρρα, ο οποίος πριν δύο χρόνια εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προέρχεται από διασταυρώσεις μοτίβων αρχαίων πυρρίχιων χορών και ενσωματώνει στοιχεία από ποδισμό, ξιφισμό και άλλες μορφές πυρρίχιων. Μετά την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο επόμενος στόχος είναι να συμπεριληφθεί ο χορός σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Αλεξία Ιωαννίδου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και υπεύθυνη του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία του Φακέλου που οδήγησε την εγγραφή του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και το βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Οπως ανέφερε η κ. Ιωαννίδου ο χορός σέρρα με ποικίλους σχηματισμούς διά μέσου των αιώνων έφτασε στο σήμερα διατηρώντας τον αυθεντικό του πυρήνα. Ο χορός αποτελείται από τρία μέρη, το αργόν σέρρα, το γρήγορον σέρρα ή τρομαχτόν και τη σέρρα τη μασ(χ)αιρί. Χορεύεται ένοπλος από νεαρούς άντρες που φορούν τη χαρακτηριστική ποντιακή μαύρη ζίπκα. Δεν επιτρέπονται οι υπερβολές ούτε και η υποτονικότητα. Ολα είναι οργανωμένα σύμφωνα με το αριστοτελικό μέτρο. Στηρίζεται στην αυτοπειθαρχία των χορευτών και την πλαστική ομοιογένεια του χορευτικού σχήματος.

«Είναι χορός παμποντιακός, χορευόταν σε όλο τον Πόντο. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η ποικιλομορφία των φιγούρων, των τσακωμάτων -14 στον αριθμό-, αφού η κάθε περιοχή εμπλούτιζε την παραλλαγή της με το δικό της χορευτικό ιδιόλεκτο. Ετσι διασώθηκαν τα τσακώματα της Τραπεζούντας, της Αργυρούπολης, της Κρώμνης, της Ματσούκας και άλλων περιοχών κέντρων της μακραίωνης παρουσίας των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο. Το ίδιο εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα, τον συναντάμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου ζει και δημιουργεί ο ποντιακός ελληνισμός, φροντίζοντας να διατηρεί ζωντανούς τους θεσμούς και την παράδοσή του χορεύοντας με περηφάνια τον πιο αγαπημένο τους χορό σέρρα», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Ιωαννίδου στο βίντεο που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το σχέδιό τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό για το σύστημα κόμμα», αλλά «δεν τους αφήσατε, τους το χαλάσατε όλο, γιατί πήρατε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την παρουσίαση των 42 υποψήφιων και σύντομες τοποθετήσεις τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ