x

Γαστρονομία

Σέρρες: Από τις οθόνες του υπολογιστή, επιτυχημένος αγρότης καρυδιών και brand προϊόντων

12 Μαρτίου 2023

ΣΕΡΡΕΣ. Οι πελώριες καρυδιές, η μυρουδιά της γης, το Μανδράκι και η αγάπη για τον τόπο του, ήταν οι λόγοι που λειτούργησαν σαν μαγνήτης για να μείνει στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθεί με τη γεωργία, αφήνοντας πίσω του τις σύγχρονες σπουδές του στην πληροφορική. Ο λόγος για τον 35χρονο σήμερα αγρότη Θέμη Τομπουλίδη, που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, αλλά και το μάρκετινγκ, να τριπλασιάσει την καλλιέργεια καρυδιάς που είχε ο πατέρας του, να την εξελίξει και να την κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, παράγοντας βούτυρο και έλαια από καρύδια.

Για τον Θέμη Τομπουλίδη, ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ από το μικρό παραλίμνιο χωριό του, που βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Μπέλλες, καθώς για τις σπουδές του επέλεξε το πανεπιστήμιο στις Σέρρες «προκειμένου να είναι κοντά», όπως εξομολογείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την αγάπη του για τη γη την «κληρονόμησε», από τον πατέρα του που ήταν πάντα δίπλα του και στήριζε τις επιλογές του

«Οταν τέλειωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, το μόνο μέλημά μου ήταν να επιστρέψω πίσω στη φύση και να ασχοληθώ επαγγελματικά με τις καρυδιές. Αλλωστε ο πατέρας μου είχε ξεκινήσει την καλλιέργειά τους όταν ήμουν παιδί, τις γνώριζα και αγαπούσα αυτή τη δουλειά. Οταν ξεκίνησα ενεργά, είχαμε περίπου 30 στρέμματα, ενώ σήμερα φτάσαμε τα 100. Η σοδειά αυξήθηκε, η ποιότητα έγινε εξαιρετική, ενώ σε όλα αυτά συνέβαλε η χρήση νέων τεχνολογιών και κατάλληλου εξοπλισμού. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε προϊόντα από καρύδια που έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη», αναφέρει με περηφάνεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τομπουλίδης.

Μικρός μετεωρολογικός σταθμός στα χωράφια

Οπως επισημαίνει ο νεαρός αγρότης, που για τη γεωργία έχει εξελίξει τις γνώσεις του με ειδικά σεμινάρια και επιπλέον σπουδές, «για ό,τι κάνει κάποιος πρέπει να βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να εξελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις και να μην αφήνει τίποτα στην τύχη».

Ετσι με στόχο τη μεγαλύτερη απόδοση καρπών, αλλά και την αντιμετώπιση των καιρικών συνθήκων, εγκατέστησε στα χωράφια του έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό που του δίνει online πληροφορίες για την υγρασία, τον αέρα, τη βροχή, αλλά και τις συνθήκες του εδάφους, ενώ οι μετρήσεις μπορούν να τον κατευθύνουν και σε άλλες, ευνοϊκές για την περιοχή, καλλιέργειες.

Από το δέντρο στην παραγωγή βουτύρου από καρύδια

Πριν από τρία χρόνια ο νεαρός αγρότης προχώρησε και στην παραγωγή βουτύρου από καρύδια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ασχολείται και με το έλαιο καρυδιάς.

«Στην αρχή κάναμε το βούτυρο από καρύδια και το χαρίζαμε σε φίλους και πελάτες μας. Με τον καιρό διαπιστώσαμε ότι το προϊόν είχε κερδίσει το ενδιαφέρον όλων όσων το δοκίμασαν και αποφασίσαμε την παραγωγή του», θα πει ο κ. Τομπουλίδης, που όπως επεξηγεί «η άρδευση των καρυδιών γίνεται με σύγχρονους εξοπλισμούς σε δική του μονάδα, αλλά η τελική παραγωγή του βουτύρου, αλλά και των ελαιών από την ψίχα των καρυδιών γίνεται σε ειδική μονάδα παρασκευής στη Λάρισα».

Σήμερα τα προϊόντα από καρύδια, από το όμορφο Μανδράκι, που οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους τετρακόσιους, είναι γνωστά σε Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και Αυστραλία, ενώ πολύ γρήγορα αναμένεται να περάσουν από τα καλάθια του λιανεμπορίου στην χονδρική αγορά.

Για τον κ. Τομπουλίδη, επόμενος στόχος είναι η επέκταση της οικογενειακής καλλιέργειας και στην καλλιέργεια φουντουκιών, για την οποία ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία.

«Η περιοχή ευνοεί και τις δύο καλλιέργειες, ενώ τα προϊόντα και τα παράγωγά τους είναι ωφέλιμα για όλους και παράλληλα επικερδή και για τους ντόπιους παραγωγούς, καθώς το αγοραστικό κοινό θέλει να γνωρίζει τι τρώει και κάθε καλό το επικροτεί», θα καταλήξει ο κ. Τομπουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ