x
 

Πολιτική

Σφίγγει τον κλοιό για Ρώσους η Κύπρος μετά την επιβολή κυρώσεων από ΗΠΑ-Βρετανία

20 Απριλίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η καταιγίδα των κυρώσεων από Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία σφίγγει αναγκαστικά τον κλοιό για τους Ρώσους πελάτες των κυπριακών τραπεζών, για τους οποίους δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια διαφυγής.

Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο η Τράπεζα Κύπρου έχει αποστείλει κοντά στις 6.000 επιστολές σε Ρώσους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπου τους πληροφορεί ότι προτίθεται να κλείσει όλους τους λογαριασμούς τους που έχουν με την τράπεζα εκτός εάν παρουσιάσουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αξιόπιστα στοιχεία ότι διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόπο διαμονής, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φορολογικές δηλώσεις και άλλα.

Διευκρινίζεται ότι οι επιστολές δεν απευθύνονται σε Ρώσους οι οποίοι διαμένουν κανονικά στην Κύπρο, αλλά Ρώσους οι οποίοι είναι εκτός Κύπρου και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διακινούν λεφτά μέσω λογαριασμούς της στην κυπριακή τράπεζα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία πλέον είναι σε κυρώσεις ως «μη συνεργάσιμη οντότητα» με βάση το Financial Action Task Force (FATF), οι πελάτες αυτοί θεωρούνται υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, όπως επανέλαβαν οι ίδιες πηγές, αυτές οι επιστολές αφορούν πελάτες με ρωσικά διαβατήρια οι οποίοι δεν διαμένουν στην Ευρώπη. Με βάση τα πιο πάνω, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι και η Τράπεζα Κύπρου, αλλά και άλλα τραπεζικά ιδρύματα, προσπαθούν να προλάβουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, για αυτό τον λόγο προχωρούν σε προληπτικές κινήσεις, κόβοντας ουσιαστικά οποιονδήποτε δεσμό τους με ύποπτα ρωσικά συμφέροντα.

Στην αποστολή των επιστολών αναφέρθηκε και η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes (όπως μεταδώσαμε χθες στον Ε.Κ.), επιβεβαιώνοντας ότι στις επιστολές που στέλνει προς τους πελάτες της η Τράπεζα Κύπρου κοινοποιεί ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν σε διάστημα δύο μηνών από τη στιγμή που λάβουν τη σχετική ενημέρωση, επειδή τα στοιχεία του χρήστη δεν ανταποκρίνονται στους κανονισμούς της διαδικασίας «γνώριζε τον πελάτη σου» (KYC).

Όπως διευκρινίζεται, ζήτημα κλεισίματος λογαριασμών δεν αντιμετωπίζουν μόνο πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και όσοι εξυπηρετούνται στα υποκαταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Επισημαίνεται παράλληλα πως οι λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές έχουν παγώσει.

«Όποιος είναι μέσα στις κυρώσεις, είτε έμμεσα είτε άμεσα, έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί και δεν έχει πού να πάρει τα χρήματα του», δήλωσε χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή.

Η ίδια πηγή εξήγησε πως κανένα τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να κάνει συναλλαγή και να μεταφέρει χρήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε κυρώσεις γιατί μπαίνει στο στόχαστρο και το ίδιο και κινδυνεύει να του επιβληθούν κυρώσεις.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είχε αναφέρει στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό πως τα τελευταία χρόνια, 43 χιλιάδες εταιρείες κέλυφος έχουν κλείσει στην Κύπρο, 123 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν επίσης κλείσει και σήμερα επί του συνόλου των καταθέσεων μόνο 2,2% έχουν τελικούς δικαιούχους Ρώσους υπηκόους.

Διαβεβαιώσεις Συνδέσμου Τραπεζών

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, Αντρέας Κωστουρής, διαβεβαίωσε με δηλώσεις του την Πέμπτη στο κρατικό ΡΙΚ ότι οι τράπεζες τηρούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και ότι υπήρξε παγοποίηση λογαριασμών, όσων εμπίπτουν στις κυρώσεις, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι αμερικανικές κυρώσεις εφαρμόζονται από τις κυπριακές τράπεζες εδώ και μία δεκαετία».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί κλεισίματος λογαριασμών Ρώσων πελατών, ο κ. Κωστουρής τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει χιλιάδες λογαριασμοί και δεν είναι σωστό να λέγεται ότι το θέμα αφορά μόνο άτομα συγκεκριμένης εθνικότητας.

Εξήγησε ότι το ζήτημα αυτό, αφορά την πολιτική των τραπεζών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκων και κινδύνων.

Είπε, επίσης, ότι οι τράπεζες αξιολογούν συγκεκριμένες χώρες, βιομηχανίες, πρόσωπα και πεδίο δραστηριοτήτων και εάν τα δεδομένα καθιστούν ιδιαίτερα ψηλό τον κίνδυνο, τότε δεν συνεργάζονται μαζί τους.

Σε επικοινωνία με κράτη μέλη για κυρώσεις η Κομισιόν

Η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη μέλη όσον αφορά ζητήματα εφαρμογής κυρώσεων, επεσήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αριάνα Ποντέστα απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για το κατά πόσο έχει υπάρξει ενημέρωση από τις κυπριακές αρχές για ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν, μετά την προσθήκη Κύπριων πολιτών και οντοτήτων στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση αν η Κομισιόν γνωρίζει αν άτομα και εταιρείες από την Κύπρο που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις ΗΠΑ – ΗΒ έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η κ. Ποντέστα υπενθύμισε πως για την ΕΕ οι κυρώσεις αποτελούν «κυρίως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς όσον αφορά πιθανές κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει κατά πόσον η Κομισιόν έχει ενημερωθεί από άλλα κράτη μέλη για τις προθέσεις τους όσον αφορά την εφαρμογή στις δικές τους δικαιοδοσίες των κυρώσεων ΗΠΑ – ΗΒ για τα συγκεκριμένα άτομα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει ενημερωθεί από την Κύπρο ή άλλα κράτη μέλη σχετικά την εφαρμογή των εν λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΗΒ, η κ. Ποντέστα σημείωσε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι πως βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη αναφορικά με την εφαρμογή των κυρώσεων».

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε συγκεκριμένες επαφές» με τα κράτη μέλη, πρόσθεσε. Κληθείσα να διευκρινίσει αν υπήρξε ενημέρωση από άλλα κράτη μέλη πέραν της Κύπρου, η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με την εφαρμογή κυρώσεων, όμως δεν σχολιάζει τις συγκεκριμένες επαφές που γίνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κομισιόν έχει υπόψη της αν τα συγκεκριμένα άτομα και οντότητες έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η κ. Ποντέστα επεσήμανε ότι «όπως γνωρίζετε οι κυρώσεις της ΕΕ αποτελούν κατά κύριο λόγο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ».

«Γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά πως δεν σχολιάζουμε πιθανές μελλοντικές καταχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις της ΕΕ συμφωνούνται με ομοφωνία των κρατών μελών» τόνισε.

Όπως σημείωσε με τη σειρά της η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, η Κομισιόν «είναι όσον αφορά τις κυρώσεις εξαιρετικά προσεκτική στο τι λέει μέχρι να βάλουμε οτιδήποτε στο τραπέζι».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο

Επιστολές έχει αποστείλει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) ζητώντας συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για συντονισμό ενεργειών καθώς επίσης και με τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στο πλαίσιο των κυρώσεων από ΗΒ και ΗΠΑ.

Ήδη, αναφέρει ο ΠΔΣ, έχει υπάρξει συνάντηση με την Αμερικάνικη Πρεσβεία καθώς και με το Υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδια προεδρεύουσα αρχή της Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΜΕΚ), για περαιτέρω συντονισμό.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα κυρωτικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο ΠΔΣ άσκησε τον εποπτικό του ρόλο ενεργώντας με άμεσα αντανακλαστικά και με τη δέουσα αυστηρότητα και σοβαρότητα, με σκοπό την προστασία της νομικής κοινότητας του τόπου, στην έκταση που του επιτρέπουν οι αρμοδιότητές του και οι εξουσίες που εκπηγάζουν από το νομοθετικό πλαίσιο.

Προέβη, προστίθεται, σε έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση των μελών του εκδίδοντας σχετική Εγκύκλιο με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που ανταποκρίνονταν σε αυστηρά πρότυπα και τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών για τις κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, στην Εγκύκλιο, αναφέρεται ότι εφιστάται η προσοχή των εποπτευόμενων αναφορικά με την ανάγκη άμεσης εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας συνεχών και κατάλληλων ελέγχων των καταλόγων/λιστών κυρώσεων, προτού προβούν σε ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους ως πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών ή ως νομικοί σύμβουλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ