x
 

Οικονομία

Σημαντική αύξηση των προσλήψεων στις ΗΠΑ παρά την άνοδο των επιτοκίων από την Fed

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 253.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ένδειξη μιας αγοράς εργασίας που εξακολουθεί να παρουσιάζει εκπληκτική δύναμη παρά την αύξηση των επιτοκίων, τον διαχρονικά υψηλό πληθωρισμό και την τραπεζική κρίση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την Οικονομία.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4%, σημειώνοντας χαμηλό 54 ετών. Η αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο μήνα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις 165.000 τον Μάρτιο και τις 248.000 τον Φεβρουάριο και βρίσκεται σε επίπεδο που να θεωρείται σθεναρή με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

Η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή παρά την επιθετική εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων το τελευταίο έτος, με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι απολύσεις εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές, ενώ οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι συγκριτικά υψηλές. Παρόλα αυτά, το ολοένα και υψηλότερο κόστος δανεισμού που επέβαλε η Fed έχει αποδυναμώσει ορισμένους βασικούς τομείς της Οικονομίας, ιδίως την αγορά κατοικίας.

Από τότε που έφτασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι, ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από το στόχο της Fed, ο οποίος είναι το 2%.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ (Jerome Powell), εμφανίστηκε ξαφνιασμένος και ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα από την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας. Η Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι μια τόσο εύρωστη αγορά εργασίας ασκεί ανοδικές πιέσεις στους μισθούς – και στις τιμές. Ελπίζει να επιτύχει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση – υποχώρηση της Οικονομίας και της αγοράς εργασίας ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει ύφεση.

Ενας τρόπος για να γίνει αυτό, δήλωσε ο κ. Πάουελ, είναι οι εργοδότες να δημοσιεύουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας. Και πράγματι, η κυβέρνηση ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Μάρτιο στα 9,6 εκατομμύρια – αριθμός που παραμένει υψηλός, αλλά μειωμένος από το μέγιστο των 12 εκατομμυρίων τον Μάρτιο του 2022 και ο μικρότερος των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η ύφεση θα ξεκινήσει κάποια στιγμή φέτος.

Ενα άλλο ενθαρρυντικό σημάδι για τη Fed είναι ότι περισσότεροι Αμερικανοί αναζητούν εργασία. Οσο περισσότεροι εργαζόμενοι είναι διαθέσιμοι για τους εργοδότες, τόσο λιγότερη πίεση αντιμετωπίζουν για να αυξήσουν τους μισθούς.

Παρόλα αυτά, το σταθερά αυξανόμενο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει κάποια ζημιά. Πληττόμενες από τα υψηλότερα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 22% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι επενδύσεις σε κατοικίες κατέρρευσαν το τελευταίο έτος.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ακραία ζέστη αιφνιδίασε αυτή την εβδομάδα μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης, οδηγώντας τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την άνοδο της θερμοκρασίας νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ διάφορες υπηρεσίες της πόλης, οργανώσεις πολιτών και επιχειρήσεις έχουν επίσης προσαρμόσει τα εποχικά τους ημερολόγια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ