x
 

Αμερική

Σημαντική αναγνώριση για τον θρυλικό ομογενή συγγραφέα Χάρυ Μαρκ Πετράκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια έμπρακτη αναγνώριση του έργου του θρυλικού ομογενούς συγγραφέα, Χάρυ Μαρκ Πετράκη (Harry Mark Petrakis) προχωράει ο οργανισμός Chicago Literary Hall of Fame (CLHF), δίνοντάς του μια θέση στους κορυφαίους όλων των εποχών.

Ειδικότερα, ο Χάρυ Μαρκ Πετράκης, ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι σε ηλικία 97 ετών, θα τιμηθεί μετά θάνατον, μέσω της ένταξής του στο «πάνθεον» του CLHF, που περιλαμβάνει συγγραφείς που σημάδεψαν το Σικάγο και θεωρούνται οι πλέον διαχρονικοί όλων των εποχών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαϊου, με δυο ακόμη συγγραφείς να λαμβάνουν αυτήν την μεγάλη τιμή: Την δημοσιογράφο Ερα Μπελ Τζόνσον (Era Bell Johnson) και την βραβευμένη με Πούλιτζερ ποιήτρια Λιζέλ Μιούλερ (Lisel Mueller). Την ένταξη του Χάρυ Μαρκ Πετράκη θα προωθήσει η επίσης ομογενής συγγραφέας από το Σικάγο και πρώην εκδότρια του περιοδικού «WindyCity Greek», Μαρία Καραμήτσου (Maria A. Karamitsos), η οποία, μεταξύ άλλων, αρθρογραφούσε κατά το παρελθόν και στην αγγλόφωνη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» (The National Herald).

«Ο Χάρυ Μαρκ Πετράκης είναι ένα από τα λογοτεχνικά μου είδωλα. Ως Ελληνοαμερικανίδα και ως συγγραφέας, αυτός και η δουλειά του σήμαιναν πολλά για μένα. Μετά από τις τόσες πολλές συνεντεύξεις μας, είχαμε μια διαρκή επικοινωνία. Μου δίδαξε πολλά. Με ενθάρρυνε ενόσω έγραφα το βιβλίο μου. Πόσοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη, να γνωρίζουν και να ενθαρρυνθούν από το είδωλό τους;», τόνισε η Μαρία Καραμήτσου, η οποία αποκάλυψε ότι την ενέπνευσε, μεταξύ άλλων, και η μητέρα του Πετράκη.

«Οταν χρειάστηκα έναν ισχυρό και λογικό θηλυκό χαρακτήρα, τον είχα βασίσει στην μητέρα του Χάρυ Μαρκ Πετράκη. Μου είχε πει ότι ήταν τιμή γι’ αυτόν και ήθελε να το διαβάσει, αλλά, δυστυχώς, δεν το τελείωσα ενώ ήταν εν ζωή», τόνισε η κ. Καραμήτσου.

Το βραβείο της διάκρισης για την ένταξη στο Hall of Fame θα παραλάβει ο γιος του συγγραφέα, Γιάννης Πετράκης (John Petrakis), στην πρώτη ανοικτή εκδήλωση του CLHF από το 2019, εξαιτίας της πανδημίας.

Ποιος ήταν ο Χάρυ Μαρκ Πετράκης

Ο Χάρυ Μαρκ Πετράκης γιος Ελληνορθόδοξου ιερέα, γεννήθηκε το 1923 στην πόλη Σεντ Λούις (St. Louis) και μεγάλωσε στη νότια περιοχή του Σικάγου με πέντε αδέλφια, όπως ο ίδιος περιέγραφε, «σ’ ένα συγκρότημα διαμερισμάτων σκοτεινών, ερειπωμένων που φαινόταν σαν να είχαν χτισθεί για να μην μπορεί να μπει μέσα ο ήλιος ή η ζέστη στα σκιερά δωμάτια».

Οταν ήταν 11 ετών έχασε δύο χρόνια από το σχολείο επειδή είχε προσβληθεί από φυματίωση σε σημείο που δεν μπορούσε να βγει έξω να παίξει με άλλα παιδιά».

Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Λέων Μέσα στην Καρδιά μου» εκδόθηκε το 1959. Οταν έφτασε το πρώτο αντίγραφό του στο σπίτι τους η οικογένεια Πετράκη έκανε παρέλαση σ’ όλο το σπίτι χτυπώντας μεταλλικά σκεύη κουζίνας και τεντζερέδες, ενώ ο ίδιος κρατούσε το βιβλίο πάνω στο κεφάλι του και το περιέφερε.

Ενα από τα πιο καλά και γνωστά βιβλία του, που εκδόθηκε το 1966 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις πωλήσεις και αναγνωσιμότητα, ήταν το «Ενα Ονειρο των Βασιλέων» («A Dream of Kings») και το οποίο το 1969 γυρίσθηκε σε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Αντονι Κουίν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελληνικές βραδιές με ζωντανή μουσική, όπως επίσης και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο που παραπέμπει στην περίφημη «αθηναϊκή νύχτα», υπόσχεται στο κοινό της Αστόριας -και όχι μόνο- η ιδιοκτησία του καφέ - μπαρ «Jaguar», που ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ και δυόμιση μήνες στη συμβολή της 37ης Οδού με την 31η Λεωφόρο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ