x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σημαντική διάκριση για τον μουσικό Σπύρο Κολιαβασίλη

23 Αυγούστου 2024

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Μια ακόμη σημαντική τιμητική -όσο και ουσιαστική- διάκριση απένειμε η Πολιτεία του Μέριλαντ στον Ελληνα μουσικό, Σπύρο Κολιαβασίλη, αναγνωρίζοντας την πλούσια δράση του στη διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην Αμερική.

Ειδικότερα, ο Σπύρος Κολιαβασίλης αναγνωρίστηκε ως Δάσκαλος της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, λαμβάνοντας τον σχετικό τίτλο για τρίτη φορά από την Πολιτεία του Μέριλαντ. Επιπλέον, το Συμβούλιο Τεχνών του Μέριλαντ (Maryland State Arts Council – MSAC) του απέδωσε την Υποτροφία Μαθητείας (Apprentice Grant), τιμώντας τον για τον ανεκτίμητο ρόλο του ως Δάσκαλος και για τη συμβολή του στη διατήρηση και τη μετάδοση της πλούσιας κληρονομιάς της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, η οποία περιλαμβάνει ποικιλία μελωδιών και ρυθμικών μοτίβων που αποδίδονται από παραδοσιακά όργανα από διάφορες περιοχές και είδη της Ελλάδας.

«Πρόκειται για μια θαυμάσια έκπληξη, η οποία καταδεικνύει την αποδοχή που απολαμβάνει η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική στη Μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον και εν γένει ανά τις ΗΠΑ. Για εμένα, η διάκριση ως Ανώτερος Δάσκαλος (Master Teacher) για τρίτη φορά, είναι ένα προνόμιο. Καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν και εκτιμούν αυτό που προσπαθώ να προσφέρω και ότι η αποστολή μου υποστηρίζεται, γίνεται αποδεκτή και εμπνέει σεβασμό. Είναι ένας δύσκολος και υψηλού επιπέδου διαγωνισμός, διότι υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες από πολλές ακόμη κουλτούρες και παραδόσεις. Είναι σπουδαία τιμή και προνόμιο να αναγνωρίζομαι, ειδικά από συναδέλφους καλλιτέχνες και καθηγητές Μουσικής», ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Σπύρος Κολιαβασίλης, εμφανώς ικανοποιημένος για τις προοπτικές της νέας διάκρισης που απέσπασε.

Κατόπιν τούτου, ο Σπύρος Κολιαβασίλης, πρόκειται να εκπαιδεύσει τον μαθητευόμενο μουσικό Νίκολας Μιτριόνε (Nicholas Mitrione), έχοντας τη δυνατότητα, μέσω της Υποτροφίας Μαθητείας, να συνεχίσει το σημαντικό έργο μετάδοσης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Ο Σπύρος Κολιαβασίλης με τον Νικόλας Μιτριόνε, ο οποίος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική. ΦΩΤΟΓΡΑΦΑ: PATRICIA RADER

Σύμφωνα με τον κ. Κολιαβασίλη, ο Μιτριόνε είναι ένας αφοσιωμένος μαθητής της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής από την ηλικία περίπου των 13 ετών, επίσης πολυοργανίστας, σπουδάζοντας υπό την καθοδήγηση του Δασκάλου Κολιαβασίλη στη Σχολή Μουσικής Mediterranean Notes, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

«Οι μαθητές μου είναι συχνά μη γηγενείς Ελληνο-Αμερικανοί και επίσης μη Ελληνες. Η ελληνική τέχνη έχει ακολούθους από όλο τον κόσμο και αισθάνομαι ευλογημένος που έχω μαθητές που θέλουν να μάθουν την ελληνική μουσική και κουλτούρα. Είναι τιμή και προνόμιο για μένα», αναφέρει ο Σπύρος Κολιαβασίλης.

Ο ίδιος ο κ. Κολιαβασίλης ασχολείται με τη μουσική από την ηλικία των 8 ετών, ενώ το γεγονός ότι, ενώ είναι γιατρός, έχει δώσει κυρίως βάρος στη διδασκαλία της, καταδεικνύει την αγάπη και το ενδιαφέρον που έχει για τη διάδοσή της.

«Η μουσική μου δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία 8 ετών με πνευστά όργανα, φαγκότο και όμποε, και το αγγλικό κόρνο. Η μουσική ήταν πάντα συνοδοιπόρος για μένα και ο καλύτερος τρόπος να εκφράσω τον εσωτερικό μου κόσμο και να έχω μια δραστηριότητα ως νεαρό παιδί και αργότερα να είμαι παραγωγικός συνεργαζόμενος με άλλους ανθρώπους. Το βρίσκω πρόκληση καθώς η μουσική ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και τους νευρώνες μας. Παράλληλα με την Ιατρική [ο Δρ. Κολιαβασίλης είναι ιατρός], πάντα έπαιζα μουσική, αλλά την τελευταία δεκαετία είμαι αποκλειστικά αφοσιωμένος στην εκτέλεση και τη διδασκαλία μουσικής. Πάντα λέω ‘η μουσική ενώνει’ γιατί η μουσική είναι ένας τρόπος να μοιραστούμε την κουλτούρα και να ενώσουμε τους ανθρώπους», καταλήγει ο κ. Κολιαβασίλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ