x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Σημαντική επιβράδυνση των προσλήψεων τον Απρίλιο στις ΗΠΑ

07 Μαΐου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Η εργοδοσία στην Αμερική πρόσθεσε μόλις 266.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, απότομα χαμηλότερα από τον Μάρτιο και ένα σημάδι ότι ορισμένες επιχειρήσεις αγωνίζονται να βρουν αρκετούς εργαζόμενους καθώς η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται.

Με τα ιογενή κρούσματα να μειώνονται και πολιτείες με κοινότητες να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, οι επιχειρήσεις έχουν προσθέσει θέσεις εργασίας για τέσσερις συνεχείς μήνες, ανέφερε το Τμήμα Εργασίας την Παρασκευή. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας σημείωσε άνοδο έως 6,1% από 6% τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα όμως, η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη αυξάνεται. Πολλοί Αμερικανοί πληρώνουν μετρητά αφού έχουν λάβει 1.400 ομοσπονδιακές επιταγές, μαζί με τις αποταμιεύσεις που έχουν συγκεντρώσει μετά τη μείωση των ταξιδιών, της διασκέδασης και του φαγητού κατά το παρελθόν έτος. Εκατομμύρια καταναλωτές έχουν αρχίσει να ξοδεύουν τα επιπλέον μετρητά τους σε γεύματα εστιατορίου, αεροπορικά εισιτήρια, οδικά ταξίδια και νέα αυτοκίνητα και σπίτια.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση της απασχόλησης καθώς χορηγούνται περισσότεροι εμβολιασμοί και κυβερνητικά κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων μοιράζονται μέσω της Οικονομίας. Ακόμα κι αν επρόκειτο να σημειωθεί άλλη αύξηση κρουσμάτων Covid-19, οι αναλυτές δεν αναμένουν από τις περισσότερες πολιτείες και πόλεις να επιβάλουν αυστηρούς επιχειρηματικούς περιορισμούς. Η Oxford Economics, μια εταιρεία συμβούλων, προβλέπει ότι θα προστεθούν συνολικά 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας φέτος, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο χαμηλό 4,3% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη ήταν τόσο γρήγορη που πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα της φιλοξενίας που πλήττεται -που περιλαμβάνει εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία- έχουν παγιδευτεί και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις θέσεις εργασίας τους. Μερικοί άνεργοι διστάζουν επίσης να αναζητήσουν εργασία.

Αλλοι έχουν εισέλθει σε νέα επαγγέλματα αντί να επιστρέψουν στις παλιές δουλειές τους. Και πολλές γυναίκες, ειδικά οι εργαζόμενες μητέρες, έπρεπε να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό για να φροντίσουν τα παιδιά.

Οι περισσότερες από τις προσλήψεις μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύουν μια ανάκαμψη αφού χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια θέσεις όταν η πανδημία ισοπέδωσε την Οικονομία πριν από 14 μήνες. Η Οικονομία παραμένει με λιγότερες από 8 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης σε σχέση με το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Το πακέτο διάσωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν, που εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου, βοήθησε στη διατήρηση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών, πολύ περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες υφέσεις. Η Οικονομία επεκτάθηκε με έντονο ετήσιο ρυθμό 6,4% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Αυτός ο ρυθμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο 13% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα.

Μια κυβερνητική έκθεση την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι μισθοί και τα οφέλη αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό το πρώτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι ορισμένες εταιρείες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν υπαλλήλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ