x
 

Κοινωνία

Σημαντική μείωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ το 2023, τέλος στην ανάκαμψη κατά την πανδημία

25 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι γεννήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν σημαντικά πέρυσι, συνεχίζοντας μια μακρά εθνική πτώση.

Λίγο κάτω από 3,6 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν το 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσαν, σήμερα Πέμπτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτά είναι περίπου 76.000 λιγότερα από το προηγούμενο έτος και ο χαμηλότερος ετήσιος απολογισμός από το 1979.

Οι γεννήσεις στις ΗΠΑ υποχωρούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία πριν από το ξέσπασμα του Covid-19, και στη συνέχεια μειώθηκαν κατά 4% από το 2019 έως το 2020. Μετά από αυτό αυξήθηκαν για δύο συνεχόμενα έτη.

Αλλά «οι αριθμοί του 2023 φαίνεται να δείχνουν ότι η άνοδος τελείωσε και επιστρέφουμε στις τάσεις που είχαμε πριν», δήλωσε ο Νίκολας Μαρκ (Nicholas Mark), ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν που μελετά τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική πολιτική και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία και τη γονιμότητα.

Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται εδώ και καιρό για τους εφήβους και τις νεότερες γυναίκες, αλλά αυξάνονται για τις γυναίκες ηλικίας 30 και 40 ετών – γεγονός που αντικατοπτρίζει τις γυναίκες που κυνηγούν την εκπαίδευση και την καριέρα τους προτού προσπαθήσουν να δημιουργήσουν οικογένεια, λένε οι ειδικοί. Ομως πέρυσι, τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν για όλες τις γυναίκες κάτω των 40 ετών και παρέμειναν αμετάβλητα για τις γυναίκες στα 40 τους.

Ο Μαρκ χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή έκπληξη και δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται απλώς για αναβολή».

Τα ποσοστά μειώθηκαν σε όλες σχεδόν τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη βασίζονται σε περισσότερο από το 99,9% των πιστοποιητικών γεννήσεων που κατατέθηκαν το 2023, αλλά είναι προσωρινοί και ο τελικός αριθμός γεννήσεων μπορεί να αλλάξει καθώς οριστικοποιούνται. Για παράδειγμα, η προσωρινή καταμέτρηση των γεννήσεων του 2022 φαινόταν να παρουσιάζει πτώση, αλλά τελικά ήταν υψηλότερη από την καταμέτρηση του 2021 όταν ολοκληρώθηκε η ανάλυση.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια προσαρμογή στα δεδομένα του 2023, αλλά δεν θα είναι αρκετή για να διαγράψει τη «σημαντική» μείωση που παρατηρήθηκε στους προσωρινούς αριθμούς, δήλωσε ο Μπράντι Χάμιλτον (Brady Hamilton) του CDC, κύριος συντάκτης της νέας έκθεσης.

Οι ειδικοί έχουν αναρωτηθεί πώς μπορεί να επηρεαστούν οι γεννήσεις από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 που επέτρεψε στις πολιτείες να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τις αμβλώσεις. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες είναι ανεπιθύμητες, οπότε οι περιορισμοί στην πρόσβαση στις αμβλώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των γεννήσεων.

Η νέα έκθεση δείχνει ότι η απόφαση δεν οδήγησε σε εθνική αύξηση των γεννήσεων, αλλά οι ερευνητές δεν ανέλυσαν τις τάσεις των γεννήσεων σε μεμονωμένες πολιτείες ή δεν ανέλυσαν τα δεδομένα μεταξύ όλων των δημογραφικών ομάδων.

Τα νέα δεδομένα εγείρουν την πιθανότητα αντίκτυπου στους εφήβους. Το ποσοστό γεννήσεων στις ΗΠΑ από εφήβους μειώνεται εδώ και δεκαετίες, αλλά η πτώση ήταν λιγότερο δραματική τα τελευταία χρόνια και η πτώση φαίνεται να έχει σταματήσει για τις έφηβες ηλικίας 15 έως 17 ετών.

Περισσότερα ευρήματα από την έκθεση:

-Από το 2022 έως το 2023, ο προσωρινός αριθμός γεννήσεων μειώθηκε κατά 5% για τις γυναίκες των Ινδιάνων της Αμερικής και των ιθαγενών της Αλάσκας, κατά 4% για τις μαύρες γυναίκες, κατά 3% για τις λευκές γυναίκες και κατά 2% για τις γυναίκες από την Ασία. Οι γεννήσεις αυξήθηκαν κατά 1% για τις ισπανόφωνες γυναίκες.

-Το ποσοστό των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα παρέμεινε περίπου σταθερό.

-Το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή αυξήθηκε και πάλι, στο 32,4% των γεννήσεων. Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι οι καισαρικές τομές γίνονται συχνότερα από ό,τι είναι ιατρικά αναγκαίο.

-Οι ΗΠΑ ήταν κάποτε μεταξύ των λίγων ανεπτυγμένων χωρών με ποσοστό γεννήσεων που εξασφάλιζε σε κάθε γενιά αρκετά παιδιά για να αντικαταστήσει τον εαυτό της – περίπου 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Ομως έχει διολισθήσει και το 2023 θα πέσει σε περίπου 1,6, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλά ζευγάρια στις ΗΠΑ θα προτιμούσαν να έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, αλλά βλέπουν τη στέγαση, την ασφάλεια της εργασίας και το κόστος της παιδικής μέριμνας ως σημαντικά εμπόδια για την απόκτηση περισσότερων παιδιών.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ