x
 

Πολιτική

Σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωκοινοβούλιο ζητά το 79% των Ελλήνων σε έρευνα

12 Φεβρουαρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ζητά το 79% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα πανευρωπαϊκά (Ευρωβαρόμετρο-Parlemeter 2020).

Συγκεκριμένα, 8 στους 10 Ελληνες δηλώνουν ότι θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ το 65% θεωρούν ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι η κυρίαρχη αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης, το 65% των Ελλήνων δηλώνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ (πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Ιούνιο του 2019), ενώ το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, καθώς το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των «27» να είναι μόλις 3 μονάδες χαμηλότερο (53%). Αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι καλύτερη έχει ένας στους τέσσερις Ελληνες (το 25%) και ένας στους πέντε Ευρωπαίους (το 21%). Το 19% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα παραμείνει η ίδια, με το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων να ανέρχεται στο 23%.

Σχεδόν ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους, με το 25% των Ελλήνων και το 21% των Ευρωπαίων να πιστεύει ότι η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στο 24%. Το 35% των Ελλήνων και το 52% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους θα παραμείνουν στην ίδια κατάσταση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα καταγράφεται αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον αριθμό των πολιτών που εξέφρασαν θετική άποψη για την ΕΕ (50%) σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019. Το ποσοστό αυτό (50%) είχε καταγραφεί, για τελευταία φορά, το 2007. Στην Ελλάδα, οι θετικές γνώμες για την ΕΕ συγκεντρώνουν ποσοστό 40%».

Οπως εξηγείται στην έρευνα, «πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του.

Με ποσοστό 48%, η προτεραιότητα αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Ακολουθούν, κατά μέσο όρο, τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%), καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος (32%).

Στην Ελλάδα, στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων βρίσκονται τα μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και την καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%), ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος με 33%.

Μεταβολή εμφανίζεται και ως προς στις απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά την κατάταξη των βασικών αξιών που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενώ η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένουν στην κορυφή (51% και 42% αντίστοιχα), η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41%, σε σύγκριση με 33% πριν από έναν χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση εργασίας είχε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Paolo Cuculi, σε κλίμα αλληλοκατανόησης και στενής συνεργασίας, όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ