x

Πολιτική

Ο Πούτιν προσάρτησε το 15% της Ουκρανίας, επιτέθηκε στη «σατανική Δύση»

30 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΙΕΒΟ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ. («ΑΡ»). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την Παρασκευή τη διαδικασία προσάρτησης τμημάτων εδάφους της Ουκρανίας υπογράφοντας νόμους για την απορρόφησή τους παρά τη διεθνή καταδίκη και τονίζοντας ότι θα προστατέψει τις προσαρτημένες περιοχές χρησιμοποιώντας «όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Σε μια ομιλία στο Κρεμλίνο, που προηγήθηκε της τελετής υπογραφής της συνθήκης για να γίνουν τέσσερις ουκρανικές περιοχές -το 15% του ουκρανικού εδάφους- μέρος της Ρωσίας, ο Πούτιν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ενώ προέτρεψε την Ουκρανία να καθίσει για συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών. Κατηγόρησε, επίσης, τη Δύση ότι τροφοδοτεί τις εχθροπραξίες ως μέρος του σχεδίου της να μετατρέψει τη Ρωσία σε «αποικία» και «πλήθη σκλάβων».

Η τελετή έρχεται τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των ενορχηστρωμένων από το Κρεμλίνο «δημοψηφισμάτων» για την ένταξη στη Ρωσία που απορρίφθηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως αρπαγή γης, υπό την απειλή όπλου και βασισμένη σε ψέματα.

Πριν καν ολοκληρωθεί η φιέστα Πούτιν οι 27 χώρες της Ενωμένης Ευρώπης σε κοινή δήλωσή τους αρνήθηκαν να αποδεχτούν την προσάρτηση και είπαν ότι η Μόσχα υπονομεύει τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» και έχει παραβιάσει το θεμελιώδες δικαίωμα της Ουκρανίας στην ανεξαρτησία.

Η εκδήλωση στην πολυτελή άσπρη και χρυσή αίθουσα του Αγίου Γεωργίου του Κρεμλίνου διοργανώθηκε για να υπογράψουν ο Πούτιν και οι επικεφαλής των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας συνθήκες για την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία, σε μια απότομη κλιμάκωση της επτάμηνης σύγκρουσης.

Οι αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζονται από τη Μόσχα από τότε που κήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 2014, εβδομάδες μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία. Η νότια περιοχή της Χερσώνας και μέρος της γειτονικής Ζαπορίζια καταλήφθηκαν από τη Ρωσία αμέσως μετά την αποστολή στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Και τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου που ελέγχεται από το Κρεμλίνο θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να επιβεβαιώσουν τις συνθήκες για την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία, στέλνοντάς τες στον Πούτιν για έγκρισή του.

Ο Πούτιν και οι υποτακτικοί του έχουν προειδοποιήσει ευθαρσώς την Ουκρανία να μην επιτεθεί για την ανάκτηση των περιοχών, λέγοντας ότι η Ρωσία θα την θεωρούσε ως πράξη επιθετικότητας εναντίον του κυρίαρχου εδάφους της και δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» ως αντίποινα, μια αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας.

Οι ψηφοφορίες που οργανώθηκαν από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία και η προειδοποίηση για τα πυρηνικά είναι μια προσπάθεια του Πούτιν να αποφύγει περισσότερες ήττες στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να απειλήσουν την 22χρονη διακυβέρνησή του.

Η Ρωσία ελέγχει τις περισσότερες από τις περιφέρειες Λουχάνσκ και Χερσώνα, περίπου το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής Ζαπορίζια όπου απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Ερωτηθείς για τα σχέδια της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τουλάχιστον η Μόσχα στοχεύει να «απελευθερώσει» ολόκληρη την περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν μιλά κατά την τελετή προσάρτησης Ουκρανικών εδαφών, Μόσχα, 30 Σεπτεμβρίου 2022.(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη «ΝΥΤ», η Ρωσία εξαπέλυσε μια σειρά από επιθέσεις με ρουκέτες, drone και πυραύλους εναντίον ουκρανικών πόλεων τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, δημιουργώντας σκηνές καταστροφής εντός της Ουκρανίας, καθώς το Κρεμλίνο σχεδίαζε μια περίτεχνη και διεθνώς απορριφθείσα τελετή προσάρτησης στη Μόσχα. Το πιο θανατηφόρο χτύπημα έπληξε τη Ζαπορίζια, μια από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που η Μόσχα ανακήρυξε χθες ως μέρος μιας διαδικασίας προσάρτησης που έχει καταδικαστεί από τη Δύση ως απάτη και έρχεται μετά από μια ταπεινωτική ήττα στο πεδίο της μάχης. Η επίθεση με ρουκέτες σκότωσε τουλάχιστον 25 πολίτες που περίμεναν σε σημείο ελέγχου και στάση λεωφορείου και τραυμάτισε περίπου 50, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία

Την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τονίζει, η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη και διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών. Επιπροσθέτως, διαμηνύει πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα “δημοψηφίσματα” στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από “ΑΠΕ-ΜΠΕ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οταν κάνουμε λόγο για «Μάχη του Στάλινγκραντ», εννοούμε μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Γερμανών και Σοβιετικών, που έλαβαν χώρα από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 φεβρουαρίου1943 στα περίχωρα και στο κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ επονομαζόμενο σήμερα Βόλγκογκραντ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ