x
 

Εκκλησία

Σκέψεις και προτάσεις του κ. Γεωργίου Μπεχράκη για την Αρχιεπισκοπή με αφορμή την εκατονταετηρίδα της

Ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Μητρόπολης Βοστώνης, της Αρχιεπισκοπής, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ομογένειας αλλά και της Ελλάδος κ. Γεώργιος Μπεχράκης, του οποίου οι μετανάστες γονείς και συγγενείς συνέβαλαν στην ίδρυση της Αρχιεπισκοπής και της κοινότητας Αγίας Τριάδας του Λόουελ, σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» για την εκατοστή επέτειο της Αρχιεπισκοπής τόνισε την ανάγκη δραστικών αλλαγών.

Για πρώτη φορά έκανε λόγο για διοικητικό σύστημα αυτονομίας ή ημιαυτονομίας της Αρχιεπισκοπής «κατά το πρότυπο της Εκκλησίας της Κρήτης», ενώ πρότεινε να συγκληθούν κατά τόπους συσκέψεις για χάραξη στρατηγικής για το μέλλον με έμφαση στη Νεολαία.

Στην ερώτηση «ποιες είναι οι σκέψεις σας για την εκατοστή επέτειο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής;», ο κ. Μπεχράκης είπε πως «είναι ανάγκη να μιλήσουμε για το μέλλον και χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Κάναμε μεγάλα επιτεύγματα κατά τα πρώτα εκατό χρόνια σ’ αυτή τη χώρα, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτά τα επιτεύγματα. Πρέπει να κάνουμε πράξεις και έργα για τις οικογένειες και τα παιδιά μας». Συμπλήρωσε πως «τα περασμένα δέκα – δώδεκα χρόνια η Ελληνική Νεολαία φαίνεται να σέρνεται αλλά να προχωρεί μπροστά. Οφείλουμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε πράγματα μεγάλα, επιτεύγματα, πώς θα δώσουμε πίσω στην Εκκλησία».

Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης στα Τρίκαλα. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από τον ίδιο.
Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης σε επίσκεψη του στα Τρίκαλα στα πλαίσια της εκστρατείας του εναντίον του καπνίσματος στην Ελλάδα ιδιαίτερα από τα παιδιά και τους νέους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Μιλώντας για κάποιες ιδέες, ο κ. Μπεχράκης είπε, πως «όπως όλα τα πράγματα και οι θεσμοί χρειάζεται να μπούμε στον 21ο και 22ο αιώνα. Είμαστε στο 2022 και ίσως ζούμε στο 1960, οπότε χρειάζεται να κάνουμε μερικές δραστικές αλλαγές. Η Σύνοδος πρέπει να κάνει, θα έλεγα, μερικές επαναστατικές κινήσεις διότι αν δεν γίνουν οδηγούμαστε σε ημικαταστροφή με την έννοια ότι ο Χριστιανισμός στην Αμερική υφίσταται πτώση. Οχι μόνο εμείς, αλλά επίσης και οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες. Επιμένω πως εμείς ως Ορθόδοξοι οφείλουμε να προβούμε σε δραστικές αλλαγές».

Ο κ. Μπεχράκης έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας πως «η Νεολαία και η Θεολογική Σχολή είναι πολύ σπουδαία θέματα. Πρέπει να δούμε για εξεύρεση φοιτητών οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πάνε όχι μόνο στο Ελληνικό Κολέγιο, αλλά και στη Θεολογική Σχολή. Χρειάζεται να φέρουμε νέους, ταλαντούχους και ευφυείς θεολόγους στη Σχολή να καλυτερεύσουν το σύστημα.

Αγωνιστήκαμε επί εκατό χρόνια διότι τα πρώτα είκοσι – σαράντα χρόνια ήμασταν μετανάστες που είχαμε έλθει από την Ελλάδα, τώρα βρισκόμαστε στην τρίτη και τέταρτη γενιά και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Οι παππούδες και οι πατέρες μας αγωνίστηκαν για την Ορθοδοξία μαζί με τους Ιερείς, Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους. Μεγάλωσα όταν Αρχιεπίσκοπος ήταν ο Ιάκωβος κι όχι μόνο η οικογένειά μου, αλλά όλοι οι άνθρωποι ήταν πολύ εντυπωσιασμένοι μαζί του. Είμαι από το Λόουελ όπου έχουμε κάνει μεγάλες προόδους, αλλά χρειάζεται να καλυτερεύσουμε τα Κατηχητικά σχολεία».

Μιλώντας για τη συνδρομή των γονιών του στη θεμελίωση και πρόοδο της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Μπεχράκης είπε πως «θυμάμαι σαν μικρό παιδί τους γονείς μου οι οποίοι μιλούσαν πως οι άνθρωποι έδιναν τα δαχτυλίδια και τα ρολόγια τους για να χτιστεί η εκκλησία. Εδιναν γενναιόδωρα αν και εργάζονταν σε εργοστάσια, όχι μόνο χρήματα, αλλά τα τιμαλφή τους όπως είπα για να χτιστεί το σχολείο και ο ναός.

Ο Γεώργιος Μπεχράκης ομιλεί στους επισκέπτες την Ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο Γεώργιος Μπεχράκης ομιλεί στους επισκέπτες την Ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ευτυχώς που έχουμε το ελληνοαμερικανικό σχολείο στο Λόουελ, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα, αλλά πρέπει να γίνουν αλλαγές. Να χαραχθούν στρατηγικές, να κάνουμε συνεδριάσεις για να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να πείσουμε τη νεολαία να δραστηριοποιηθεί».

Οταν τον ρωτήσαμε αν η Κληρικολαϊκή Συνέλευση είναι ο ενδεδειγμένος χώρος γι’ αυτά τα πράγματα είπε «όχι, πρέπει να γίνουν ξεχωριστές συσκέψεις σε τοπικό επίπεδο να καθίσουμε κάτω και να χαράξουμε στρατηγικές». Συμπλήρωσε πως «η Δυτική Ακτή της Αμερικής είναι διαφορετική από την Ανατολική και η Ανατολική διαφορετική από τη Νότια και βαθμηδόν οι Μητροπολίτες να συσκεφθούν εν Συνόδω και να καταλήξουν σε πορίσματα και στρατηγικές».

Αναφορικά αν είναι ευχαριστημένος για τα όσα επιτεύχθηκαν κατά τα διαρρεύσαντα εκατό χρόνια, επισήμανε πως «θα έλεγα πως αυτό που κάναμε ως μία μικρή μειονότητα, οι πατέρες και οι πρωτοπόροι μας οι οποίοι αγωνίστηκαν και έφεραν την Πίστη και την Εκκλησία σε ένα διαφορετικό επίπεδο, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτό, οφείλουμε να το καλυτερεύουμε κάθε χρόνο και συνεχώς. Αν όμως χάσουμε τη Νεολαία, θα χάσουμε την Εκκλησία και το μέλλον».

Στην επισήμανση πως «μιλάτε συχνά για τη Νεολαία, αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζετε το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης στο Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ;», ο κ. Μπεχράκης είπε «απολύτως» και συμπλήρωσε πως «τα νέα παιδιά συγκεντρώνονται, γνωρίζονται μεταξύ τους από διαφορετικά μέρη της Νέας Αγγλίας κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο διότι δεν θα χάσουν ποτέ αυτή τη φιλία, αλλά θα εξακολουθήσουν να επικοινωνούν σε ολόκληρη τη ζωή τους και μερικά από αυτά θα παντρευτούν».

Στην τελευταία ερώτηση της συνέντευξής μας για το πώς οραματίζεται τα επόμενα εκατό χρόνια της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι «θα επαναλάβω πως εάν δεν κάνουμε δραστικές αλλαγές θα βρεθούμε σε τεράστια προβλήματα τα επόμενα είκοσι πέντε με πενήντα χρόνια. Αναφορικά με τη διοικητική δομή της Αρχιεπισκοπής θα ήθελα να δω ένα είδος συστήματος αυτονομίας ή ημιαυτονομίας όπως είναι λόγου χάρη της Κρήτης το οποίο και θα υποστηρίξω. Δεν λέγω να φύγουμε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε αυτόνομοι, να αποφασίζουμε για τα διοικητικά μας θέματα τοπικώς, αλλά να έχουμε την πνευματική μας αναφορά στο Πατριαρχείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟΡΟΝΤΟ. Κατά το τρέχον έτος πραγματοποιήθηκαν τρεις πνευματικές συνάξεις των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων των κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής Καναδά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ