ΑΘΗΝΑ. Κλίμα έντασης δημιουργεί στο Αιγαίο η Τουρκία, λίγο μετά τις προκλήσεις Ερντογάν από την Κύπρο, καθώς τα τελευταία 24ωρα επιχειρεί να ταράξει τα νερά μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.
Αφορμή για τη νέα τουρκική προκλητικότητα στάθηκε η παρουσία του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αρχικά η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX βαφτίζοντας το σημείο νότια της Καρπάθου «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και στη συνέχεια έστειλε πολεμικά πλοία στο σημείο προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις του ιταλικού πλοίου.
Στην περιοχή βρίσκονταν οι τουρκικές φρεγάτες «Gokova» και «Goksu» κλάσης Gabya, η κορβέτα «Beykoz» κλάσης Burak, καθώς και άλλα δύο σκάφη, ενώ την Δευτέρα η τουρκική πλευρά προχώρησε και σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Η ελληνική πλευρά απάντησε στέλνοντας στην περιοχή δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού -τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την κανονιοφόρο «Αήττητος»-, ενώ στο σημείο βρισκόταν και σκάφος ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, τα οποία επέβλεπαν τις εργασίες του πλοίου «Ievoli Relume», το οποίο έπλεε λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια να παρεμποδίσει το ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume», ωστόσο τονίζεται πως σκοπός είναι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι», σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου. Ομως, διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα, στον διάλογο δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας, είτε ως προς τα υπόλοιπα. Η δική μας θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας.
Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημεία της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχει μια σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Η ελληνική NAVTEX έχει ισχύ μέχρι την Τετάρτη
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει να παραταθεί η νέα NAVTEX (718/24) έως την Τετάρτη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες.