x
 

Πρακτορικά

Σκηνογραφία οδύνης

23 Σεπτεμβρίου 2020

Η πρωτοσέλιδη φωτογραφία της χτεσινής μας έκδοσης στην οποία φαινόταν ένας άνθρωπος να κείται κατά γης πάνω σ’ ένα ανοιχτό χαρτόκουτο σε άκρη του δρόμου της Αθήνας ήταν κυριολεκτικά πρόξενος οδύνης και πόνου. Δίπλα του υπήρχε ένα κομμάτι από χαρτόνι πάνω στο οποίο είχε γράψει το εξής: «Και έτσι ξαφνικά, βρέθηκα στον δρόμο. Παρακαλώ βοηθήστε με. Ευχαριστώ».

Ενας Θεός ξέρει το πώς και το γιατί αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε «ξαφνικά στο δρόμο», άστεγος, νηστικός και εγκαταλελειμμένος.

Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι στάθηκαν και τον βοήθησαν ή αν υπήρξε κάποιος θεσμός ή ίδρυμα συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας και των Υπουργείων και των Οργανισμών Αλληλεγγύης και Φιλανθρωπίας. Μακάρι να βοηθήθηκε.

Ομως η σκηνογραφία αυτή στην Αθήνα οφείλει να προβληματίσει κάθε έναν που θέλει να λέγεται άνθρωπος, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των επαγγελματιών της πολιτικής, αλλά και του μηνύματος του Χριστού. Αλλιώς όλα τα άλλα είναι υποκρισίες.

………………..

Γελοιότητες

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν μέσα σε αστικό λεωφορείο της Θεσσαλονίκης με φωνές, τσιρίδες, χειροδικίες και τα συναφή τέτοιων περιπτώσεων έξαψης και έξαρσης. Ιδού η σκηνογραφία: Ενας άνδρας ο οποίος φορούσε τη μάσκα του κανονικά πειθαρχών στις υποδείξεις των υπευθύνων της πολιτείας και ειδικών της ιατρικής, πήρε το μάτι του ότι η γυναίκα που καθόταν στο πίσω κάθισμα δεν φορούσε μάσκα. Οταν την ρώτησε γιατί δεν φορά μάσκα, εκείνη απάντησε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, ούσα προφανώς οπαδός κάποιου από αυτούς τους τσαρλατάνους παπάδες, καλόγηρους και άλλους ρασοφόρους, αλλά και παντελονάδες αρνητές της μάσκας και γενικώς ενισταμένους.

Και ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις, εκείνη τσίριζε. Κι εκείνος να την τραβά με δύναμη να την κατεβάσει από το λεωφορείο. Μια κατάσταση σκέτη θεατρική παράσταση για γέλια και για κλάματα μαζί. Κι ο οδηγός ατάραχος συνέχιζε την πορεία του, ενώ η μάχη της μάσκας βρισκόταν σε εξέλιξη.

Θ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μπλέξιμο που έχει η πιο ισχυρή Δημοκρατία στον πλανήτη με τον Ντόναλντ τον Τραμπ δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στην παγκόσμια πολιτική ιστορία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ