x

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Αυστηρή προειδοποίηση για κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

23 Αυγούστου 2022

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας κατά κληρικού για την πολεμική ρητορική στην οποία καταφεύγει ενίοτε εκείνος.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αφορά τον π. Ελευθέριο Τάτση και σκοπό έχει να ενημερώσει το ποίμνιο της εν λόγω εκκλησίας τόσο για τη ρητορική του όσο και τις πράξεις του.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Βαθιά απογοήτευση προκαλεί η πολεμική ρητορική, κατευθυνόμενη κυρίως προς το εσωτερικό της Εκκλησίας, στην οποία επιδίδεται συστηματικά και με διαρκώς αυξανόμενη ένταση ο εν λόγω κληρικός, επιμένοντας ταυτοχρόνως, κατά τα κηρύγματά του, στην τακτική της εκμεταλλεύσεως του ιερού Ευαγγελίου και της διδασκαλίας της Εκκλησίας, προς αυτό-ηρωοποίηση και αυτό-θέωση. Πρόκειται για μια τακτική που ενίοτε τον παρασύρει σε ολισθηρά μονοπάτια, όπως αυτό της ταυτίσεως του προσώπου του με Αγίους της Εκκλησίας μας και με το Άγιο Πνεύμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος εργαζόμενος στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή στο Σύδνεϊ.
Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά ο συγκεκριμένος κληρικός, καθώς κατά το παρελθόν είχε συγκρουστεί με τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Ιεζεκιήλ και Στυλιανό και με τον Πατριαρχικό Έξαρχο, Φιλαδελφείας Ιάκωβο, καθώς και με όλους ανεξαιρέτως τους Επισκόπους που διηκόνησαν στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Μελβούρνης. Μάλιστα, ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είχε τιμωρήσει τον π. Ελευθέριο για τη συμπεριφορά του και με έγγραφο της Εκκλησίας, την 28η Νοεμβρίου 2002, τού απαγόρευε να κηρύσσει απ’ άμβωνος, λόγω ακριβώς των προβληματικών αντιεκκλησιαστικών και προκλητικών θέσεών του.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος κάλεσε ιδιαιτέρως τον π. Ελευθέριο και του μίλησε με πολλή αγάπη και πατρότητα, σχετικά με το περιεχόμενο των κηρυγμάτων του, το οποίο στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου, του Πατριάρχου, των Επισκόπων, των λοιπών κληρικών, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, της Αυστραλίας και άλλων κρατών. Του επεσήμανε ότι αυτό που κάνει συνεχώς, δηλαδή να παρουσιάζεται ως αποκλειστικός κριτής των δήθεν κακώς κείμενων της Εκκλησίας και του κόσμου, και ως ο μοναδικός που εργάζεται σωστά, είναι μια τακτική λανθασμένη και δαιμονική.

Παράλληλα, ο Ποιμενάρχης τον προέτρεψε να επικεντρώνεται στον Χριστό κατά τα κηρύγματά του, να αποφεύγει την ακατάσχετη κατάκριση και να μην καταφρονεί τον κόπο των αδελφών του κληρικών, υπενθυμίζοντάς του ότι όλοι οι κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο καθένας στο δικό του μετερίζι, έχουν δώσει διαχρονικά και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους υπέρ της τοπικής Εκκλησίας και της ελληνικής Ομογένειας. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο αυτός o σωστός ή μόνο αυτός που έχει εργαστεί στην Εκκλησία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι άχρηστοι, όπως σαφώς εξάγεται ως συμπέρασμα από τις ομιλίες του.

Κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021 στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Μελβούρνη, για μία και μισή ώρα επαινούσε τον εαυτό του και προσπαθούσε να πείσει ότι πρέπει όλος ο κόσμος να τον χειροκροτεί και στην κυριολεξία να τον δοξάζει.

Αναφέρθηκε δε, με αισχρά και απρεπέστατα λόγια, στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Στυλιανό, για τον οποίο επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν μπορούσε να τον απομακρύνει από τη θέση του διότι τον «κρατούσε στο χέρι».

Επιπροσθέτως, εμμέσως πλην σαφώς απείλησε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο ότι αν δεν ανεχτεί τη συμπεριφορά του, θα τον αναλάβει γνωστός περιθωριακός «δημοσιογράφος» της Μελβούρνης, με τον οποίο παραδέχθηκε ότι συνεργάζεται. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, του ύφους και της συμπεριφοράς του είναι ότι, αν οποιοσδήποτε τρίτος είχε τη δυνατότητα να ακούει εκείνη τη συζήτηση, δεν θα μπορούσε με τίποτα να πιστέψει ότι ο φωνασκών ήταν ο υφιστάμενος και ο ακούων ο προϊστάμενος. Ωστόσο, παρά τα όσα αγενώς και αναιδώς, με φωνές και απερίγραπτο θράσος, ανέφερε ο π. Ελευθέριος κατά τη συνάντηση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε και πάλι υπομονή και αγάπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου επίσκεψη στη Μάλτα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας