x

Πολιτική

Σκληρή κόντρα Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για τη διαφθορά

30 Νοεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο μέτωπο της διαφθοράς μεταφέρεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, μετά από την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Επίτροπο Διαφάνειας, με την οποία ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς εναντίον του που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία» και να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της.

Το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση εναντίον του Προέδρου, υποδεικνύοντας ότι «πολύ αργά θυμήθηκε τη διαφάνεια ο Νίκος Αναστασιάδης. Μέχρι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο τέως σύμβουλός του στα τρία του βιβλία. Τώρα, κάτω από την πίεση της πρωτοβουλίας του Ανδρέα Μαυρογιάννη που ζήτησε από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς να διερευνήσει όλες τις μαρτυρίες και καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη, ο κ. Αναστασιάδης ζητά κι αυτός διερεύνηση».

«Ο άνθρωπος που δέκα χρόνια τώρα έγινε συνώνυμο με τη σύγκρουση συμφέροντος και τη γιγάντωση της διαφθοράς στην Κύπρο, αποφάσισε ότι θέλει έρευνες…», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ κάνει επίσης λόγο και για «εκκωφαντική σιωπή των δύο συναγερμικών υποψηφίων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη για το ζήτημα».

Τους χαρακτηρίζει μάλιστα «απολογητές και επίδοξους συνεχιστές μιας κυβέρνησης βουτηγμένης στη διαφθορά που είναι καταδικασμένοι ακόμα και τώρα να υπερασπίζονται τον Νίκο Αναστασιάδη».

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΑΚΕΛ και ο υποψήφιος που το κόμμα της Αριστεράς στηρίζει για την προεδρία, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ανακίνησε ουσιαστικά το θέμα, αφού πρώτος είχε ζητήσει από την Αρχή κατά της Διαφθοράς να προβεί σε σχετική έρευνα. Ο υποψήφιος υποστήριξε ότι «τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα διαφθοράς γιγαντώθηκαν, οδηγώντας διεθνώς την Κύπρο στην ανυποληψία». Επανέλαβε επίσης ότι, με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα σταθεί απέναντι «στα νοσηρά φαινόμενα που έπληξαν το όνομα και την αξιοπρέπεια της Κύπρου. Θα φέρουμε τη ρήξη με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε.

«Ποιο αφήγημα υιοθετούν;»

Η απάντηση στην Αντιπολίτευσης ήρθε διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου. «Καλούμε το ΑΚΕΛ να διαβάσει τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το ίδιο όταν ο κ. Δρουσιώτης έγραφε διάφορα σε σχέση με την ευθύνη της Ρωσίας για το Κυπριακό. Το καλούμε επίσης να διαβάσει τι έλεγε ο κ. Μαυρογιάννης για τον συγκεκριμένο συγγραφέα σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά», δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

«Ποιο αφήγημα υιοθετούν; Αυτό του κ. Μαυρογιάννη ή αυτό του κ. Δρουσιώτη που ουσιαστικά κατατάσσει τον κ. Μαυρογιάννη στη “συμμορία”;», διερωτήθηκε ο κ. Πελεκάνος για να προσθέσει:

«Καλούμε για ύστατη φορά το ΑΚΕΛ να εγκαταλείψει τον μηδενισμό και να μην ξεχνά τους «αδιάφθορους πολιτικούς κρατούμενους» που έχει στις τάξεις του. Ακόμη, να μην ξεχνά πως στο βίντεο του Al Jazeera δεν πρωταγωνιστεί μέλος της Κυβέρνησης, αλλά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που διέσυρε την Κύπρο παγκοσμίως», τόνισε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρειάζεται νουθεσίες, και δεν διστάζει χάριν της προστασίας του κράτους δικαίου να ζητά την αυτεπάγγελτη εξέταση ακόμα και κακόβουλων, ανυπόστατων και ψευδών ισχυρισμών όπως αυτοί που προβάλλονται από τον όψιμο συγγραφέα», κατέληξε ο κ. Πελεκάνος.

Ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του βγήκε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ ότι ασκεί κριτική για τη διαφθορά, «επειδή μάλλον θα ξέχασαν ότι το μόνο κόμμα που αποδείχθηκε με βούλα δικαστηρίου θεσμική, κομματική διαφθορά, είναι το δικό τους κόμμα. Να τους θυμίσουμε επίσης πως το σπίτι που ηχογραφήθηκε και βιντεογραφήθηκε το τραπέζι της διαφθοράς, ανήκε σε βουλευτή τους», υπογραμμίζει το κυβερνών κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ