x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σωστές πρώτες κινήσεις

Μπορεί το Κυπριακό να νεκραναστηθεί; Και μάλιστα επί ημερών Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος βγήκε στην εξουσία και με τις ψήφους του λεγόμενου «απορριπτικού μετώπου», δηλαδή των κομμάτων του κεντρώου χώρου που δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της εμπλοκής σε συνομιλίες για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας;

Τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής του Κυπρίου Προέδρου είχαν σαν επίκεντρο το Κυπριακό, η λύση του οποίου, όπως ο ίδιος έχει διακηρύξει, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Η ανάληψη της Προεδρίας συνδυάστηκε, μάλιστα, και με τη νέα κινητικότητα που επιχείρησαν τα Ηνωμένα Εθνη για να δρομολογήσουν μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε με την αποστολή στη Λευκωσία της αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάπριο, η οποία είχε συναντήσεις και επαφές, καταγράφοντας κυρίως προθέσεις και αντιδράσεις σε αυτή τη φάση, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τα Ηνωμένα Εθνη για να αποφασίσουν αν υπάρχει έδαφος για να προχωρήσουν σε σύγκληση διαπραγματεύσεων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ετοιμότητα για να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις άμεσα, ακόμη και σήμερα, την ίδια ώρα που η τουρκική πλευρά ήταν αρνητική, όπως αναμενόταν άλλωστε με δεδομένες τις καθημερινές σχεδόν διακηρύξεις του εγκάθετου της Αγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ.

Ομως, παρά την αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς, οι εξελίξεις με την κάθοδο της υψηλόβαθμης αξιωματούχου του ΟΗΕ, ήταν ενθαρρυντικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί επαναβεβαιώθηκε από πλευράς του ΓΓ η βούληση των Ηνωμένων Εθνών για λύση στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου και των ψηφισμάτων του οργανισμού. Διαβιβάστηκε επίσης η θετική προσέγγιση των ΗΕ σε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ σε μια νέα διαδικασία συνομιλιών και τονίστηκε ότι η λύση του Κυπριακού είναι περισσότερο αναγκαία τώρα για τη σταθερότητα στην περιοχή, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι πολύ σημαντικό ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε, με καθαρότητα θέσεων και επιχειρήματα, ώστε να πείσει την ΕΕ και τον ξένο παράγοντα για την αναγκαιότητα επίλυσης αυτού του χρονίζοντος αναχρονιστικού προβλήματος που παραμένει αγκάθι για την ομαλότητα σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Κυρίως η ΕΕ έχει υποχρέωση να εμπλακεί σοβαρά στις προσπάθειες λύσης ενός προβλήματος που έχει καταστεί πλέον και ευρωπαϊκό. Αυτό μπορεί να γίνει με την ένταξη του Κυπριακού στην ατζέντα του ευρωτουρκικού διαλόγου, ώστε να προκύψει και μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση για την ίδια την Τουρκία.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι καθοριστική, καθότι ο Πρόεδρος της Κύπρου θα πάει με συγκεκριμένη πρόταση στις Βρυξέλλες για να πείσει την ηγεσία της ΕΕ και σημαντικούς Ευρωπαίους ηγέτες για τον τρόπο ενεργότερης εμπλοκής τους στις προσπάθειες για λύση. Αλλωστε, θα πρέπει να απαντηθεί κάποτε και το ερώτημα, γιατί στην Ουκρανία και όχι στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ που δέχθηκε παράνομη εισβολή και συνεχίζει να έχει εδάφη της υπό ξένη κατοχή;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιθανόν να τον ήθελαν νεκρό στο πραξικόπημα που έγινε εναντίον του.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ