x

Πολιτική

Σοβαρές αναταράξεις στα κατεχόμενα, στην ψευδοβουλή πιάστηκαν στα χέρια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αναταράξεις προκαλούνται στα κατεχόμενα για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους για το 2022. Τα όσα περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο συνιστούν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Το θέμα της προσάρτησης δεν είναι καινούργιο, πλην όμως αυτή τη φορά «θεσμοθετούνται» βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα τελευταία χρόνια αυτός ο σχεδιασμός έχει μπει πιο ψηλά στην ατζέντα και γίνονται βήματα προετοιμασίας για να προχωρήσουν όταν και όποτε θεωρηθεί η συγκυρία κατάλληλη. Το γενικό πλαίσιο των επιδιώξεων περιγράφεται σε μία παράγραφο, που καθορίζει και τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο «για επίτευξη της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών σε όλους τους τομείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και πνευματικές αξίες και επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, οι ‘δύο χώρες’ θα ενεργήσουν με μία αντίληψη στρατηγικής συνεργασίας, η οποία προβλέπει συνέχιση και ενίσχυση της (συνεργασίας) στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, διασφαλίζει την πιο αποτελεσματική χρήση των υπόγειων και υπέργειων φυσικών πόρων, καθώς και των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, προς την κατεύθυνση των συμφερόντων των ‘δύο χωρών’, βελτιώνει την τεχνική υποδομή της ‘χώρας’, αυξάνει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-‘ΤΔΒΚ’ και τις δυνατότητες παραγωγής, εξαπλώνει τη χρήση της ΤΛ εντός της ‘ΤΔΒΚ’ και στο διμερές εμπόριο και διασφαλίζει την παροχή της βοήθειας στην ‘ΤΔΒΚ’ με βάση την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Με δύο λόγια, «μετακομίζει» η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο. Σημαντική είναι και η αναφορά για έλεγχο και αξιοποίηση από την Άγκυρα των πόρων και των πλεονεκτημάτων της νήσου από την κατοχική δύναμη.

Πέραν τούτου, ως εργαλείο προώθησης και επιβολής, περιορίζονται οι ελευθερίες. Στα πλαίσια αυτά θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και «νομικών ρυθμίσεων», για παρεμπόδιση των πολιτικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών που υπερβαίνουν τον σκοπό ίδρυσής τους, εκτός των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων. Αυτή η αναφορά παραπέμπει στις παρεμβάσεις για το Κυπριακό συντεχνιών, όπως αυτή των Δασκάλων. Αλλά και έκφραση αντίθεσης προς πολιτικές της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί η συμπερίληψη στο πρωτόκολλο «κεφαλαίου» για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αναφέρεται πως οι υποδομές και οι άλλες υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν για να ετοιμαστεί το Βαρώσι για καθημερινή χρήση.

Πιάστηκαν στα χέρια

Στα χέρια πιάστηκαν δύο «βουλευτές», ο Ντεβρίμ Μπαρτσίν του ΡΤΚ και ο Εμράχ Γεσίλιμαρκ του ΚΕΕ, όταν ενώ ο πρώτος μιλούσε στο βήμα της «βουλής», έβαλε μια μαύρη μπλούζα που έγραφε «Οχι» μπροστά στο βάθρο, ο δεύτερος προχώρησε προς το μέρος του για την αφαιρέσει. Αιτία ήταν η συζήτηση για το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους, τον τρόπο που σχηματίστηκε η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ, την οποία το ΡΤΚ δεν θεωρεί νόμιμη, αλλά και το ότι κατά την διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή στις 18 Μαΐου, το κανάλι της «βουλής» δεν έδειξε τους «βουλευτές» του ΡΤΚ που φορούσαν τα μαύρα μπλουζάκια με το «Οχι» και την αποχώρησή τους από την αίθουσα μόλις καταψήφισαν την «κυβέρνηση».

«Αυτό είναι μια φασιστική νοοτροπία. Εγώ είμαι σοσιαλιστής και εσείς είστε φασίστες», ανέφερε από το βήμα ο κ. Μπαρτσίν και όταν από την έδρα του ο Γιεσίλιμαρκ του φώναξε πως θα πρέπει να αφαιρέσει την μπλούζα με το «Οχι» που έβαλε στο βάθρο, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ του απάντησε «έλα να την πάρεις εάν είσαι άντρας». Τότε ο κ. Γεσίλιμαρκ κατευθύνθηκε απειλητικά προς το βήμα της «βουλής», οι δύο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια και χρειάστηκε η παρέμβαση άλλων παρόντων «βουλευτών» των δύο κομμάτων για να τους χωρίσουν και να τους ηρεμήσουν.

Ο Ντεβρίμ Μπαρτσίν φόρεσε την μαύρη μπλούζα με το «Οχι» πάνω από το πουκάμισό του και συνέχισε την ομιλία του. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μπαρτσίν στην ομιλία του είπε πως είναι εχθρικές προς τον λαό οι ρήτρες του πρωτοκόλλου που προνοούν ότι για όλα θα ενημερώνεται η Τουρκία. Σημείωσε ακόμη ότι η βοήθεια που θα δώσει η τουρκική «πρεσβεία» σε συλλόγους είναι διπλάσια από το ποσό που διατίθεται για τη γεωργία σε αυτό το πρωτόκολλο. Το χαρακτήρισε δε «πρωτόκολλο επιβολής και προσάρτησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα δικά του ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση που είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στα κατεχόμενα με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας