x
 

Υγεία

«Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία η μοναξιά» λέει γενικός χειρουργός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Η μοναξιά αποτελεί μια βαθιά απειλή για τη δημόσια υγεία παρόμοια με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, προειδοποίησε ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, Βίβεκ Μάρφι (Vivek H. Murthy) σε μια συμβουλευτική έκθεση που εκδόθηκε την Τρίτη και στοχεύει να συσπειρώσει τους Αμερικανούς να περνούν περισσότερο χρόνο μεταξύ τους σε μια ολοένα και πιο διχασμένη και ψηφιακή κοινωνία.

Ο Mάρφι είπε ότι οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ βιώνουν μοναξιά, η οποία έχει συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου κατάθλιψης, άγχους – και, ίσως πιο εκπληκτικά, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και άνοιας.

Η συμβουλή του ζητά μια συλλογική προσπάθεια για την «διόρθωση του κοινωνικού ιστού του έθνους μας», συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας στα παιδιά πώς να χτίζουν υγιείς σχέσεις, μιλώντας περισσότερο σε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους και να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν αυτό γίνεται εις βάρος των διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων.

Ο χρόνος που αφιερώνεται με φίλους μειώθηκε κατά 20 ώρες το μήνα μεταξύ 2003 και 2020, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στη συμβουλευτική έκθεση, ενώ ο χρόνος μοναξιάς αυξήθηκε κατά 24 ώρες το μήνα σε αυτήν την περίοδο. Αυτές οι τάσεις πιθανότατα εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στα σπίτια τους, λένε οι ειδικοί.

«Αυτό που έκανε ο Covid ήταν πραγματικά να ρίξει λάδι σε μια φωτιά που ήδη έκαιγε», είπε ο Μάρφι σε μια συνέντευξη. «Θέλω ολόκληρη η χώρα να καταλάβει πόσο βαθιά απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η μοναξιά και η απομόνωση».

Αυτή η απειλή μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που δημιουργείται από την κοινωνική αποσύνδεση είναι παρόμοιος με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρα την ημέρα και ακόμη μεγαλύτερος από την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια, σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας για την κοινωνική σύνδεση. Και οι κοινωνικά συνδεδεμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί φλεγμονή που καταστρέφει τους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία και συνδέεται με χρόνιες παθήσεις, λένε οι ειδικοί. Η απομόνωση και οι φθαρμένες κοινωνικές σχέσεις θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση ή την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών όπως η άσκηση και η καλή διατροφή.

«Δεν είναι μόνον οι άνθρωποι που αισθάνονται καλά ή άσχημα για την κοινωνική τους ζωή», είπε η Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ (Julianne Holt-Lunstad), καθηγήτρια Ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Julianne Holt-Lunstad και επικεφαλής επιστήμονας συντάκτης της συμβουλευτικής. «Εχει πραγματικά αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία».

Ο γενικός χειρουργός χρησιμεύει ως κύριος συνήγορος για τη δημόσια υγεία, χρησιμοποιώντας το γραφείο ως άμβωνα πίεσης για ζητήματα που απειλούν τις ζωές των Αμερικανών. Οι συσκευασίες των τσιγάρων φέρουν γενικές προειδοποιήσεις από τους γενικούς χειρουργούς και ο Σ. Εβερετ Κουπ (C. Everett Koop), της διακυβέρνησης του Ρόναλντ Ρέιγκαν υποστήριξε τη χρήση προφυλακτικών για την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV, αψηφώντας τους συντηρητικούς που επέμεναν στην προώθηση της αποχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την αλληλένδετη φύση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου στον άνθρωπο εντόπισε έρευνα σε 40.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ