x
 

Πολιτισμός

Σπάνιο έργο του Τσιμαμπούε απέκτησε το Λούβρο

13 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα εξαιρετικά σπάνιο έργο του προ-αναγεννησιακού Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε απέκτησε το Λούβρο.

Το με φόντο από χρυσό έργο, εκτελεσμένο σε πινάκιο από λεύκα, έκανε εμφάνιση σε πρωτοσέλιδα πριν τέσσερα χρόνια, μετά την ανακάλυψή του πάνω από τον φούρνο στην κουζίνα μιας γηραιάς Γαλλίδας κυρίας. Το Οκτώβριο του 2019 δημοπρατήθηκε, πυροδοτώντας πόλεμο προσφορών. Σύμφωνα με τη The Art Newspaper, αποκτήθηκε από τη συλλογή Alana «παλιακών» Ιταλών καλλιτεχνών στην Πολιτεία Ντελαγουέαρ στις ΗΠΑ, ιδιοκτησία των Álvaro Saieh και Ana Guzmán. Λίγο μετά, το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε «εθνικό θησαυρό» το «Ο Χλευασμός του Χριστού» (περίπου 1280) και απαγόρευσε την έξοδό του από τη χώρα για 30 μήνες. Το χρονικό αυτό διάστημα ήταν αρκετό για να συγκεντρώσει το Λούβρο το ποσό των 24,2 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείτο για να ισοφαρίσει την προσφορά που είχε επικρατήσει και έτσι να αποκτήσει το έργο.

Το ηλικίας 700 ετών πινάκιο (https://www.instagram.com/p/Cp795eGIcV2/) είναι το τμήμα που έλειπε από ένα πολύπτυχο άνωθεν της Αγίας Τραπέζης, στο οποίο απεικονίζονται οκτώ σκηνές από τα Πάθη του Χριστού. Οι διαστάσεις του είναι ακριβείς, όπως και το ύφος και τα χρώματα ενώ το πινάκιο προέρχεται από την ίδια σανίδα λεύκας από την οποία προέρχεται και το υπόλοιπο πολύπτυχο· ακόμη και οι τρύπες που έχουν ανοίξει τα σκουλήκια ταιριάζουν. Με την πώλησή του, η γηραιά Γαλλίδα έγινε εκατομμυριούχος, αλλά πέθανε δύο μέρες αργότερα.

Σε ανακοίνωσή του, ο διευθυντής του Λούβρου Laurence des Cars επεσήμανε ότι το έργο «συνιστά σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της τέχνης, σηματοδοτώντας τη γοητευτική μετάβαση από την αγιογραφία στη ζωγραφική». Επιβεβαίωσε ότι θα τοποθετηθεί δίπλα στη Maestà, ένα μεγαλύτερο έργο με τέμπερα του Τσιμαμπούε που επίσης χρονολογείται γύρω στο 1280 και στο οποίο γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Το έργο αυτό ανήκει στη συλλογή του Λούβρου από το 1813, καθώς έφτασε ως λάφυρο από την Ιταλία στη διάρκεια των ναπολεόντιων πολέμων.

Το μουσείο ανακοίνωσε επίσης την πρόσφατη απόκτηση του «Marine Terrace», έργου του 1855 του Γάλλου ρομαντικού συγγραφέα και πολιτικού Βίκτωρος Ουγκό. Και τα δύο έργα θα παρουσιαστούν στο φιλότεχνο κοινό σε ειδική έκθεση-εκδήλωση, προγραμματισμένη για τις αρχές του 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια γεωγραφική περιοχή ιστορικών εξελίξεων που επεκτείνεται από τον ευρωπαϊκό βορρά, την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ως τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Φόρουμ Αthens Security το οποίο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ