x

Πολιτισμός

Σπουδάζει ελληνική φιλοσοφία στο Κάιρο και ονειρεύεται να ζήσει στην Ελλάδα

30 Ιουνίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μιλάει την ελληνική γλώσσα, είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Al-Azhar, στο Κάιρο, και το όνειρό της είναι να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα. Η Αιγύπτια φοιτήτρια Rehab Sameh (Ριχάμπ Σάμεχ), μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί πως οι σπουδές της στην ελληνική φιλοσοφία άλλαξαν τη ζωή της και τα όνειρα της για το μέλλον.

«Όταν τελείωσα το Λύκειο και μπήκα στο πανεπιστήμιο, στη φιλοσοφική σχολή, διάλεξα το τμήμα νεοελληνικών σπουδών. Στην αρχή είχα λίγο φόβο, γιατί δεν γνώριζα πολλά πράγματα για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας», εκμυστηρεύεται η νεαρή φοιτήτρια, λέγοντας πως αυτός ο φόβος έφυγε, όταν ολοκλήρωσε το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. «Βρήκα πως είναι πολύ ωραία γλώσσα η ελληνική και μού είναι εύκολο να τη μάθω. Ένιωσα πως ήθελα να ταξιδέψω στην Ελλάδα και να γνωρίσω πολλούς Έλληνες, να έχω Έλληνες φίλους και να κάνω καριέρα στην Ελλάδα, να δουλεύω εκεί», σημειώνει.

Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να σπουδάσει την ελληνική γλώσσα στην Αίγυπτο, αναφέρει η η Rehab Sameh, καθώς υπάρχουν ελληνικά πολιτιστικά κέντρα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, τα οποία υλοποιούν προγράμματα μελέτης της ελληνικής γλώσσας. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και τα ελληνικά σχολεία που υπάρχουν στις δύο αυτές πόλεις, αλλά και το τμήμα νεοελληνικών σπουδών, στο οποίο επέλεξε και η ίδια να σπουδάσει.

«Θέλω να μιλάω με ίδιο τρόπο που μιλούν οι Έλληνες, σαν μια Ελληνίδα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα», επισημαίνει η νεαρή φοιτήτρια και αναφερόμενη στα επόμενα σχέδια της, λέει: «Έχω έναν χρόνο ακόμα στο πανεπιστήμιο για να αποφοιτήσω. Τώρα γράφω άρθρα για ένα ελληνικό site και όταν τελειώσω το πανεπιστήμιο, θέλω πολύ να δουλέψω στην Ελλάδα και να κάνω εκεί την επαγγελματική μου καριέρα. Έχω επαφή με κάποιους Έλληνες που τους γνωρίζω και μιλάμε πολύ στο social media και με βιντεοκλήσεις. Όταν μιλάω με Έλληνες, μαθαίνω νέες εκφράσεις και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή στην Ελλάδα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενη στη σχέση των δύο χωρών, τονίζει πως μια μακραίωνη ιστορία ενώνει την Αίγυπτο και την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «η ακτίνα του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, μέσω των Ελλήνων επιστημόνων και φιλοσόφων και ο αιγυπτιακός πολιτισμός επηρέασε και τον ελληνικό πολιτισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων ιστορικών και φιλοσόφων».

Η ίδια αναφέρεται στους μεγάλους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς που έζησαν ή πέρασαν από την Αίγυπτο, όπως ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και την είχε περιλάβει στα ταξιδιωτικά του έργα, ενώ μιλάει με πάθος και αγάπη για όλα όσα έχει διδαχθεί στη σχολή της για τους Έλληνες που ζούσαν -κι εξακολουθούν να ζουν- στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες περιοχές της χώρας και αλληλεπιδρούσαν με τις κοινωνικές συνθήκες και την πολιτική. Όπως ο Στρατής Τσίρκας, που στη νουβέλα του «Νουρεντίν Μπόμπα» μιλάει για την αιγυπτιακή επανάσταση του 1919 και τον Νίκο Αρμαδώρο, που στο μυθιστόρημά του «Ο πάροικος» εκφράζει το βάθος και την απλότητα της αιγυπτιακής κοινωνίας. Αναφέρεται ακόμη στον Κύπριο λογοτέχνη Γιώργο Φιλίππου – Πιερίδη, ο οποίος στους «Βαμβακάδες» αναδεικνύει την αξία του βαμβακιού για τους Αιγύπτιους και τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στη ζωή τους.

Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα έχουν μεγάλη αξία στην Αίγυπτο, υπογραμμίζει η Rehab Sameh και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο, στις αρχές αυτού του χρόνου. «Πολλοί Αιγύπτιοι επιλέγουν να ακολουθήσουν τις σπουδές στην ελληνική φιλοσοφία και γλώσσα», εξηγεί η νεαρή Αιγύπτια και εκμυστηρεύεται πως θα ήθελε σύντομα να κάνει ένα ταξίδι στην αγαπημένη της Ελλάδα.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΝΙΑ. Η ίδρυση παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας